loader
Foto

Galerie foto

Producţiile regizorului Stere Gulea, difuzate la „Noaptea Albă a Filmului Românesc” | VIDEO

În luna martie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unuia dintre cei mai importanţi regizori din istoria cinematografiei româneşti: Stere Gulea.

 

TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova i-a invitat pe telespectatori, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 2 spre 3 martie, la un maraton cinematografic alături câteva dintre cele mai reprezentative creaţii semnate de respectatul cineast.

„Noaptea Albă” a debutat, de la ora 21:30, cu un interviu-portret realizat de producătoarea Claudia Nedelcu Duca, urmat de „Moromeţii (1988)” (ora 22:00), „Moromeţii 2 (2018)” (ora 0:25), „Stare de fapt (1996)” (ora 2:15), „Sunt o babă comunistă (2013)” (ora 3:40), „Iarba verde de acasă (1978)” (ora 5:15).

Absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică în anul 1970, cu formare în filmologie, regizorul Stere Gulea s-a născut la 2 august 1943, în comuna Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. Cineastul provine dintr-o ramură a aromânilor care vine din Grecia, bunicul său, fruntaș al românismului, fiind omorât de naționaliștii greci, în 1904. După absolvire, a lucrat ca redactor la Studioul Cinematografic București. Între anii 1990-1996, regizorul Stere Gulea a fost decan al Facultății de Cinema din cadrul ATF, iar din poziţia de director general interimar a condus Televiziunea Română în perioada 1996-1998. „Nu m-am considerat niciodată profesor, realmente, m-am considerat un coleg care are puțină experiență și stă de vorbă cu niște tineri care au alte repere, alte paradigme. De multe ori nu te intersectezi, dar te poți și intersecta”, spunea cineastul despre misiunea sa de profesor la UNATC, unde a activat între anii 1990-2015.

(w882)

Debutul său regizoral a avut loc cu filmul „Sub pecetea tainei”, o evocare a scriitorului Mateiu Caragiale sub forma unui eseu cinematografic, alcătuit din povestiri, nuvele şi biografia autorului. Creaţia cinematografică a atras atenţia marelui actor Toma Caragiu, care a vorbit cu admiraţie despre tânărul regizor şi l-a invitat pe bunul său prieten, scriitorul Marin Preda, să vizioneze filmul la un eveniment organizat de TVR.

A urmat o perioadă prolifică pentru regizorul Stere Gulea: „Iarba verde de acasă” (1977), „Castelul din Carpaţi” (1981) şi „Ochi de Urs” (1983). În 1987, cineastul avea să ecranizeaze filmul cu acelaşi nume după romanul lui Marin Preda, „Moromeţii”, o producţie care a întregit şi a amplificat ecourile unuia dintre cele mai apreciate romane.

Portofoliul cineastului se va îmbogăţi şi după 1990, cu filme de succes precum: „Vulpe vânător” (1993), „Stare de fapt” (1995), „Weekend cu mama” (2009) sau „Sunt o babă comunistă” (2013).

(w882)

„Lucram la Weekend cu mama și mi-a căzut sub ochi titlul. E un titlu bun și azi! Am pus mâna pe telefon, am vorbit cu cineva de la Editura Polirom, m-am prezentat. Le-am zis că mă interesează. “Vă dăm numărul de telefon al lui Dan Lungu”. L-am sunat pe Dan Lungu, un băiat foarte deștept și foarte deschis. A fost foarte încântat, dar mi-a spus: “Domnul Gulea, eu nu mă pricep la scenarii. Am un prieten care se pricepe.” Lucian Dan Teodorovici a scris scenariul. Nu ne plăcea nici mie și nici lui Andrei Boncea care era producător. Ne-am chinuit ani de zile cu scenariul ăla. S-a asociat și Vera Ion, o fată foarte talentată și cu care am lucrat cu mare plăcere. În fine, am ajuns la formula asta. Aici s-a întâmplat un lucru bun, spre deosebire de alte dăți, actorii mi-au făcut filmul. Chimia dintre Luminița Gheorghiu și Marian Râlea era suficientă, nu îți mai trebuia nimic altceva. Atunci mi-am dat seama ce înseamnă chimia între doi actori, chimia adevărată și cât poate ea să dea viață și sensibilitate unui film. După vreo zi, două de filmare, am zis - scenariul duce în direcția asta, filmarea și cuplul ăsta duc în altă direcție, aproape în altă direcție. Ce fac? E o prostie să îi duc spre ceea ce mi-am imaginat eu. Îi las pe ei, merg pe ei și am mers cu ei. Nu știu dacă e un film bun, dar să știți că nu e un film prost.”, a spus regizorul Stere Gulea în interviul acordat producătoarei Claudia Nedelcu Duca.

(w882)

Regizorul Stere Gulea lucrează în prezent la filmul „Moromeţii 3”, care continuă povestea lui Niculae, filul cel mai mic al lui Ilie Moromete. Regizorul semnează şi scenariul original, iar producţia va încheia saga începută în urmă cu aproape 40 de ani.

„Claudia Nedelcu Duca: Moromeții 1 rămâne așadar și filmul dumneavoastră preferat...

Stere Gulea: Este, l-aș nedreptăți dacă nu i-aș oferi această poziție.

Claudia Nedelcu Duca: Această trilogie dedicată Moromeților o priviți ca un pachet diferit de restul portofoliului de filme?

Stere Gulea: Celelalte nu se ridică la nivelul ăsta, dar v-am spus, „Baba comunistă” nu e un film de care să îmi fie rușine. Pe locul 2 însă o să fie „Moromeții 3””.

(w882)

22:00 Opera

LA FANCIULLA DEL WEST

CASA DE PRODUCŢIE TVR ŞI OPERA NAŢIONALĂ ROMÂNĂ CLUJ-NAPOCA prezintă

LA FANCIULLA DEL WEST

De Giacomo Puccini

Dirijor DAVID CRESCENZI

Regie artistică, lighting design și concept video: RARESȘ TRIFAN

Scenografie: ADRIAN DAMIAN

Costume: OVIDIU POP

Solisti:

Minnie: Valentina Boi (invitată)
Dick Johnson/Ramirez: Hector Lopez
Jack Rance: Florin Estefan

Regia si adaptarea pentru televiziune Dominic Dembinski

La Fanciulla del West, este o poveste eternă din universul spectaculos al vestului american, în care Giacomo Puccini prin muzica inovatoare şi situaţiile dramatice ofera o vivacitate aparte intrigii, guvernate de o întrebare puternică: iubire sau lege?

După succesul operei Madama Butterfly, Puccini căuta un nou libret, în cele din urmă alegând piesa The Girl of the Golden West a autorului american David Belasco. Libretul a fost finalizat în august 1909, iar Puccini a avut nevoie de aproape un an pentru a finaliza partitura. Având premiera mondială în anul 1910 la Metropolitan Opera, noua operă a arătat fascinația compozitorului pentru culturile exotice. În acest caz, el se îndreaptă spre California, pentru a explora epoca Goanei după aur.

Povestea te invită să pătrunzi în atmosfera vestului american și relatează întâmplările a doi îndrăgostiți, Minnie și Dick. Aflând că Dick este de fapt un bandit al unei trupe de hoți, căutat pe numele de Ramirez, Minnie, îndrăgostită profund, plănuiește salvarea lui. Șeriful locului o curtează pe Minnie, dar totul se întunecă atunci când descoperă că aceasta îl ascunde pe Ramirez. Poate tânărul bandit să-și lase trecutul în urmă și să înceapă totul din nou alături de Minnie? Aceasta este întrebarea care oferă suspansul întregii povești.

Pentru realizarea acestui spectacol, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca a reunit o echipă extraordinară, din care fac parte David Crescenzi-Dirijor, Rareş Trifan-Regia, Lighting design şi concept video, Adrian Damian-Scenografia (invitat) şi Ovidiu Pop-Costumele (invitat). Distribuţia aduce în roluri principale solişti apreciaţi precum soprana invitată Valentina Boi în rolul Minnie, tenorul Hector Lopez în rolul banditului Dick Johnson şi baritonul Florin Estefan în rolul şeriful Jack Rance. Soliştii vor fi acompaniaţi de Orchestra, Corul şi Ansamblul de Balet ale Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

ORCHESTRA, CORUL și ANSAMBLUL DE BALET ale OPEREI NAȚIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA

ECHIPA TVR

Kit TV

Alexandru Paiu

Octavian Popa

Traian Agiu

Eugen Ciolacu

Gheorghe Bulgaru

TELEFICARE

Lucian Vulpe

ELECTRICA

Cristian-Mihai Şerban

Gabriel Voicu

Dragoş Gheorghiu

Mircea Gheorghiu

CAR SUNET

Ştefan Gabriel-Şef car sunet

Ionuţ Barbu-Tehnician

Ionuţ Bogdan Chiriac-Tehnician

SUNET

George Sandu-Maestru sunet

Cătălin Putinianu-Maestru sunet

ASISTENTI IMAGINE

Sorin Stroe-asistent cameră

Ionuţ Alexandru Bengescu-asistent cameră

CAMERAMANI

Andrei Ţoneş

Dan Stoian

Dragoş Claudiu Capotă

Nicolae Fotachi

Alina Dumitraşcu

Rodica Ivan

George Leca

VFX

Gabriela BURCEA

COLORIZARE

MIHNEA Biciuşcă

MONTAJ

ANDA OBRETIN

DIRECTOR DE IMAGINE

George Negrilă

Regizor muzical

Liviu Elekeş

Economist: Simona Păunescu

Organizatori de productie: Elena Martonos, MARC BRANESCU

Regizor tv: Dominic Dembinski

Producator tv: Diana Dumitru

Coordonator Casa de Productie TVR: Mihai Predescu

Casa de Producţie TVR

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Redactor : George Mladen

0:15 Festivalul Hariclea Darclée 2018 (R)

* Conferinţa

Producător: Claudia Robu

(Reluare)
 
„O poveste nespusă”. Constantin Cojocaru: Actorul este un cetățean de pe stradă și ce simte se vede pe el. Corpul lui, interiorul lui exprimă ceea ce îi trece prin cap și prin suflet | VIDEO

TVR Cultural difuzează, în memoria marelui actor Constantin Cojocaru, care s-a stins din viață în acest weekend, emisiunea „O poveste nespusă - ...

Avi Avital, primul interpret la mandolină nominalizat la Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 20 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 13.00, la „Podcasturile TVR#Enescu”, TVR Cultural difuzează dialogul Valentinei Băințan cu Avi Avital, interpret ...

Teleplay-ul „Crimă și pedeapsă”, difuzat la TVR Cultural în memoria lui Constantin Cojocaru. Regizorul Jon Gostin: Pierderea sufletului este adevărata maladie a omului contemporan | VIDEO

Miercuri, 17 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural difuzează, în memoria actorului Constantin Cojocaru, teleplay-ul „Crimă și pedeapsă”, după ...

 

#TVRcultural