loader
Foto

Documentarul „Legende cu o legendă”, în memoria prestigioasei soprane Virginia Zeani, marți seară

TVR Cultural a difuzat marți, în memoria sopranei Virginia Zeani, documentarul „Legende cu o legendă”, realizat de Marius Constantinescu. Documentarul a fost transmis la TVR Cultural de la ora 21.55, iar la TVR Internațional, de la ora 21.00 (ora României).

 

Marius Constantinescu

Televiziunea Română i-a dedicat documentarul „Legende cu o legendă” sopranei Virginia Zeani în 2016, când artista împlinea 90 de ani.

„În viață trebuie să știi să renunți la ceva și am renunțat la cuvântul „celebritate”. Eu am fost o interpretă, cu sufletul meu, cu pregătirea mea”.  (...) Câteodată, simplicitatea este un geniu, complicația e o plăcere fizică”, îi mărturisea Virginia Zeani lui Marius Constantinescu, la locuința ei din Florida, Statele Unite.

(w882) Virginia Z

Virginia Zeani, una dintre cele mai prestigioase soprane lirice ale lumii, între 1950 și 1970, s-a stins din viață marți, la vârsta de 97 de ani.

Născută în 1925, în Solovastru, un sat din centrul Transilvaniei, a debutat în anul 1948. S-a îndrăgostit de operă la nouă ani, după ce a văzut „Madama Butterfly”.

(w882) Virginia Z

Virginia Zeani în „Madame Butterfly”

Cu o carieră internațională de peste 30 de ani, Virginia Zeani a interpretat peste 60 de roluri diferite și a cântat alături de marii tenori ai lumii, precum Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini.

(w882) Virginia Z

Virginia Zeani a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma.

 

 

(w882) Virginia Z

La împlinirea vârstei de 97 de ani, a fost inclusă în Opera America Hall of Fame.

Virginia Zeani este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar în anul 2011 a fost decorată de Regele Mihai I cu medalia „Nihil Sine Deo”.

(w882) Virginia Z

Virginia Zeani în „Manon Lescaut”, RAI, 1980

5:14 Idei în libertate (R)

Producător Alice Săceanu

(Reluare)

6:00 Istoria necunoscută (R)

Producător Miron Costin

(Reluare)
 
„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre Geo Dumitrescu: Nu a fost numai un poet, ci o eminență cenușie a poeziei noastre

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...

Despre Ziua Mondială a Cărții, la „De ce-aș citi?” | VIDEO

Cu ocazia Zilei Mondiale a Cărții, la „De ce-aș citi?”, scriitorii Tudor Călin Zarojanu, Liv Tane și Dan Coman au dezbătut dacă, cât și ce mai ...

 

#TVRcultural