loader
Foto

Documentarul „Legende cu o legendă”, în memoria prestigioasei soprane Virginia Zeani, marți seară

TVR Cultural a difuzat marți, în memoria sopranei Virginia Zeani, documentarul „Legende cu o legendă”, realizat de Marius Constantinescu. Documentarul a fost transmis la TVR Cultural de la ora 21.55, iar la TVR Internațional, de la ora 21.00 (ora României).

 

Marius Constantinescu

Televiziunea Română i-a dedicat documentarul „Legende cu o legendă” sopranei Virginia Zeani în 2016, când artista împlinea 90 de ani.

„În viață trebuie să știi să renunți la ceva și am renunțat la cuvântul „celebritate”. Eu am fost o interpretă, cu sufletul meu, cu pregătirea mea”.  (...) Câteodată, simplicitatea este un geniu, complicația e o plăcere fizică”, îi mărturisea Virginia Zeani lui Marius Constantinescu, la locuința ei din Florida, Statele Unite.

(w882) Virginia Z

Virginia Zeani, una dintre cele mai prestigioase soprane lirice ale lumii, între 1950 și 1970, s-a stins din viață marți, la vârsta de 97 de ani.

Născută în 1925, în Solovastru, un sat din centrul Transilvaniei, a debutat în anul 1948. S-a îndrăgostit de operă la nouă ani, după ce a văzut „Madama Butterfly”.

(w882) Virginia Z

Virginia Zeani în „Madame Butterfly”

Cu o carieră internațională de peste 30 de ani, Virginia Zeani a interpretat peste 60 de roluri diferite și a cântat alături de marii tenori ai lumii, precum Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini.

(w882) Virginia Z

Virginia Zeani a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma.

 

 

(w882) Virginia Z

La împlinirea vârstei de 97 de ani, a fost inclusă în Opera America Hall of Fame.

Virginia Zeani este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar în anul 2011 a fost decorată de Regele Mihai I cu medalia „Nihil Sine Deo”.

(w882) Virginia Z

Virginia Zeani în „Manon Lescaut”, RAI, 1980

9:00 Venezuela, fulgerul etern din Catatumbo (R)

Documentar Geo *

(Le lac des mille éclairs á Catatumbo, Franţa-Germania, 2014)

Realizator: Stefan Richts

Pe malul lacului Maracaibo din Venezuela, natura oferă un spectacol unic: fulgerele luminează întunericul tropical în majoritatea nopţilor de peste an, mai ales în zona gurilor de vărsare ale râului Catatumbo.

Cu 60 de fulgere pe minut, 250 pe kilometru pătrat sau un total de circa 1.176.000 de fulgere anual, Catatumbo este deţinătorul recordului de pe planetă. Expertul venezuelean specializat în studiul fulgerelor şi apărător al mediului, Erick Quiroga, documentează fenomenul din 1996, şi este convins că fulgerul etern din Catatumbo este cel mai mare producător natural de ozon. Dar rămâne întrebarea de ce acest fenomen se produce atât de frecvent aici.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

10:00 Jurnal Cultural (R)

Prezintă: Bogdan Stănescu, Camelia Văcaru

Producător: Anca Lăzărescu

(Reluare)
 
Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

publicat: miercuri, 22 ianuarie 2025

Aniversăm 166 de ani de la Unirea Prin­ci­patelor Române sub conducerea dom­nitorului Alexandru Ioan Cuza. TVR difuzează vineri, 24 ianuarie, ...

„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

publicat: marţi, 21 ianuarie 2025

”Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859”, al doilea episod din seria documentară ”Unirile Românilor” , se difuzează la TVR Cultural ...

 

#TVRcultural