loader
Foto

Programe In memoriam Nicolae Manolescu, la Televiziunea Română

Televiziunea Română regretă dispariţia respectatului academician Nicolae Manolescu, critic, istoric literar, profesor şi eseist (1939 -2024) şi îi aduce un respectuos omagiu prin difuzarea unor programe dedicate fostului preşedinte al Uniunii Scriitorilor, personalitate marcantă a culturii române.

 

De la redeschiderea TVR CULTURAL, în luna decembrie a anului 2022, Nicolae Manolescu a colaborat cu Televiziunea Română. Renumitul academician împreună cu Uniunea Scriitorilor și Revista România literară au oferit săptămânal publicului TVR CULTURAL o emisiune dedicată literaturii române contemporane, sub titlul „România literară TV”, din care au fost difuzate două sezoane.

În amintirea regretatului marelui om de cultură, emisiunea „România literară TV” va fi redifuzată în grila de primăvară a TVR CULTURAL, în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, o reverență adusă de Televiziunea Publică unuia dintre cei mai importanți critici literari pe care i-a avut România postbelică. La TVR 1, telespectatorii pot urmări două interviuri de colecţie cu Nicolae Manolescu: luni, 25 martie, de la ora 23.00, în emisiunea „Nocturne”, iar sâmbătă, 30 martie, începând cu ora 23.30, în „Profesioniştii”.

Academicianul Nicolae Manolescu a încetat din viață sâmbătă, 23 martie, la vârsta de 84 de ani. Considerat unul dintre marii critici literari și profesori ai culturii române, Nicolae Manolescu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1963 și, pentru patru mandate, președinte al Uniunii Scriitorilor. A fost ales membru corespondent al Academiei Române la 24 octombrie 1997, iar la 28 martie 2013 a devenit membru titular al acestui înalt for ştiinţific şi cultural.

Nicolae Manolescu a fost distins cu premii ale Academiei Române, Uniunii Scriitorilor, Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, iar din partea statului francez - cu titlul de „Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres”. La 1 decembrie 2000 i-a fost conferit de către Preşedinţia României Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce, iar la 1 decembrie 2008 - Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

La Gala Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO în An Centenar, care a avut loc la 27 noiembrie 2018, criticul literar Nicolae Manolescu s-a numărat printre personalităţile cărora le-au fost înmânate diplome de excelenţă în semn de înaltă recunoaştere a contribuţiei remarcabile la împlinirea şi afirmarea idealurilor şi obiectivelor UNESCO. Potrivit unui proiect de hotărâre adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în octombrie 2019 i-a fost conferit titlul de cetăţean de onoare al Capitalei.

8:25 Adevar şi curaj (R)

Producător: Rafael Udrişte

Redactor: Diana Ilica

(Reluare)

9:10 Splendorile Italiei (R)

Documentar

(Meraviglie-A Journey in Italy, the Land of Treasures, Italia, 2019)

Sezon 3, Episodul 3

Realizator: Gabriele Cipollitti

Prezentator: Alberto Angela

Călătorie printre comorile Italiei cuprinse în Patrimoniul Mondial, Italia fiind ţara cu cele mai multe situri UNESCO din toată lumea, aflate pe întreg cuprinsul ţării şi datând din toate perioadele istorice, de la neolitic şi antichitatea clasică, trecând prin Evul Mediu şi Renaştere, până la Epoca Iluminismului.

din 25 mai//

(Reluare)
 
Poetul Mihai Firică la ”Portret de excelență”: ”Deschizând o carte este imposibil să nu găsești un fragment care te inspiră”

A studiat literele, istoria, dreptul şi managementul relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri şi stagii de pregătire în jurnalism organizate ...

Valentina Băințan, în dialog cu soprana Chen Reiss, „o voce perfectă Strauss”, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 25 mai

La „Podcasturile TVR#Enescu”, de sâmbătă, 25 mai, Valentina Băințan o are ca invitată pe soprana Chen Reiss, „o voce de o luminozitate și de o ...

Pictorul Vasile Tolan, la „Biografii necesare”: Prin artă, se ajunge la o spiritualizare a materiei

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îl are ca invitat pe pictorul Vasile Tolan, membru al Uniunii Artiștilor Plastici ...

 

#TVRcultural