loader
Foto

Galerie foto

Noua eră a politicii americane sub Donald Trump. Implicații globale și perspective pentru România - o nouă dezbatere la "Omul si timpul"

Duminică, 1 decembrie, de la ora 17:00, în emisiunea „Omul şi timpul", jurnalistul Rafael Udrişte, împreună cu de prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog si analist de politică externă, ne invită la o discuţie despre noua paradigmă a politicii Statelor Unite ale Americii după revenirea preşedintelui Donald Trump, la Casa Albă.

 

Omul și timpul

2024 este unul dintre cei mai importanți ani electorali din istorie. Donald Trump a fost ales al 47-lea președinte al Statelor Unite, o revenire impresionantă după înfrângerea de acum patru ani. O lume întreagă, nu doar americanii se așteaptă ca întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă să reașeze politica externă a Statelor Unite ale Americii într-o nouă paradigmă.

Președintele ales, Donald Trump, este garantul multor schimbări majore economice şi politice, mai ales acum când războiul şi incertitudinea tind să devină globale. În timpul campaniei sale, Trump a susținut cu tărie principiile non-intervenționismului, accentul căzând mai ales pe reechilibrarea economiei americane. Altfel spus, victoria sa anunță una dintre cele mai mari schimbări în politica internă şi externă americană, pe fondul Razboiului din Ucraina şi a conflictelor din Orientul Mijlociu.

(w882) TVR

De altfel, în timpul campaniei, președintele ales Donald Trump a spus răspicat că va pune capăt capăt războiului dintre Rusia și Ucraina „într-o singura zi”, bazându-se în principal pe diplomație şi negociere. Democrații au reacţionat prompt, acuzându-l de apropiere de preşedintele rus Vladimir Putin şi de faptul că, atitudinea lui faţă de conflictul din estul Europei nu este altceva decât o capitulare în faţa Rusiei.

Prioritatea lui Donald Trump a fost însă întotdeauna aceea de a pune capăt conflictelor şi de a conserva resursele economice şi militare americane. „America first” a fost unul dintre sloganurile sale de campanie. Un alt punct important în politica președintelui ales Trump este conflictul din Orientul Mijlociu. Ca şi în cazul Ucrainei, Donald Trump a adus garanții că va face pace şi acolo.

Doar că într-un Orient Mijlociu puternic antagonizat și volatil, aflat în mijlocul unei crize de proporții deja istorice, este destul de neclar cum se va întâmpla acest lucru. Mai ales că, spre deosebire de mandatul trecut, Donald Trump se va confrunta cu o altă abordare a Iranului, spre exemplu. Un alt punct strategic al politicii viitoarei administrații americane este China. Mai ales că această relație dintre SUA şi China va avea ecouri globale semnificative.

(w882) TVR

Duminică, 1 decembrie, de la ora 17:00, într-o nouă ediţie a emisiunii „Omul şi timpul”, jurnalistul Rafael Udrişte şi invitatul său, sociologul şi politologul Dan Dungaciu, ne propun o dezbatere despre politica Statelor Unite ale Americii şi implicațiile globale pe care aceasta le va avea. Evoluţia politicii externe americane de la căderea comunismului în Europa de Est până astăzi, relaţia Uniunii Europene cu administraţia Trump, scenarii posibile despre cum va arăta noua ordine mondială, sunt doar câteva teme ale istoriei noastre recente care vor fi decriptate duminică, la "Omul şi timpul".

Producător: Ruxandra Ţuchel,

Moderator: Rafael Udrişte.

18:00 Dincolo de porţile palatelor

Documentar * Dincolo de porţile palatelor

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante ale constructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic.

Episodul 3: Baden-Württemberg-Germania

Vizităm perla coroanei a regiunii Şvabia Alb-castelul Hohenzollern, palatul baroc Ludwigsburg, dar şi pe cel din apropiere-Monrepos, şi, în cele din urmă, insula Mainau de pe lacul Constanţa.

Redactor: Ştefan Asavei

19:00 FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Documentar* FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Episoade 1, 2

În încercarea de-a înțelege “de ce este așa cum este”, Ana Preda, autorul documentarului, ne poartă în istoria familiei sale de lipoveni, adică de ortodocși ruși de veche credință, și astfel descoperim identitatea și trecutul comunității de staroveri din România, refugiați oprimați de Imperiul Țarist stabiliți în secolul al XVII-lea în principatele românești. Regizorul parcurge arborele familie sale înspre cele mai adânci rădăcini. Călătoria o ajută să schițeze elementele definitorii ale etniei din care face parte. Pornește de la poveștile de viață ale familiei, trece prin momentele esențiale ale vieții, nașterea, căsătoria, înmormântarea și ajunge la dificila menire a părinților de a păstra și transmite moștenire copiilor, limba maternă, obiceiurile, tradiția, religia. Toate acestea, trăind în armonie cu obiceiurile, limba, tradițiile din țara adoptivă a străbunilor săi.

Oprimați și alungați din patria mamă, staroverii sau ortodocșii de veche credință, au o istorie care se întinde pe mai bine de 3 secole și jumătate. În anul 1653 se consumă primul moment declanșator al rupturii din biserica ortodoxă rusă, după 650 de ani de la creștinarea poporului.

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Producător: Anca Preda

 
Falsuri, minciuni si propaganda - Anatomia unei lumi în descompunere în dezbatere la „Omul şi timpul” numai la TVR Cultural

Duminică, 15 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, ...

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

publicat: vineri, 13 decembrie 2024

Este cunoscut critic de film, membru în diferite jurii cinematografice naţionale şi internaţionale şi are o vocea inconfundabilă. ...

Întâlnire cu jucăriile anilor '80, într-un nou episod

În episodul cu numărul opt al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, realizatorul ...

 

#TVRcultural