loader
Foto

„Religiile seculariste și omul nou”, un nou episod la „Omul și Timpul” | VIDEO

Duminică, 4 iunie, de la ora 17.00, moderatorul Rafael Udrişte şi invitatul său, Cristian Curte, jurnalist Radio Romănia, au invitat telespectatorii TVR Cultural să urmărească o dezbatere despre societate, ideologii și credință în Dumnezeu.

 

Nietzsche declara în secolul al XIX-lea că „Dumnezeu e mort”. „Gott ist tot”, spunea el în 1882 în volumul „Știința voioasă” și nu în „Așa grăit-a Zaratustra”, cum se spune din ignoranță. Friedrich Nietzsche lega această afirmație de faptul că iluminismul este cel care a dus la moartea lui Dumnezeu. Dacă luăm declarația lui si o analizăm din perspectiva regimurilor apărute în Europa puțin după Primul Război Mondial, dar și în cheia zilelor noastre, s-ar putea să capete alte înțelesuri, mult mai limpezi, profetice chiar. Atunci când ne pierdem libertatea, sau mai grav, atunci când ne vindem libertatea în numele oricărei ideologii, noi îl omorâm pe Dumnezeu. Astăzi, ce este și mai grav, este că societatea anulează noțiunea de păcat, ceea ce duce invariabil la moartea sufletului nostru.

(w882)

Altfel spus, exagerăm când spunem că doar Dumnezeu este singurul antidot la orice formă de ideologizare, la orice formă de totalitarism în cel mai subtil sens? Probabil că nu. Atunci , de ce aceasta nevoie politica de a-l înlocui pe Dumnezeu? Oare credința în Dumnezeu, așa cum o propovăduiește creștinismul, prin libertatea pe care ți-o dă, duce la o sublimă și invincibilă formă de insubordonare?

Marxismul este filosofia care afirmă că singurul criteriu care trebuie luat în seama este cel al materiei. Materialismul este pentru marxism, echivalentul revelației în cazul religiei creștine. Dar în timp ce revelația nu ucide, materialismul o face. Engels spunea: „Dovada budincii este în mâncare”. Niciodată un creștin nu va spune asta. Lumea creștinului este aceea în care Dumnezeu domnește, fără să guverneze. Totalitarismul, fie el de de tip vechi sau de tip nou, apare atunci când autoritatea pământească tinde să o înlocuiască pe cea divină, împrumutându-i din atribute. Dar despre toate acestea am vorbit în continuare, cu jurnalistul Cristian Curte, la „Omul si Timpul”.

(w882)

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural