loader
Foto

Republica Moldova, invitată de onoare la Bookfest 2024. Ambasadorul Victor Chirilă, la „Jurnalul Cultural”: Deși locuim în două state diferite, avem aceeași patrie, care se numește limba română | VIDEO

Ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, a arătat, la „Jurnalul Cultural”, că „fără limba română, nu aș fi stat astăzi în fața dvs. și nu am fi sărbătorit Bookfest împreună, având basarabenii invitați de onoare”.

 

Jurnalul Cultural

Declarațiile ambasadorului Chișinăului la București vin în contextul în care Republica Moldova este invitată de onoare la cea de-a XVII-a ediție a Salonului internațional de carte Bookfest, sub sloganul „Te cuprind, Republica Moldova”.

„Vorbim aceeași limbă, este limba română și, cum spunea Nichita Stănescu, deși locuim în două state diferite, avem aceeași patrie, iar patria noastră se numește limba română. Ne regăsim tot mai des și ne întâlnim tot mai frecvent, avem un scop comun, să ne regăsim pentru totdeauna, nu doar în spațiul patriei noastre, limba română, ci în comun, în spațiul civilizațional al Europei (...) Limba română ne-a ajutat să facem față tuturor furtunilor prin care ne-a trecut istoria de-a lungul veacurilor. Fără limba română, nu aș fi stat astăzi în fața dvs. și nu am fi sărbătorit mâine Bookfest împreună, având basarabenii invitați de onoare”, a arătat Victor Chirilă, invitat la „Jurnalul Cultural”.

CITIȚI ȘI: BOOKFEST 2024, ÎN DIRECT CU TELESPECTATORII TVR CULTURAL

Ambasadorul a mai explicat și semnificația sintagmei „te cuprind”: „Pentru basarabeni, te cuprind înseamnă te iubesc, îmi ești drag, îmi ești scump, înseamnă mai mult decât o îmbrățișare - și acest „te cuprind” se adresează nu doar Republicii Moldova, se adresează limbii și culturii noastre, este „te cuprind, România”, împreună cu România facem parte din aceeași patrie”.

Urmăriți mai jos interviul integral, acordat de ambasadorul Victor Chirilă Corinei Dănilă, la „Jurnal Cultural”:

„Prezența Republicii Moldova la Bookfest 2024 stă sub semnul apropierii și al relației speciale dintre cele două țări. „Te cuprind, Republica Moldova” este sloganul propus de țara invitată.

Pe lista autorilor moldoveni care vor fi prezenți la Bookfest se numără atât scriitori cunoscuți, poeți și prozatori reprezentanți ai mai multor generații, precum și nume importante din sfera nonficțiunii. Marele poet și autor de cărți pentru copii Vasile Romanciuc, cunoscutul poet, eseist și publicist Arcadie Suceveanu, Oleg Serebrian – scriitor, politolog, diplomat și politician, Iulian Ciocan – unul dintre cei mai traduși autori de limba română, scriitorul, jurnaliustul și traducătorulEmilian Galaicu-Păun, poetul și dramaturgul Dumitru Crudu, cunoscuții scriitori și publiciști Vitalie Ciobanu și Maria Pilchin, scriitorul și editorul Gheorghe Erizanu, Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski – scriitori-punte între România și Republica Moldova se află pe lista invitaților.

De asemenea, un număr consistent de reprezentanți ai noii generații de scriitori din Republica Moldova vor fi prezenți la Bookfest 2024, nume precum: Ion Buzu, Valentina Șcerbani, Alex Bordian, Alex Popescu, Paula Erizanu, Dinu Guțu, Emanuela Iurkin, Alex Cosmescu, Sașa Zare sau Dumitru Fanfarov”, precizează Bookfest.

Întregul program al festivalului de carte, aici. Bookfest are loc la Pavilionul B al Romexpo, în București, între 29 mai și 2 iunie.

8:50 Mic portret de mari românce (R)

Producător: Cornel Mihalache

(Reluare)

9:00 Venezuela, fulgerul etern din Catatumbo (R)

Documentar Geo *

(Le lac des mille éclairs á Catatumbo, Franţa-Germania, 2014)

Realizator: Stefan Richts

Pe malul lacului Maracaibo din Venezuela, natura oferă un spectacol unic: fulgerele luminează întunericul tropical în majoritatea nopţilor de peste an, mai ales în zona gurilor de vărsare ale râului Catatumbo.

Cu 60 de fulgere pe minut, 250 pe kilometru pătrat sau un total de circa 1.176.000 de fulgere anual, Catatumbo este deţinătorul recordului de pe planetă. Expertul venezuelean specializat în studiul fulgerelor şi apărător al mediului, Erick Quiroga, documentează fenomenul din 1996, şi este convins că fulgerul etern din Catatumbo este cel mai mare producător natural de ozon. Dar rămâne întrebarea de ce acest fenomen se produce atât de frecvent aici.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

publicat: miercuri, 22 ianuarie 2025

Aniversăm 166 de ani de la Unirea Prin­ci­patelor Române sub conducerea dom­nitorului Alexandru Ioan Cuza. TVR difuzează vineri, 24 ianuarie, ...

„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

publicat: marţi, 21 ianuarie 2025

”Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859”, al doilea episod din seria documentară ”Unirile Românilor” , se difuzează la TVR Cultural ...

 

#TVRcultural