loader
Foto

„Rethink Talks. O conversație despre regândirea vieții urbane”, în direct la TVR Cultural, în 18 martie

Luni, 18 martie, de la ora 19.00, TVR Cultural a transmis, în direct de la Institutul Francez, dezbaterea ReThink România pe tema vieții urbane, cu antreprenorii Ovidiu Șandor și Tatian Diaconu și conf. univ. dr. Bogdan Suditu.

 

„Din perspectiva capitalului uman, orașele există sub semnul oportunităților, dar și al provocărilor. Demografii atenționează că oamenii care se mută în marile orașe au mai puțini copii, ceea ce accelerează fenomenul de îmbătrânire a populației. Pe de altă parte, însă, au acces la educație mai bună și oportunități de carieră mult mai mari, iar inovația și antreprenoriatul fac din orașe motoarele economiei moderne.

În același timp, însă, psihologii atrag atenția că viața urbană pare să fie asociată cu o creștere a unor afecțiuni psihice. Multe țări găzduiesc acum dezbateri intense pentru regândirea vieții urbane”, arată organizatorii dezbaterii „O conversație despre regândirea vieții urbane”.

Invitații conferinței ReThink România au fost antreprenorii Ovidiu Șandor și Tatian Diaconu, precum și conf. univ. dr. Bogdan Suditu, cel care a coordonat structurile de specialitate privind politicile de locuire și planificare urbană din cadrul MDRAP (2007-2013).

Producător TVR: Laura Demeter

 

 

 

 

 

 

22:10 Biografii necesare Premieră

’’Vrăjitorul timpului îngheţat’’

Amfitrion: Ileana Ploscaru Panait-artist vizual şi realizator TV

Invitat: Costel Iacob-sculptor, curator, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România ’’Eu m-am eliberat de volum şi am lucrat cu lumina. Pentru mine, sculptura nu este doar formă ci şi mişcare, goluri, umbre, aer’’ este mărturia de credinţă a lui Costel Iacob. Artistul este acea conştiinţă trează care poate descifra, uneori cu umor, alteori cu sarcasm şi cu intuiţie tăioasă, misterele lumii aşa cum le percepe el. Ceea ce îl deosebeşte însă pe Costel Iacob este putinţa de a le da viaţă într-un mod cu totul neaşteptat, prinzându-ne pe noi, ceilalţi, într-un farmec fără egal. Dar, nevoia lui nu se opreşte la propria percepţie ci la semnalul pe care îl lansează tuturor acelora care nu doar ’aud’ ci şi ’ascultă’. ’’Timpul îngheţat’’, ’’Scrinium Curiositatum’’ sau oricare dintre ideile sale, nu este o rămânere în proiect ci o analiză subtilă şi meşteşugită cu răbdare. Din 1985 el participă constant la expoziţiile de grup în ţară-peste 61 de expoziţii anuale importante-, sau în străinătate. Demersul său artistic a fost răsplătit cu premii precum Premiul Salonului de Artă Bucureşti, (în 1999), Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Ambient-Instalaţie, ArTuborg şi Premiul pentru Metal, Bienala de Arte Decorativă Bucureşti (în 2001). În 1994 a primit bursa din partea Fundaţiei ’’Giorgio Cini’’ din Veneţia/Italia.

(difuzare duminica, 28 aprilie 2024, ora 22:02, la TVRCultural).

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

22:37 Dialoguri academice Premieră

* Duminică, 28 aprilie, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda „Dialogurilor academice” şi Radu J. Bogdan, director al Departamentului de Științe Cognitive al Universității Tulane din New Orleans, SUA.

Radu J. Bogdan este profesor de filosofie şi director al Departamentului de Științe Cognitive al Universității Tulane din New Orleans, SUA.

Originar din România, Radu J. Bogdan este absolvent al Facultății de Filosofie a Universității din București și doctor la "Stanford University".

De‐a lungul carierei academice a predat la cunoscute universități, printre care "Stanford", "Tulane" din Statele Unite ale Americii, "Université Catholique de Louvain" din Belgia sau "Bilkent University" din Turcia.

Domeniile de cercetare și interes ale profesorului Radu J. Bogdan sunt, în principal, filosofia minții, științele cognitive (în special abordarea evoluționistă) și teoria naivă a minții, cu un accent special pe problematica ontogeniei conștiinței și a altor capacități mentale superioare (gândire predicativă, imaginație).

Aceste subiecte sunt tratate, printre altele, și în cărțile sale: "Mindvaults", "Our Own Minds", "Predicative Minds", "Minding Minds" sau "Interpreting Minds".

Pasionat de arhitectura minții și de abordarea ei interdisciplinară, prof. univ. dr. Radu J. Bogdan a pledat întotdeauna pentru predarea științelor cognitive şi în învățământul preuniversitar din România.

Din anul 2024, Radu J. Bogdan este membru de onoare din străinătate al Academiei Române, Secţia de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie.

Producător: Daniel Paraschiv

Realizator: Adina Toderaşcu

 
Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne-a așteptat duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

Portret de excelență: Scriitorul Mihai Călugărițoiu - ”Este foarte important primul pas, să te îndemne cineva, să-ţi descopere cineva talentul şi să te încurajeze”

Noul sezon al emisiunii ”Portret de excelență” continuă cu o ediție dedicată lui Mihai Călugărițoiu - istoric, cercetător, publicist şi autor al ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

 

#TVRcultural