loader
Foto

„Rezistenţa Bisericii sub totalitarismul comunist”, o nouă ediţie „Omul şi timpul"

Realizatorul Rafael Udrişte, alături de invitaţii săi, conf. dr. Carmen Ciornea, de la Universitatea Ovidius din Constanţa, istoricul şi scriitorul Marius Oprea şi, prin Zoom, lector dr. Ionuț Butoi, de la Facultatea de Jurnalism si Ştiințele Comunicării din București vă invită duminică, 10 decembrie, de la ora 17:00, la o dezbatere despre locul și rolul Bisericii Ortodoxe în România în perioada comunistă, la TVR Cultural.

 

Omul și timpul

Transformarea comunistă a României a avut implicații directe și dramatice asupra vieții religioase. Adversitatea statului comunist față de orice alte forme de organizare pe care nu le putea controla nu avea cum să nu se reflecte și în politica noului regim față de Biserică.

Locul și rolul Bisericii Ortodoxe, majoritară în România în perioada comunistă, au fost intens discutate și prezentate în ultimele decenii. Tema incită pe mai departe la cercetare și la cunoașterea în detaliu a mecanismelor de relaționare între cele două entități fundamental opuse: o comunitate de credință și un regim care făcea din ateism scopul său principal.

(w882)

După preluarea puterii de către comuniști, ortodoxia devenea una dintre principalele ţinte ale acestora din urmă. Prin politici strategice, noul stat român, satelit al URSS, intenționa, dacă nu eliminarea ortodoxiei, cel puţin reducerea influenţei acesteia în rândul populaţiei.

Anul 1948 a marcat o cotitură nu doar în istoria României, ci și în istoria Bisericii, care, pentru a nu fi lichidată, a fost constrânsă să se adapteze noii situații din țară.

(w882)

Dar ceea ce trebuie spus răspicat este că relația dintre Stat și Biserică în perioada comunistă nu a fost nici de dialog și nici de colaborare în sensul literal al cuvântului. Statul comunist nu a avut niciun moment intenția garantării libertății religioase. Dimpotrivă. Controlul excesiv al statului era unul restrictiv si brutal. Dar, în timp ce Statul ținea sub control ierarhia Bisericii, la nivel parohial și monahal, se va contura o rezistenţă surdă şi profundă faţă de regim.

Astfel, ortodoxia devenea, în timpul unui regim anticreștin, o parte fundamentală a vieții private din România. În acesta situație, era dificil, chiar şi pentru un stat totalitar, să anihileze mentalitatea colectivă creștin ortodoxă a poporului român, iar impunerea ateismului devenea practic imposibilă. De altfel, această credință profundă, avea să iasă la lumină, încă din timpul Revoluției din 1989, demonstrându-ne că tocmai credința adânc înrădăcinată a fost principalul resort al rezistenţei anticomuniste din România.

(w882)

Rezistența a cunoscut numeroase forme, s-a consumat public și privat, deopotrivă, s-a manifestat la intensități diferite și s-a petrecut în felurite medii. Fără dubiu, rezistența a constat în consecvența de a nu deveni altceva.

Despre toate acestea, dar şi despre conferința națională „Rezistenţa Bisericii sub totalitarismul comunist” , organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Ovidius din Constanţa, eveniment care a avut loc la finalul lunii noiembrie, la Constanţa şi la Mănăstirea Dervent, vă propunem să urmăriţi o dezbatere la „Omul şi timpul”, duminică, 10 decembrie, de la ora 17:00, alături de realizatorul Rafael Udrişte şi invitaţii săi: conf. Dr. Carmen Ciornea , de la Universitatea Ovidius din Constanţa, istoricul şi scriitorul Marius Oprea şi, prin Zoom, lector dr. Ionuț Butoi, de la Facultatea de Jurnalism si Ştiințele Comunicării din București.

(w882)

(w882)

13:00 Ediţie limitată Sezon nou

Producător Bianca Sărăţeanu

14:00 Aventură urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Oraviţa -invitat Pavel Şuşară

„Aventura urbană” călătoreşte în Banat şi descoperă că Oraviţa este un oraş al premierelor naţionale: aici s-a construit primul teatru, prima linie de cale ferată montană, prima gară, primul furnal, unii spun că şi prima fabrică de bere. Acum, multe case de pe străzile înguste şi drepte ca o coloană vertebrală au afişat în geam „de vînzare”, iar orăviţenii îşi doresc să părăsească tristeţea unui oraş parcă încremenit. Ilinca Ciobanu însă îi întîlneşte pe cei care mai au puterea să pună un pic de suflet în viaţa localităţii. Doctorul Gheorghe Iana, istoricul Ionel Bota, care a dedicat 40 de cărţi urbei, tînărul poet Raul Bribete ori speologii din Asociaţia Caraş pe care îi însoţim la peşterile Ponor, Uscata şi Abri, dar şi la mănăstirea Călugăra, în timp ce ne povestesc legendele locului. Ajungem într-un moment emoţionant al liceului, la întîlnirea de 20 de ani de la absolvire a unor foşti elevi, unii dintre ei, actuali dascăli.

Despre Oraviţa, vechea staţiune climaterică, parcă uitată în timp, povesteşte, la Bucureşti, criticul de artă Pavel Şuşară.

Reportaje de Ilinca V.Ciobanu, redactor Anda Docea.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca.

Producător Lidia Voicu.

 
Despre libertate și alegerile noastre din 1990 și până astăzi - o dezbatere necesară, la

Duminică, 22 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, antropologul Marian Munteanu, vor ...

La microfon Doina Alexandru. Aici Radio Europa Liberă!

La microfon Doina Alexandru. Aici Radio Europa Liberă!

publicat: vineri, 20 decembrie 2024

Este una dintre marile voci ale Radio Europa Liberă. Ştirile şi interviurile sale cu personalităţi româneşti de marcă sunt o punte peste timp ...

De Crăciun, momente unice și programe pentru toţi la TVR 2 și TVR Cultural

Atmosferă de sărbătoare, transmisiuni speciale și spectacole de excepție – acestea sunt ingredientele care transformă programele de Crăciun ale ...

 

#TVRcultural