loader
Foto

„Rezistenţa Bisericii sub totalitarismul comunist”, o nouă ediţie „Omul şi timpul"

Realizatorul Rafael Udrişte, alături de invitaţii săi, conf. dr. Carmen Ciornea, de la Universitatea Ovidius din Constanţa, istoricul şi scriitorul Marius Oprea şi, prin Zoom, lector dr. Ionuț Butoi, de la Facultatea de Jurnalism si Ştiințele Comunicării din București vă invită duminică, 10 decembrie, de la ora 17:00, la o dezbatere despre locul și rolul Bisericii Ortodoxe în România în perioada comunistă, la TVR Cultural.

 

Omul și timpul

Transformarea comunistă a României a avut implicații directe și dramatice asupra vieții religioase. Adversitatea statului comunist față de orice alte forme de organizare pe care nu le putea controla nu avea cum să nu se reflecte și în politica noului regim față de Biserică.

Locul și rolul Bisericii Ortodoxe, majoritară în România în perioada comunistă, au fost intens discutate și prezentate în ultimele decenii. Tema incită pe mai departe la cercetare și la cunoașterea în detaliu a mecanismelor de relaționare între cele două entități fundamental opuse: o comunitate de credință și un regim care făcea din ateism scopul său principal.

(w882)

După preluarea puterii de către comuniști, ortodoxia devenea una dintre principalele ţinte ale acestora din urmă. Prin politici strategice, noul stat român, satelit al URSS, intenționa, dacă nu eliminarea ortodoxiei, cel puţin reducerea influenţei acesteia în rândul populaţiei.

Anul 1948 a marcat o cotitură nu doar în istoria României, ci și în istoria Bisericii, care, pentru a nu fi lichidată, a fost constrânsă să se adapteze noii situații din țară.

(w882)

Dar ceea ce trebuie spus răspicat este că relația dintre Stat și Biserică în perioada comunistă nu a fost nici de dialog și nici de colaborare în sensul literal al cuvântului. Statul comunist nu a avut niciun moment intenția garantării libertății religioase. Dimpotrivă. Controlul excesiv al statului era unul restrictiv si brutal. Dar, în timp ce Statul ținea sub control ierarhia Bisericii, la nivel parohial și monahal, se va contura o rezistenţă surdă şi profundă faţă de regim.

Astfel, ortodoxia devenea, în timpul unui regim anticreștin, o parte fundamentală a vieții private din România. În acesta situație, era dificil, chiar şi pentru un stat totalitar, să anihileze mentalitatea colectivă creștin ortodoxă a poporului român, iar impunerea ateismului devenea practic imposibilă. De altfel, această credință profundă, avea să iasă la lumină, încă din timpul Revoluției din 1989, demonstrându-ne că tocmai credința adânc înrădăcinată a fost principalul resort al rezistenţei anticomuniste din România.

(w882)

Rezistența a cunoscut numeroase forme, s-a consumat public și privat, deopotrivă, s-a manifestat la intensități diferite și s-a petrecut în felurite medii. Fără dubiu, rezistența a constat în consecvența de a nu deveni altceva.

Despre toate acestea, dar şi despre conferința națională „Rezistenţa Bisericii sub totalitarismul comunist” , organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Ovidius din Constanţa, eveniment care a avut loc la finalul lunii noiembrie, la Constanţa şi la Mănăstirea Dervent, vă propunem să urmăriţi o dezbatere la „Omul şi timpul”, duminică, 10 decembrie, de la ora 17:00, alături de realizatorul Rafael Udrişte şi invitaţii săi: conf. Dr. Carmen Ciornea , de la Universitatea Ovidius din Constanţa, istoricul şi scriitorul Marius Oprea şi, prin Zoom, lector dr. Ionuț Butoi, de la Facultatea de Jurnalism si Ştiințele Comunicării din București.

(w882)

(w882)

20:00 ANDREI RUBLIOV-URSS, 1966

Film* ANDREI RUBLIOV-URSS, 1966

Regia: Andrei Tarkovski

Cu: Anatoli Soloniţîn, Ivan Lapikov, Nikolai Grinko

*Premiul FIPRESCI, Festivalul de la Cannes 1969

Dramă. În Rusia secolului XV, oamenii sunt nevoiţi să înfrunte invaziile tătare, luptele dintre cnejii rivali, foametea, tortura şi munca grea, având drept unic sprijin credinţa în Dumnezeu. În această perioadă turbulentă îşi realizează operele Andrei Rubliov, pictorul de icoane. Dincolo de povestea biografică, filmul-împărţit în 8 episoade, fiecare dintre ele centrându-se pe un moment din viaţa lui Rubliov-este o meditaţie profundă pe tema artistului şi a creaţiei, a relaţiei misterioase dintre creator şi operă, dintre operă şi timp.

Redactor: Ştefan Asavei

23:02 Biografii necesare Premieră

’’Lumea lui Oravitzan’’-Ediţie specială de Paşte

Amfitrion: Ileana Ploscaru Panait-artist vizual şi realizator TV

Invitat: Silviu Oravitzan-pictor, profesor la Facultatea de Arte Plastice şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, afiliat Grupului ’’Logos’’/Paris, Asociaţiei Internaţionale a Artelor Plastice-AIAP, UNESCO, Grupului ’’Pro Arte’’ Verein für internationalen Kulturaustausch/Viena, Institutului Român de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale și Inter-religioase (INTER).

Silviu Oravitzan este unul dintre acei creatori al căror portofoliu este atât de extins, încât nici nu mai poate fi citat fără a omite expoziţii, premii, participări, afiliaţii sau articole critice importante. Pentru că el este acum o personalitate cu notorietate şi vizibilitate internaţională. Ba, am îndrăzni să spunem că este mult mai cunoscut la New York, Paris, Viena, Manchester sau Lisabona decât în România. Este considerat un artist reprezentativ pentru anii ’60-’70. De la lecția cosmopolită a modernismului, a abstacționismului artei secolului XX-care se regăsește în lucrările sale de început, dar subtil și mult transformat-a ajuns într-un punct neaşteptat: în sfera artei răsăritene creștin-ortodoxe, dincolo de canoanele picturii religioase, într-o mărturisire de sine din care răzbat certitudinea unei unei spiritualităţi elevate şi a unei deschideri spre o lume întoarsă la rosturile ei fireşti. ’’Un artist nu este începutul şi sfârşitul cum cred unii. Este un creator, e adevărat, dar, nu este Creatorul. El poate fi excepţional doar în cazul în care este un foarte bun conducător, dacă are substanţă şi energie. O energie pe care s-o primească în sine, s-o conştientizeze, s-o şlefuiască şi s-o dea mai departe, amplificând-o. Ăsta este după mine, un artist’’. Expoziţia permanentă ’’Spaţiile Oravitzan’’ de la Bastionul Maria Therezia de la Timişoara este o sinteză a creaţiei şi a crediţei creştine profunde a artistului.

(difuzare duminica, 5 mai 2024, ora 23:00, la TVRCultural).

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural