loader
Foto

”Rigoletto”, opera lui Verdi inspirată de celebra piesă ”Le roi s’amuse” de Victor Hugo, la TVR Cultural

Libretul este semnat de Francesco Maria Piave. Versiunea oferită de naționalul liric clujean, pe care o veți urmări la TVR Cultural, poartă semnătura regizorală a maestrului Emil Strugaru.

 

În rolurile principale: Florin Estefan - Rigoletto,  Diana Țugui - Gilda, Florin Guzgă - ducele de Mantua, Liza Kadelnic-Maddalena, Sparafucile - Corneliu Huțanu.

La pupitrul orchestrei și corului Operei Național Române din Cluj-Napoca: Cristian Sandu

Opera în trei acte prezintă drama bufonului Triboulet, ce se petrece pe fondul imoralității regelui François I și ca urmare a propriei atitudini ironice la adresa victimelor stăpânului său.

Premiera operei „Rigoletto”, operă în trei acte,  a avut loc pe 11 martie, 1851, la Teatro La Fenice din Veneţia.

English National Opera o prezintă ca ”o poveste tragică despre gelozie, răzbunare și sacrificiu (...) ce include unele dintre cele mai ușor de recunoscut cântece, cum ar fi faimosul Cvartet din Actul III (Bella figlia dell’amore’ și ‘La donna è mobile’).”

De la premiera încununată de succes a operei din 1851 și până astăzi, opera nu și-a pierdut deloc din popularitate, succesul său constant confirmând valoarea sa și asigurându-i locul în repertoriile muzicale din întreaga lume.

”Modul în care calitatea subiectului, dramatismul acțiunii, complexitatea personajelor sunt transpuse de către Verdi în discursul operei Rigoletto demonstrează capacitatea impresionantă a acestuia de a-și utiliza resursele componistice și limbajul puternic individualizat în realizarea unei muzici fermecătoare.” Opera Națională Cluj-Napoca

Marți, 18 februarie, de la ora 22, urmăriți spectacolul la TVR Cultural.

Realizator și producător:Liana Gota

Info: operacluj.ro și eno.org

Foto: Pixabay/neelam279

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

0:00 Mânăstiri din Europa

Documentar * Mânăstiri din Europa (Monasteres d'Europe, Franţa, 2019) Regia: Jacques Debs, Marie Arnaud

Viaţa în mânăstirile ortodoxe şi catolice ale Europei. Cum de tinerii părăsesc traiul "normal" pentru a-şi dedica vieţile rugăciunii ? Călătorie spre izvoarele Europei şi dezvăluirea traiului în comunităţile monastice din Irlanda până în Rusia şi din Grecia până în Germania.

Multe dintre mânăstiri sunt adevărate capodopere arhitecturale şi adesea adăpostesc comori pe care călugării şi călugăriţele le-au păstrat şi transmis din generaţie în generaţie.

Episodul 4: Mânăstiri de la capătul lumii

Adesea monahii caută să se izoleze, chiar până la a ajunge la capătul lumi.

În mânăstirea Tatev din Armenia, aflată pe culmile unui munte greu accesibil, trăieşte un singur călugăr. În Franţa, un alt exemplu, bijuteria arhitecturală din satul Saint-Guilhem-le-Désert; în Irlanda, mânăstirea cisterciană Mount Melleray din Lismore; iar în cele din urmă, mânăstirea Iverski, situată pe mică insulă între Moscova şi Sankt Petersburg, unde se află o copie a icoanei Maicii Domnului „Portăriţa”.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural