loader
Foto

Galerie foto

Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la "Omul şi timpul"

Moderatorul emisiunii "Omul şi timpul", Rafael Udrişte, alături invitatul său, istoricul Ionuț Cojocaru, invită telespectatorii TVR Cultural la o dezbatere despre rolul istoriografului în societatea noastră, despre etică, dar şi despre nevoia aproape organică de a ne cunoaște trecutul, duminică, 24 noiebrie, de la ora 17:00.

 

Schimbarea regimurilor politice se reflectă nu doar în viața socială şi economică a unui stat, ci şi în scrierea istoriei țărilor respective. Perioada interbelică, spre exemplu, odată cu apariția celor trei state totalitare - sovietic, nazist şi fascist, a dus la schimbări majore în scrierea istoriei nu doar în cele trei ţări vizate (Uniunea Sovietică, Germania şi Italia), ci şi în statele ocupate de ele sau aflate în alianţă cu ele.

Istoria a devenit atunci o poveste favorabilă acestor regimuri totalitare, o poveste care glorifica statul, doctrina, liderul. Asta se va întâmplă şi după război, în 1945, în țările devenite satelite ale Uniunii Sovietice. Iar România este un exemplu atunci când vorbim de mistificarea istoriei. Mai grav este că acest mod de a folosi trecutul ca armă manipulatoare a prezentului şi implicit şi a viitorului se perpetuează chiar şi în timpul regimurilor care se consideră liberale şi democratice.

Despre rolul istoriografului în societatea noastră, despre etică, dar şi despre nevoia aproape organică de a ne cunoaște trecutul, moderatorul Rafael Udrişte va dezbate alături de istoricul Ionuț Cojocaru, într-o nouă ediţie a emisiunii "Omul şi timpul", la TVR Cultural, duminică, 24 noiebrie, de la ora 17:00.

Ceea ce este important de știut şi de apărat, totodată, este că istoria nu este cronica unui guvernări anunțate, iar istoricul nu trebuie să accepte nicio dogmă, nu trebuie să accepte interdicțiile politicului şi nu trebuie să aibă tabuuri. Istoria nu este morală, nu este empatică, ea doar este.

(w882) TVR

Rolul istoriografului nu este acela de a condamna sau de a lăuda. Istoricul doar încearcă să reconstituie un puzzle al trecutului, cât mai fidel realității. Istoria nu trebuie să fie pusă în slujba evenimentelor cotidiene, iar istoricul nu trebuie să atașeze trecutului modele ideologice ale prezentului. Istoria se bazează pe memorie, culege amintirile oamenilor, le compară între ele şi le confruntă cu documente, obiecte, urme şi stabilește faptele. Istoria nu este memorie. Într-o societate liberă, politicul nu trebuie să denatureze adevărul istoric. Ba din potrivă, trebuie să îl știe şi să îl accepte, pentru a nu repeta greșeli. Politica statului, chiar şi cu cele mai bune intenții, nu este politica istoriei.

 

Producător: Ruxandra Ţuchel

Moderator: Rafael Udrişte

21:00 Jurnal Cultural

Prezintă: Bogdan Stănescu, Camelia Văcaru

Producător: Anca Lăzarescu

Transmisiune directă

21:55 Secolul 22

Producător: Bogdana Pascal

 

În cel de-al şaselea episod al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, Alexandru ...

Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Moderatorul emisiunii "Omul şi timpul", Rafael Udrişte, alături invitatul său, istoricul Ionuț Cojocaru, invită telespectatorii TVR Cultural la o ...

Cine este Banksy?

Cine este Banksy?

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

Poliţişti, jurnalişti, oameni de ştiinţă, pasionați de artă … toți visează să descopere, cândva, identitatea acestei vedete planetare a Street ...

 

#TVRcultural