loader
Foto

„România literară TV”: Despre traduceri și consumul de carte străină, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, în 3 februarie, dialogul dintre Irina Horea, Mircea Mihăieș, Cristian Pătrășconiu și Nicolae Manolescu, înregistrat în cadrul emisiunii „România literară TV”.

 

România literară TV

În cadrul ediției, Nicolae Manolescu și invitații săi speciali au analizat starea literaturii și discută despre traduceri și traductologie, critica traducerii și „consumul” de carte străină.

Irina Horea (n. 1956) a absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universității București. Din 1992, a fost redactor la revista „Lettre Internationale”, ediția în română; între 2009 - 2013, a fost vicepreședintă a Uniunii Scriitorilor din România - Departamentul Relații Externe. Și-a făcut debutul literar ca traducător în 1977, iar editorial a debutat în 1989. De atunci, a tradus mai mult de 50 de volume de beletristică, printre care și volumele lui J.R.R. Tolkien. A tradus numeroase eseuri și povestiri publicate în presa românească. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România din 2002. A primit premiul pentru traduceri „Andrei Bantaș”.

(w882) Irina Hore

Mircea Mihăieș (n. 1 ianuarie 1954, Șagu, Arad) este un critic literar, eseist și publicist român contemporan. Este redactor-șef al revistei „Orizont” și editorialist politic la „România literară”. A fost editorialist și la „Evenimentul zilei”. A debutat în revista „Orizont” în 1979, iar în volum în anul 1989. Din 1981 - corector, tehnoredactor și, ulterior, redactor la aceeași revistă, iar în 1990 a devenit redactor-șef. În anul 1991 a lucrat timp de mai multe luni în redacția revistei „The New Republic”. Din 1993 semnează rubrica săptămânală „Contrafort” în revista „România literară”.

(w882) Mircea Mih

(w882) Mircea Mih

Cristian Pătrășconiu s-a născut în 3 decembrie 1976, la Drobeta-Turnu Severin. Este licenţiat în ştiinţe politice la Facultatea de Filozofie, din cadrul Universității de Vest din Timişoara şi cursant al unui masterat de literatură comparată şi intertextualitate la aceeaşi universitate. A fost cursant şi bursier al Colegiului „A Treia Europă“ din Timişoara şi, în două rânduri, bursier al Universităţii Jagelloniene din Cracovia. Are o experienţă de peste zece ani în mass-media. A fost senior editor la ziarul „Cotidianul” şi senior editor la Realitatea TV. A publicat un volumul de versuri - „Spectralia” (1997). Volumul „Repere intelectuale ale dreptei româneşti” este alcătuit din zece interviuri realizate de Cristian Pătrăşconiu, în perioada februarie-octombrie 2010.

***

Urmăriți dialogul mai jos:

***

Edițiile din cel de-al doilea sezon al emisiunii, difuzat în 2023, au fost moderate de Nicolae Manolescu, președinte și editorialist al revistei„ România literară” încă din 1990, critic și istoric literar, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române din 2013.

„România literară TV”, proiect inedit realizat de Televiziunea Română în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, își propune să le ofere telespectatorilor o imagine cuprinzătoare asupra faptelor semnificative din literatura română.iunea este difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, cu reluare joi, la ora 13.30. Emisiunea este disponibilă și pe platforma TVR+.

***

Echipa:

Nicolae Manolescu - moderator

Andrea Duță și Daniela Guțu - jurnaliști TV

Anca Pușcaș – regia artistică

Bianca Florea - producător

10:00 Mic dejun cu un campion Premieră

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această întâlnire se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cei peste şapte ani de difuzare, timp de 16 sezoane, ’’Mic Dejun cu un Campion’’ a prilejuit participarea a aproape 200 de invitaţi în platoul de filmare de la Librăriile Cărtureşti-Cafe Verona. Ne sunt alături şi prietenii fideli pe pe facebook, peste 30.000 la număr, ce ne încurajează cu mesajele lor.

Amfitrion: scriitoarea şi jurnalista Daniela Zeca Buzura.

Producător Ileana Ploscaru Panait

11:00 Opera comică pentru copii Premieră

Producător Valentina Băinţan

 
Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

Portret de excelență: Scriitorul Mihai Călugărițoiu - ”Este foarte important primul pas, să te îndemne cineva, să-ţi descopere cineva talentul şi să te încurajeze”

Noul sezon al emisiunii ”Portret de excelență” continuă cu o ediție dedicată lui Mihai Călugărițoiu - istoric, cercetător, publicist şi autor al ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

 

#TVRcultural