loader
Foto

„România literară TV”: Despre starea presei și publicistica literară, în 2 decembrie, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, în 2 decembrie, dialogul dintre Nicolae Prelipceanu, Ovidiu Pecican, Horia Gârbea și Cristian Pătrășconiu, în cel de-al doilea sezon al emisiunii „România literară TV”.

 

România literară TV

În cadrul ediției cu numărul 9 din acest sezon, Cristian Pătrășconiu și invitații săi speciali au discutat despre starea presei și publicistica literară.

Nicolae Prelipceanu a urmat liceul la Curtea de Argeș și a absolvit Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. A lucrat ca redactor la revista „Tribuna” din Cluj și la ziarul „România liberă”, unde a coordonat pagina culturală. În prezent, este redactor-șef la revista „Viața Românească”. Este membru în structurile de conducere ale Uniunii Scriitorilor și membru în consiliul consultativ al revistei „Steaua” din Cluj.

Ovidiu Pecican este absolvent al Facultății de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1985). Doctorat în istorie (1998). În prezent, este profesor universitar la Facultatea de Studii Europene, precum și cercetător la Institutul de Antropologie Culturală din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. În 2008 a fost numit ambasador național al Anului European al Dialogului Intercultural. Din 2020 a înființat la Cluj revista culturală independentă „Avalon”. Din iulie 2021 este directorul revistei „Steaua”.

Horia Gârbea este un autor de cărți științifice, inginer constructor, poet, scriitor român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. După revoluția din 1989 a avut o activitate intensă de publicist și autor de literatură. A publicat poezie, proză, teatru, critică literară și teatrală, eseuri, în total 12 piese reprezentate în țară, precum și în Anglia și Franța.

De această dată, emisiunea este moderată de publicistul și scriitorul Cristian Pătrășconiu. Absolvent al Facultății de Filosofie de la Universitatea de Vest din Timișoara, licențiat în științe politice și specializat în literatură comparată, este deținătorul unei bogate experiențe jurnalistice. Are o prezență consecventă în presa generalistă și, mai ales, în cea culturală de la noi, în ultimele două decenii. Este (co)autor al mai multor cărți de interviuri. A realizat câteva sute de interviuri cu personalități ale vieții culturale din România și de peste hotare. Moderează și realizează podcastul „Spandugino – Reziliență prin cultură” și este publicist la „România literară”.

***

Urmăriți ediția mai jos:

***

„România literară TV”, proiect inedit realizat de Televiziunea Română în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, își propune să le ofere telespectatorilor o imagine cuprinzătoare asupra faptelor semnificative din literatura română.

Emisiunea este difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, cu reluare joi, la ora 13.30. Emisiunea este disponibilă și pe platforma TVR+.

16:30 Muzica timpului tău Sezon nou

Producător: Valentina Ionescu

17:30 Secretele marilor tablouri

(Les petits secrets des grands tableaux, Franţa, 2018)

Regia: Clement Cogitore, Carlos Franklin

Serie inedită care explorează istoria artei într-un mod complet neaşteptat: tablourile prind viaţă, se animă şi depăşesc limitele ramelor pentru a ne conduce în epoca în care au fost create.

Episodul 4: Doamna şi unicornul (LA DAME A LA LICORNE, CIRCA 1500, Anonyme-Franţa, 2016)

Realizator: Carlos Franklin

Doamna şi unicornul (cca 1500), lucrare anonimă, este un ansamblu misterios şi fascinant alcătuit din şase tapiserii, considerat una dintre capodoperele artei occidentale.

Metaforă a dorinţei, celebrare a celor cinci simţuri şi a unui al şaselea simţ spiritual şi umanist, fantasma licornei magice anunţă sfârşitul Evului Mediu francez.

Redactor: Gabriela Onea

 
Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

În cel de-al şaselea episod al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, Alexandru ...

Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Moderatorul emisiunii "Omul şi timpul", Rafael Udrişte, alături invitatul său, istoricul Ionuț Cojocaru, invită telespectatorii TVR Cultural la o ...

 

#TVRcultural