loader
Foto

„România literară TV”: Despre starea presei și publicistica literară, în 2 decembrie, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, în 2 decembrie, dialogul dintre Nicolae Prelipceanu, Ovidiu Pecican, Horia Gârbea și Cristian Pătrășconiu, în cel de-al doilea sezon al emisiunii „România literară TV”.

 

România literară TV

În cadrul ediției cu numărul 9 din acest sezon, Cristian Pătrășconiu și invitații săi speciali au discutat despre starea presei și publicistica literară.

Nicolae Prelipceanu a urmat liceul la Curtea de Argeș și a absolvit Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. A lucrat ca redactor la revista „Tribuna” din Cluj și la ziarul „România liberă”, unde a coordonat pagina culturală. În prezent, este redactor-șef la revista „Viața Românească”. Este membru în structurile de conducere ale Uniunii Scriitorilor și membru în consiliul consultativ al revistei „Steaua” din Cluj.

Ovidiu Pecican este absolvent al Facultății de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1985). Doctorat în istorie (1998). În prezent, este profesor universitar la Facultatea de Studii Europene, precum și cercetător la Institutul de Antropologie Culturală din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. În 2008 a fost numit ambasador național al Anului European al Dialogului Intercultural. Din 2020 a înființat la Cluj revista culturală independentă „Avalon”. Din iulie 2021 este directorul revistei „Steaua”.

Horia Gârbea este un autor de cărți științifice, inginer constructor, poet, scriitor român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. După revoluția din 1989 a avut o activitate intensă de publicist și autor de literatură. A publicat poezie, proză, teatru, critică literară și teatrală, eseuri, în total 12 piese reprezentate în țară, precum și în Anglia și Franța.

De această dată, emisiunea este moderată de publicistul și scriitorul Cristian Pătrășconiu. Absolvent al Facultății de Filosofie de la Universitatea de Vest din Timișoara, licențiat în științe politice și specializat în literatură comparată, este deținătorul unei bogate experiențe jurnalistice. Are o prezență consecventă în presa generalistă și, mai ales, în cea culturală de la noi, în ultimele două decenii. Este (co)autor al mai multor cărți de interviuri. A realizat câteva sute de interviuri cu personalități ale vieții culturale din România și de peste hotare. Moderează și realizează podcastul „Spandugino – Reziliență prin cultură” și este publicist la „România literară”.

***

Urmăriți ediția mai jos:

***

„România literară TV”, proiect inedit realizat de Televiziunea Română în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, își propune să le ofere telespectatorilor o imagine cuprinzătoare asupra faptelor semnificative din literatura română.

Emisiunea este difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, cu reluare joi, la ora 13.30. Emisiunea este disponibilă și pe platforma TVR+.

3:05 Ediţie limitată (R)

Prezinta Marius Constantinescu

Producător Bianca Sărăţeanu

(Reluare)

3:57 Unora le place opera (R)

Documentar *(This Is Opera, Spania-Germania, 2015)

Serie inedită în care renumitul tenor Ramon Gener, cu un entuziasm debordant aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu este destinată elitelor, ci nouă tuturor.

Episodul 26 : Rigoletto

“Rigoletto” nu este doar povestea unui blestem, ci şi a tiranilor şi a celor asupriţi. Giuseppi Verdi a compus-o la vârsta de 40 de ani, o vârstă critică pentru orice om: un moment al schimbărilor, a maturizării. Verdi şi-a întruchipat toate speranţele, visurile şi frustrările într-unul dintre cele mai populare şi mai fascinante personaje din lumea muzicii.

Redactor: Cristina Crăciun

(Reluare)
 
Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

Portret de excelență: Scriitorul Mihai Călugărițoiu - ”Este foarte important primul pas, să te îndemne cineva, să-ţi descopere cineva talentul şi să te încurajeze”

Noul sezon al emisiunii ”Portret de excelență” continuă cu o ediție dedicată lui Mihai Călugărițoiu - istoric, cercetător, publicist şi autor al ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

 

#TVRcultural