loader
Foto

Galerie foto

„România literară TV”, despre starea limbii române și schimbările lingvistice, în 17 februarie, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, în 17 februarie, de la ora 15.00, dialogul dintre Mihai Zamfir, Gheorghe Chivu, Mihaela Mancaș și Nicolae Manolescu, despre starea limbii române.

 

România literară TV

În cadrul ediției, ei au analizat schimbările lingvistice care au loc și importanța acestora, limba vorbită și cea scrisă, împrumuturile sau neologismele și, nu în ultimul rând, evoluția gramaticii și rolul ei.

(w882) Gheorghe C

Invitații lui Nicolae Manolescu la „România literară TV”: Mihai Zamfir, Ghoerghe Chivu și Mihaela Mancaș. Sursă foto: TVR

Mihai Zamfir este scriitor, istoric și critic literar, profesor universitar în cadrul Universității București (UB). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România începând cu 1978. Debutul său literar a avut loc în 1962, cu articole în revista „Contemporanul”. În decursul timpului, a publicat literatură de specialitate, dar și beletristică.

Gheorghe Chivu este licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română, în cadrul Universității București (1970). În prezent, este profesor universitar emerit la Departamentul de lingvistică al Facultății de Litere (UB). A fost cercetător științific la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti” din București (1970‒2010), iar în perioada 1990‒1996 a fost secretar științific al institutului. Între anii 2011‒2016 a fost director adjunct al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București. Din 2022, este președintele Secției de Filologie și Literatură, în cadrul Academiei Române.

Mihaela Mancaș este profesor emerit al Universității București, specialistă în stilistică literară, istoria limbii române literare, poetică, retorică și traducătoare din limba franceză. Este absolventă a Facultății de Filologie din cadrul Universității București, promoția 1962. A contribuit la elaborarea unor volume colective și a unor dicționare fundamentale din domeniul lingvisticii. Este membră a Societății Române de Lingvistică și a Societății de Științe Filologice.

***

Urmăriți ediția mai jos:

***

Această ediție a fost difuzată în premieră la TVR Cultural în 25 noiembrie 2023. Edițiile din cadrul celui de-al doilea sezon al emisiunii „România literară TV” au fost moderate de Nicolae Manolescu, director și editorialist al revistei „România literară” începând cu 1990, critic și istoric literar, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române din 2013.

„România literară TV”, proiect inedit realizat de Televiziunea Română în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, își propune să le ofere telespectatorilor o imagine cuprinzătoare asupra faptelor semnificative din literatura română.

Emisiunea este difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, cu reluare joi, la ora 13.30. Emisiunea este disponibilă și pe platforma TVR+.

Echipa:

Nicolae Manolescu - moderator

Andrea Duță și Daniela Guțu - jurnaliști TV

Anca Pușcaș – regia artistică

Bianca Florea - producător

14:00 Portret de artist

Producător: Daniela Ciolan

(Reluare)

14:30 Cultura Minoritatilor

*Etnikult (alte minorităţii) Sezon nou

*​ Acum 10 ani, era doar o voce timidă într-un birou necunoscut. Azi, conduce o misiune care schimbă destine. Georgiana Ioniță-o tânără romă care a învins prejudecățile și a transformat durerea în putere. Dar ce a trăit între timp?

Adevărul iese la iveală acum. Urmărește povestea. Totul începe... cu un vis

Estul și Vestul se întâlnesc la Galeria Orizont. O explozie de culoare și emoție: Angela Tomaselli aduce teatrul, arta și motanul său într-o poveste vizuală plină de personalitate. Ileana Dana Marinescu propune o reflecție profundă-între nostalgie și digital, trecut și prezent. „Mijloace de informare perimate”-o expoziție care ne provoacă să ne reamintim, să regândim și să simțim.

Uniunea Armenilor din Romania a adus in inima Capitalei un eveniment ce ne invita la reflectie si memorie: doua expozitii care au in comun o poveste nespusa pana acum, despre supravietuire. Si nu orice fel de expozitie, ci in urma Genocidului Armean.

Producător: Dana Ioniţă

 
„Memorialul durerii” revine cu o nouă serie: „14 ani de ocupație sovietică în România”

Cunoscuta realizatoare Lucia Hossu Longin aduce în atenția publicului o nouă serie-document din „Memorialul durerii”, sub titlul „1945–1958. 14 ...

ACADEMICIENII IOANEL SINESCU ŞI MIRCEA DUMITRU, ÎN

Sezonul cinci al "Dialogurilor Academice" continuă duminică, 25 mai 2025, ora 13:00, când TVR Cultural şi Academia Română vă invită să urmăriţi ...

„Prin ochii lui Johnny Depp” – portretul unui rebel devenit legendă

Un documentar inedit despre parcursul fascinant al unui actor cult. „Prin ochii lui Johnny Depp” reconstituie traiectoria unică a celebrului ...

 

#TVRcultural