loader
Foto

Galerie foto

„România literară TV”, despre starea limbii române și schimbările lingvistice, în 17 februarie, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, în 17 februarie, de la ora 15.00, dialogul dintre Mihai Zamfir, Gheorghe Chivu, Mihaela Mancaș și Nicolae Manolescu, despre starea limbii române.

 

România literară TV

În cadrul ediției, ei au analizat schimbările lingvistice care au loc și importanța acestora, limba vorbită și cea scrisă, împrumuturile sau neologismele și, nu în ultimul rând, evoluția gramaticii și rolul ei.

(w882) Gheorghe C

Invitații lui Nicolae Manolescu la „România literară TV”: Mihai Zamfir, Ghoerghe Chivu și Mihaela Mancaș. Sursă foto: TVR

Mihai Zamfir este scriitor, istoric și critic literar, profesor universitar în cadrul Universității București (UB). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România începând cu 1978. Debutul său literar a avut loc în 1962, cu articole în revista „Contemporanul”. În decursul timpului, a publicat literatură de specialitate, dar și beletristică.

Gheorghe Chivu este licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română, în cadrul Universității București (1970). În prezent, este profesor universitar emerit la Departamentul de lingvistică al Facultății de Litere (UB). A fost cercetător științific la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti” din București (1970‒2010), iar în perioada 1990‒1996 a fost secretar științific al institutului. Între anii 2011‒2016 a fost director adjunct al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București. Din 2022, este președintele Secției de Filologie și Literatură, în cadrul Academiei Române.

Mihaela Mancaș este profesor emerit al Universității București, specialistă în stilistică literară, istoria limbii române literare, poetică, retorică și traducătoare din limba franceză. Este absolventă a Facultății de Filologie din cadrul Universității București, promoția 1962. A contribuit la elaborarea unor volume colective și a unor dicționare fundamentale din domeniul lingvisticii. Este membră a Societății Române de Lingvistică și a Societății de Științe Filologice.

***

Urmăriți ediția mai jos:

***

Această ediție a fost difuzată în premieră la TVR Cultural în 25 noiembrie 2023. Edițiile din cadrul celui de-al doilea sezon al emisiunii „România literară TV” au fost moderate de Nicolae Manolescu, director și editorialist al revistei „România literară” începând cu 1990, critic și istoric literar, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române din 2013.

„România literară TV”, proiect inedit realizat de Televiziunea Română în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, își propune să le ofere telespectatorilor o imagine cuprinzătoare asupra faptelor semnificative din literatura română.

Emisiunea este difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, cu reluare joi, la ora 13.30. Emisiunea este disponibilă și pe platforma TVR+.

Echipa:

Nicolae Manolescu - moderator

Andrea Duță și Daniela Guțu - jurnaliști TV

Anca Pușcaș – regia artistică

Bianca Florea - producător

13:00 Cap Compas redifuzare

*Armenia sacră

Producător: Elena Dinu

13:30 In Slujba Binelui Premieră

TVR Moldova

 
Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

Portret de excelență: Scriitorul Mihai Călugărițoiu - ”Este foarte important primul pas, să te îndemne cineva, să-ţi descopere cineva talentul şi să te încurajeze”

Noul sezon al emisiunii ”Portret de excelență” continuă cu o ediție dedicată lui Mihai Călugărițoiu - istoric, cercetător, publicist şi autor al ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

 

#TVRcultural