loader
Foto

Galerie foto

„România literară TV”, despre conflictul dintre generațiile literare și contestarea operelor, în ediția din 9 decembrie | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, în 9 decembrie, dialogul dintre Gabriel Chifu, Răzvan Voncu, Adrian Lesenciuc și Cristian Pătrășconiu, în cel de-al doilea sezon al emisiunii „România literară TV”.

 

România literară TV

În cadrul celei de-a zecea ediții din acest sezon, Cristian Pătrășconiu și invitații săi au discutat despre starea literaturii și generațiile literare, abordând teme precum conflictul dintre generațiile literare, contestarea operelor literare, codul de valori al literaturii și vârstele literare, în comparație cu vârstele biologice.

(w882) Dezbatere

Răzvan Voncu este lector universitar la Catedra de literatură română a Facultății de Litere, din cadrul Universității București, scriitor, critic, istoric literar și redactor-șef al revistei România literară.

A obținut numeroase premii pentru activitatea sa literară, între care: Premiul Naţional „Marin Sorescu” al Academiei Române (2002); Premiul „Titu Maiorescu” pentru critică şi istorie literară al Academiei Române (2003); Premiul Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu” (2004); Premiul revistei Contemporanul pentru critică literară (2010); Premiul „Cartea anului” al Filialei USR Bucureşti – Critică, istorie literară şi eseu (2014), pentru volumul O istorie literară a vinului în România Premiul Naţional „Tudor Arghezi”, Târgu-Jiu, 2017; Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru critică, istorie literată şi eseu, 2017.

Gabriel Chifu este poet, critic literar și prozator. A absolvit Colegiul „Carol I” din Craiova (clasa specială de matematică) în 1973 şi Facultatea de Electrotehnică, Secţia Automatizări şi Calculatoare, din acelaşi oraş, în 1979. Între anii 1985 şi 2009, a lucrat la revista „Ramuri“ din Craiova, ca redactor (până în 1991) şi apoi ca redactor-şef, până în 2009. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR) din 1980. Între 2005 şi 2009 a fost secretar al USR şi membru în Comitetul Director. Actualmente, este vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România. Este director executiv la revista „România literară“.

Adrian Lesenciuc este poet, prozator, critic literar. Absolvent de studii universitare militare. Doctor în ştiinţe militare şi informaţii, la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, şi în ştiinţele comunicării - la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Profesor universitar la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov.

Este membru al filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România din 2000. Preşedinte al filialei din 2013. Colaborări, preponderent cu eseuri şi cronici, la publicaţiile „Libris”, „Tribuna”, „Hyperion”, „România literară”, „Tribuna”, „Luceafărul”, „Steaua”, „Scrisul Românesc”, „Convorbiri literare”, „Mişcarea literară”, „Ateneu” și „Caiete silvane”. Este redactor-şef al revistei literare „Libris”.

Această ediție este moderată de publicistul și scriitorul Cristian Pătrășconiu. Absolvent al Facultății de Filosofie, din cadrul Universității de Vest din Timișoara, licențiat în științe politice și specializat în literatură comparată, este deținătorul unei bogate experiențe jurnalistice. Are o prezență consecventă în presa generalistă și, mai ales, în cea culturală, din ultimele două decenii.

Este (co)autor al mai multor cărți de interviuri. A realizat câteva sute de interviuri cu personalități ale vieții culturale din România și de peste hotare. Moderează și realizează podcastul „Spandugino – Reziliență prin cultură” și este publicist la „România literară”.

***

Urmăriți ediția mai jos:

***„România literară TV”, proiect inedit realizat de Televiziunea Română în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, își propune să le ofere telespectatorilor o imagine cuprinzătoare asupra faptelor semnificative din literatura română.

Emisiunea este difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, cu reluare joi, la ora 13.30. Emisiunea este disponibilă și pe platforma TVR+.

 

2:15 Istoria literaturii române contemporane cu Alex Ştefănescu (R)

Ştefan Augustin Doinaş

Regia, semnata de Andrei Magalie

Realizator Andrei Magalie

Producător Lucia Constantinescu

Redactor: Dana Ilie

(Reluare)

2:28 Adevar şi curaj (R)

Producător: Rafael Udrişte

Redactor: Diana Ilica

(Reluare)
 
Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

Portret de excelență: Scriitorul Mihai Călugărițoiu - ”Este foarte important primul pas, să te îndemne cineva, să-ţi descopere cineva talentul şi să te încurajeze”

Noul sezon al emisiunii ”Portret de excelență” continuă cu o ediție dedicată lui Mihai Călugărițoiu - istoric, cercetător, publicist şi autor al ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

 

#TVRcultural