loader
Foto

Galerie foto

„România literară TV”: Scriitorii Gabriel Chifu, Varujan Vosganian și Adrian Lesenciuc, invitații speciali ai ediției din 4 noiembrie | VIDEO

TVR Cultural a difuzat sâmbătă, 4 noiembrie, dialogul dintre Gabriel Chifu, Varujan Vosganian, Adrian Lesenciuc și Nicolae Manolescu, în cel de-al doilea sezon al emisiunii „România literară TV”.

 

România literară TV

În cadrul celei de-a cincea ediții din acest sezon, Nicolae Manolescu și invitații săi speciali au discutat despre starea literaturii românești și a romanului în literatură, locul artei și rolul cărții de proză în peisajul actual, evoluția literaturii și a lecturii prozei de-a lungul vremii, valori estetice și rolul societății în ce privește romanul românesc și cel străin.

Gabriel Chifu este vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România și directorul executiv al revistei „România literară“. A publicat în majoritatea revistelor literare din ţară. Scrierile sale au apărut în antologii şi reviste din Anglia, Franţa, China, Italia, Serbia, Grecia, Statele Unite, Haiti, Belgia, Cehia și Israel. A fost distins cu importante premii pentru activitatea sa literară, fiind autorul a numeroase volume de proză și poezie.

Varujan Vosganian (n. 25 iulie 1958, Craiova, România) este economist, om politic și scriitor român de origine armeană. Este președintele Uniunii Armenilor din România de la reînființarea acesteia, în 1990, și prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România din 2005. Cărțile sale au fost traduse în peste 20 de limbi.

Adrian Lesenciuc este poet, prozator, eseist şi critic literar. S‑a născut la Câmpulung Moldovenesc, la 21 august 1975. Profesor universitar abilitat. Absolvent de studii universitare militare. Doctor în ştiinţe militare şi informaţii la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (2008) şi în ştiinţele comunicării la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (2011). A obținut numeroase premii și distincții literare, este autorul mai multor volume de proză, iar în prezent, este președintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Brașov.

(w882) România l

Edițiile din noul sezon al emisiunii sunt moderate de Nicolae Manolescu, director și editorialist al revistei „România literară”, începând cu 1990, critic și istoric literar, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române din 2013.

„România literară TV”, proiect inedit realizat de Televiziunea Română în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, își propune să le ofere telespectatorilor o imagine cuprinzătoare asupra faptelor semnificative din literatura română.

Emisiunea este difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, cu reluare joi, la ora 13.30. Emisiunea este disponibilă și pe platforma TVR+.

***

Urmăriți ediția mai jos:

 

***

Echipa:

Nicolae Manolescu - moderator

Andrea Duță și Daniela Guțu - jurnaliști TV

Anca Pușcaș – regia artistică

Bianca Florea - producător

20:00 ANII NOŞTRI DE GLORIE

Film* ANII NOŞTRI DE GLORIE (GLI ANNI PIU BELLI-Italia, 2020)

Regia: Gabriele Mucino

Cu: Pierfrancesco Favino, Kim Rossi Stuart, Claudio Santamaria

Dramă. Italia, 1980. Trei adolescenţi idealişti, Paolo, Giulio şi Riccardo, sunt nedespărţiţi şi împart totul frăţeşte. Între ei îşi face loc Gemma, iubita lui Paolo, care devine o constantă a vieţii lor. Dar timpul trece, iar viaţa îi desparte pe măsură ce fiecare îşi urmează propriul drum. De-a lungul anilor, cei patru prieteni se vor regăsi şi se pierde în repetate rânduri, fiecare confruntându-se cu propriile speranţe, deziluzii, succese şi eşecuri şi mai ales cu trecerea timpului.

Redactor: Adriana Vulpe

22:10 Biografii necesare Premieră

’’Vrăjitorul timpului îngheţat’’

Amfitrion: Ileana Ploscaru Panait-artist vizual şi realizator TV

Invitat: Costel Iacob-sculptor, curator, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România ’’Eu m-am eliberat de volum şi am lucrat cu lumina. Pentru mine, sculptura nu este doar formă ci şi mişcare, goluri, umbre, aer’’ este mărturia de credinţă a lui Costel Iacob. Artistul este acea conştiinţă trează care poate descifra, uneori cu umor, alteori cu sarcasm şi cu intuiţie tăioasă, misterele lumii aşa cum le percepe el. Ceea ce îl deosebeşte însă pe Costel Iacob este putinţa de a le da viaţă într-un mod cu totul neaşteptat, prinzându-ne pe noi, ceilalţi, într-un farmec fără egal. Dar, nevoia lui nu se opreşte la propria percepţie ci la semnalul pe care îl lansează tuturor acelora care nu doar ’aud’ ci şi ’ascultă’. ’’Timpul îngheţat’’, ’’Scrinium Curiositatum’’ sau oricare dintre ideile sale, nu este o rămânere în proiect ci o analiză subtilă şi meşteşugită cu răbdare. Din 1985 el participă constant la expoziţiile de grup în ţară-peste 61 de expoziţii anuale importante-, sau în străinătate. Demersul său artistic a fost răsplătit cu premii precum Premiul Salonului de Artă Bucureşti, (în 1999), Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Ambient-Instalaţie, ArTuborg şi Premiul pentru Metal, Bienala de Arte Decorativă Bucureşti (în 2001). În 1994 a primit bursa din partea Fundaţiei ’’Giorgio Cini’’ din Veneţia/Italia.

(difuzare duminica, 28 aprilie 2024, ora 22:02, la TVRCultural).

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

 
Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

Portret de excelență: Scriitorul Mihai Călugărițoiu - ”Este foarte important primul pas, să te îndemne cineva, să-ţi descopere cineva talentul şi să te încurajeze”

Noul sezon al emisiunii ”Portret de excelență” continuă cu o ediție dedicată lui Mihai Călugărițoiu - istoric, cercetător, publicist şi autor al ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

 

#TVRcultural