loader
Foto

Galerie foto

„România literară TV”: Scriitorii Gabriel Chifu, Varujan Vosganian și Adrian Lesenciuc, invitații speciali ai ediției din 4 noiembrie | VIDEO

TVR Cultural a difuzat sâmbătă, 4 noiembrie, dialogul dintre Gabriel Chifu, Varujan Vosganian, Adrian Lesenciuc și Nicolae Manolescu, în cel de-al doilea sezon al emisiunii „România literară TV”.

 

România literară TV

În cadrul celei de-a cincea ediții din acest sezon, Nicolae Manolescu și invitații săi speciali au discutat despre starea literaturii românești și a romanului în literatură, locul artei și rolul cărții de proză în peisajul actual, evoluția literaturii și a lecturii prozei de-a lungul vremii, valori estetice și rolul societății în ce privește romanul românesc și cel străin.

Gabriel Chifu este vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România și directorul executiv al revistei „România literară“. A publicat în majoritatea revistelor literare din ţară. Scrierile sale au apărut în antologii şi reviste din Anglia, Franţa, China, Italia, Serbia, Grecia, Statele Unite, Haiti, Belgia, Cehia și Israel. A fost distins cu importante premii pentru activitatea sa literară, fiind autorul a numeroase volume de proză și poezie.

Varujan Vosganian (n. 25 iulie 1958, Craiova, România) este economist, om politic și scriitor român de origine armeană. Este președintele Uniunii Armenilor din România de la reînființarea acesteia, în 1990, și prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România din 2005. Cărțile sale au fost traduse în peste 20 de limbi.

Adrian Lesenciuc este poet, prozator, eseist şi critic literar. S‑a născut la Câmpulung Moldovenesc, la 21 august 1975. Profesor universitar abilitat. Absolvent de studii universitare militare. Doctor în ştiinţe militare şi informaţii la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (2008) şi în ştiinţele comunicării la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (2011). A obținut numeroase premii și distincții literare, este autorul mai multor volume de proză, iar în prezent, este președintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Brașov.

(w882) România l

Edițiile din noul sezon al emisiunii sunt moderate de Nicolae Manolescu, director și editorialist al revistei „România literară”, începând cu 1990, critic și istoric literar, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române din 2013.

„România literară TV”, proiect inedit realizat de Televiziunea Română în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, își propune să le ofere telespectatorilor o imagine cuprinzătoare asupra faptelor semnificative din literatura română.

Emisiunea este difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, cu reluare joi, la ora 13.30. Emisiunea este disponibilă și pe platforma TVR+.

***

Urmăriți ediția mai jos:

 

***

Echipa:

Nicolae Manolescu - moderator

Andrea Duță și Daniela Guțu - jurnaliști TV

Anca Pușcaș – regia artistică

Bianca Florea - producător

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

4:00 Legendele Parisului

Documentar *(L'armee des romantiques, Franţa, 2023)

Regia: Amélie Harrault, Dan Franck

O serie inedită care reconstituie-prin animaţie 2D-formidabila scenă artistică a Parisului secolului al XIX-lea. Printre protagonişti: Hugo, Berlioz, Chopin, Delacroix, Courbet, Baudelaire, Balzac sau Dumas...

Ei au zguduit convenţiile cu cuvintele şi penelurile lor şi luptele duse de ei pentru a trezi societatea rezonează şi în lumea contemporană.

Episodul 3: Apusul romantismului: 1848-1855

Revoluţia din februarie 1848 a măturat monarhia şi a adus poeţii la putere. Lamartine proclamă Republica. Se implică şi Dumas, Hugo şi Sand. Dar când se pune problema să-şi aleagă preşedintele, francezii îl aleg pe Louis Napoléon Bonaparte.

Hugo, ales în Adunarea Naţională din partea partidului conservator, îşi simte convingerile clătinându-se; nu poate accepta duplicitatea din jur. Un tânăr pictor face cronica evenimentelor, reprezentând poporul în pânzele sale; Courbet inventa realismul. Balzac se stinge, lăsând în urmă o operă colosală care l-a stors de puteri. Când Louis Napoléon se proclamă împărat, Hugo trece definitiv la politica de stânga. Nu are altă opţiune decât să părăsească Franţa, însoţit de Dumas, care sărăcise.

Redactor: Corina Feleagă

(Reluare)
 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural