loader
Foto

„Românii și lumea: Cuza Vodă și Carol I”, difuzat de Ziua Unirii Principatelor, la TVR Cultural

În 24 ianuarie, de la ora 17.30, TVR Cultural difuzează „Românii și lumea: Cuza Vodă și Carol I”, un documentar despre Unirea Principatelor și despre trecerea de la domnia lui Alexandru Ioan Cuza la domnia unui principe străin, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

 

În istoria românilor, Alexandru Ioan Cuza a fost omul epocii sale, dar prin instinct și înfăptuiri a depășit-o. Țăranii munteni și moldoveni îi spuneau „Cuza Vodă”, pentru că domnul Unirii realizase o reformă agrară și primiseră pământ.

Cum remarcau contemporanii, Alexandru Ioan Cuza era înzestrat cu darul facerii de bine și, după cum preciza Mihail Kogălniceanu, principalul său colaborator în perioada reformării statului, Cuza Vodă scrisese o pagină luminoasă în istoria românilor. Pentru înfăptuirea acelor reforme fundamentale încălcase principiile democratice și instaurase un regim autoritar. Erau, însă, contradicțiile societății românești și cu acestea s-a confruntat și Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, prințul străin adus în fruntea țării, după îndepărtarea lui Alexandru Ioan Cuza.

(w882) Alexandru

Noul domn a acceptat o provocare la care nu s-ar fi încumetat oricine. A fost îndemnat și de cancelarul Otto von Bismarck să vină în România, după cum consemnează un document păstrat în arhivele militare de la Karsluhe.

Nu i-a fost prea ușor prințului străin să accepte mentalitățile românești și, după patru ani a vrut să renunțe la tron, dar a fost convins de Lascăr Catargiu, important om politic român conservator, să renunțe la acest gând. Carol de Hohenzollern Simaringen a creat un stat funcțional și după ce România și-a obținut independența în anii 1877-1878 pe câmpul de luptă, în frunte cu domnitorul său, în 1881 a devenit regat.

(w882) 1859

Cuza Vodă știa că aceste deziderate erau apanajul unui prinț străin și când a fost ales deputat de Mehedinți în 1870, a refuzat să se întoarcă în țară pentru a nu-i complica situația principelui Carol.

(w882) Carol

Producătorul și realizatorul documentarului „Românii și lumea” este Radu Găină.

4:00 Documentar

* Neuitarea sau povara unui popor

Producător: Ruxandra Ţuchel

4:50 Pastila de artă-tezaur medieval

Pastila de artă -tezaur medieval

Amfitrion Mircea Neacşa

Realizator şi producător Ileana Ploscaru Panait.

 
„Înapoi la argument”: Dorli Blaga și Doina Jela, în dialog cu H.R. Patapievici, la TVR Cultural

Telespectatorii TVR Cultural pot urmări, în săptămâna 30 ianuarie - 3 februarie, dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Dorli Blaga, Doina ...

Seria documentară „Reconstituiri”, difuzată la TVR Cultural: Execuția lui Ioan Petru Culianu și interzicerea filmului „Faleze de nisip”, între subiectele analizate

TVR Cultural difuzează, săptămâna viitoare, seria documentară „Reconstituiri”, în care abordează subiecte precum împușcarea cunoscutului istoric ...

Despre audiobook-uri și lectura cu voce tare, joi, la „Intrare liberă” | VIDEO

Joi seară, de la ora 19.00, Mirela Nagâț și invitații ei au discutat, la „Intrare liberă”, despre audiobook-uri și despre lectura cu voce tare.