loader
Foto

Galerie foto

Romeo Bolohan – „Dascălul care predă speranța” | VIDEO

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 8 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă două noi reportaje-portret ale unor eroi de lângă noi. Telespectatorii îşi pot vota favoriţii timp de o săptămână.

 

La a şaptea întâlnire pe care echipa „Omul anului” o propune telespectatorilor TVR 1, descoperim puterea faptelor bune și poveștile altor doi supereroi. Suntem părtaşi la o discuţie despre educație, despre bunătate, empatie, dragoste pentru aproape și suntem norocoși să descoperim alţi oameni valoroși de lângă noi și minunatele lor povești de viață. Mădălina Dobrovolschi, Bogdan Muzgoci şi invitaţii lor ne aşteaptă pe 8 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1.

Primul reportaj al ediţiei îl prezintă pe Romeo Bolohan, un profesor care a luptat pentru un trai mai bun şi care a reuşit să depăşească barierele vieţii. Duce o bătălie cu o boală necruţătoare, dar asta nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai iubiţi dascăli. El predă acum la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” din comuna Dumbrăveni, judeţul Suceava.

(w882) Romeo Bolo

Povestea lui Romeo Bolohan începe la Casa de Copii unde a crescut şi, în ciuda provocărilor, a reușit să urmeze Facultatea de Inginerie și Prelucrare a Lemnului, urmată de mastere în educație tehnologică, management educațional și protecție a mediului. Ca licean, Romeo a participat la multe olimpiade naționale și a fost primul tânăr dintr-o casă de copii din Suceava care a reușit să ajungă student. Experiența sa personală l-a inspirat să se dedice educației și să ajute copiii din centrele de plasament. Romeo spune că a căutat întotdeauna să le ofere oportunități copiilor pentru a-și depăși limitele și pentru a-și realiza potențialul.

(w882) scoala Rom

Profesorul a fost diagnosticat cu insuficiență renală, iar de peste trei ani face câte două ședințe de dializă pe săptămână. Transplantul renal este șansa profesorului la o viață normală, la o viață care să-i permită să desfășoare firesc proiectele în care implică zeci de elevi. Cu toate că luptă pentru viaţa sa în aşteptarea unei veşti bune, Romeo Bolohan îşi găseşte energia necesară să desfăşoare activităţi caritabile.

Profesorul a lansat și coordonat o serie de proiecte care au transformat vieţile multor tineri din Dumbrăveni, dar și din casele de copii din Suceava. Anul acesta, a reușit să ducă doi elevi la Olimpiada Națională de Educație Tehnologică, demonstrând că tinerii din mediul rural pot concura de la egal la egal cu cei de la orașe.

(w882) Omul anulu

El a reușit cu elevii săi, unii dintre ei provenind din centre de plasament, să câștige olimpiade și concursuri naționale și internaționale, cum ar fi Marele premiu la Concursul Internațional „Formidabilii”, unde tinerii au realizat macheta unui oraș al viitorului, locul I la Concursul Național de Creativitate, cu un mini-calculator inteligent şi locul I la Concursul Școlar Național „Şcoala Verde”.

Romeo Bolohan a fondat cinci ONG-uri care se ocupă de diferite proiecte de educație și de sprijinire a tinerilor din medii defavorizate, inclusiv din centrele de plasament. A pus bazele unor programe de mentorat, pentru a-i pregăti pe elevi să facă față provocărilor vieții. De-a lungul timpului, a îndrumat peste 300 de tineri instituţionalizați, care au terminat diferite forme de învăţământ superior.

(w882) Romeo Bolo

Profesorul a inițiat ateliere de dezvoltare personală și educație non-formală, care abordează aspecte esențiale precum gândirea creativă, soluționarea problemelor și antreprenoriatul.

În fiecare an, organizează tabere de pregătire pentru elevii buni la învățătură din medii defavorizate, acoperindu-le toate cheltuielile necesare. Acești copii, care provin din familii cu resurse limitate, primesc astfel șansa de a se pregăti intens pentru examenele importante, cum ar fi Evaluarea Națională, și de a concura de la egal la egal cu colegii lor din medii mai avantajate. Dar se ocupă şi de un proiect pentru elevii cu probleme de învățare, cu ore de meditaţie remedială. Copiii sunt stimulați cu excursii sau tabere școlare şi de multe ori, profesorul scoate bani din propriul buzunar pentru a-i susţine pe aceşti tineri.

Îl cunoaştem pe Romeo vineri, de la ora 18.15, la TVR 1, în episodul şapte al noului sezon al campaniei TVR ce caută eroii dintre noi. „Dascălul care predă speranța” este titlul reportajului ce ne vorbeşte despre el. Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne aşteaptă în faţa micilor ecrane din studioul 3 al Televiziunii Române, alături de cei doi invitaţi ai ediţiei: artista Beatrice Iordan şi expertul educațional Paul Lungeanu.

(w882) Omul anulu

***

După ce, în primăvară, am aflat 20 de poveşti incredibile şi i-am cunoscut pe protagoniştii acestora, alți 20 de eroi vor fi prezentați în sezonul de toamnă al campaniei „Omul anului”. Din septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18.15, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă noi portrete ale campaniei: oameni-poveste și întâmplări impresionante, oameni care inspiră și care devin adevărate modele pentru comunitățile lor. Telespectatorii pot vota protagoniştii fiecărei ediţii timp de o săptămână, până la următoarea ediţie şi, în acelaşi timp, pot transmite propuneri pentru a fi înscrise în cursa pentru „Omul anului”.

Lansată în 2023, campania „Omul anului” a fost primită cu bucurie de telespectatorii TVR. Oameni obişnuiţi, mulţi dintre ei necunoscuţi publicului larg, au avut ocazia să fie apreciaţi de o ţară întreagă pentru fapte deosebite, pentru realizări personale de excepţie, pentru felul în care au reacţionat într-o situaţie limită, pentru modelul pe care îl oferă comunităţii lor.

 

foto: capturi emisie „Omul anului”

9:00 Venezuela, fulgerul etern din Catatumbo (R)

Documentar Geo *

(Le lac des mille éclairs á Catatumbo, Franţa-Germania, 2014)

Realizator: Stefan Richts

Pe malul lacului Maracaibo din Venezuela, natura oferă un spectacol unic: fulgerele luminează întunericul tropical în majoritatea nopţilor de peste an, mai ales în zona gurilor de vărsare ale râului Catatumbo.

Cu 60 de fulgere pe minut, 250 pe kilometru pătrat sau un total de circa 1.176.000 de fulgere anual, Catatumbo este deţinătorul recordului de pe planetă. Expertul venezuelean specializat în studiul fulgerelor şi apărător al mediului, Erick Quiroga, documentează fenomenul din 1996, şi este convins că fulgerul etern din Catatumbo este cel mai mare producător natural de ozon. Dar rămâne întrebarea de ce acest fenomen se produce atât de frecvent aici.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

10:00 Jurnal Cultural (R)

Prezintă: Bogdan Stănescu, Camelia Văcaru

Producător: Anca Lăzărescu

(Reluare)
 
Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

publicat: miercuri, 22 ianuarie 2025

Aniversăm 166 de ani de la Unirea Prin­ci­patelor Române sub conducerea dom­nitorului Alexandru Ioan Cuza. TVR difuzează vineri, 24 ianuarie, ...

„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

publicat: marţi, 21 ianuarie 2025

”Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859”, al doilea episod din seria documentară ”Unirile Românilor” , se difuzează la TVR Cultural ...

 

#TVRcultural