loader
Foto

Săptămâna concertelor în premieră, la TVR Cultural: Vineri, renumitul violonist David Garett și orchestra sa, la Thermele lui Caracalla

TVR Cultural a difuzat, în săptămâna 13-17 noiembrie,  concerte de la festivalurile „George Enescu și „Vara Magică”, un concert al Corului Madrigal, dar şi primul concert al renumitului violonist David Garrett, împreună cu orchestra sa, la „Termele lui Caracalla", din iulie 2022, în cadrul turneului „Alive”.

 

În prima zi a săptămânii, luni, 13 noiembrie, de la ora 16:00, la TVR Cultural ați putut urmări Orchestra Tonhalle din Zurich, dirijor Paavo Jarvi, alături de violoncelistul român Andrei Ioniţă interpretând „Simfonia concertantă în Si Minor” pentru violoncel şi orchestră op.8 de George Enescu şi Dvorak - „Simfonia nr. 9 în Mi Minor, op. 95”, „Din lumea nouă”.

În fiecare an, iubitorii muzicii clasice trăiesc, alături Ateneul Român, emoția și bucuria muzicii de calitate. Festivalul Internațional „Vară Magică” este unul dintre evenimentele culturale estivale marcante ale Europei, ce aduce în prim-plan capitala României.

Marţi, 14 noiembrie şi miercuri, 15 noiembrie, de la ora 16:00, TVR Cultural invită telespectatorii melomani să urmărească în premieră seri magice ale muzicii simfonice din anului 2022, pentru a se bucura de un eveniment muzical unic, alături de Orchestra de Tineret a Franţei.

Joi, 16 noiembrie, de la ora 16:00, suntem invitaţi la un concert extraordinar susţinut de Corul Naţional de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”.

„Știai că muzica stârnește mai multe emoții atunci când închizi ochii? Este dovedit științific că este mai activ creierul tău atunci când blochezi intrările vizuale. Așa că m-am gândit că, poate, în seara asta, vom încerca asta împreună cu o piesă frumoasă de Ludwig van Beethoven. Să stingem puțin luminile”, îndemna publicul David Garrett.

Vineri, 17 noiembrie, de la ora 16:00, TVR Cultural a transmis „David Garrett – Alive”, primul concert al renumitului violonist la „Termele lui Caracalla”, în iunie 2022.

„Prima piesă pe care am înregistrat-o pentru noul nostru album, „ALIVE”, a fost de fapt „Staying Alive” de la Bee Gees. Când începem un nou proiect, căutăm o nouă abordare. Dintre compozitorii clasici, nimeni nu este mai aproape de muzica rock decât Ludwig van Beethoven. Structura și ritmul dinamic au fost esențiale pentru el în comparație cu Mozart, Brahms sau Ceaikovski. Vom cânta exemplul perfect - a cincea sa simfonie, versiunea noastră”, spunea artistul despre genurile muzicale abordate în concertul său.

Din program: Metallica, Ray Charles, cu o notă de jazz, muzica plină de farmec din „Frumoasa și Bestia”, dar şi una dintre cele mai cunoscute lucrări clasice ale secolului al XX-lea, „Dansul Cavalerilor”, din baletul Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev.

Credit Foto: MarcSchtrumpfundKinescopeFilm

18:00 Legendele operei

Documentar *(Legends of Opera, Regatul Unit, 2018) Regia: Lyndy Saville

Prezentator: Danielle de Niese

Premieră

Seria Legendele operei îi prezintă pe marii interpreţi de operă ai vremurilor noastre. Gazdă este renumita soprană autraliano-americană Danielle de Niese. Filmat în Regatul Unit şi în Italia, în fiecare episod apar artişti, critici şi regizori, imagini din arhive, interpretări remarcabile ale marilor artişti lirici.

Montserrat Caballe

Redactor: Ştefan Asavei

18:50 VideoART (R)

Producător şi realizator: Ileana Ploscaru Panait

(Reluare)
 
Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

„Drumuri aproape”, la TVR Cultural: Un călător adevărat nu se oprește la locurile comune, ci merge către profunzimea lucrurilor

De luni până vineri, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la „Drumuri de poveste”, o emisiune dedicată călătoriilor, ...

 

#TVRcultural