loader
Foto

Sârbul care a revoluţionat, în România, „toate domeniile în care i s-a dat mână liberă”, deschide noul sezon „Etnikult”, la TVR Cultural

Emisiunea dedicată universului cultural al minorităților etnice din țara noastră revine cu ediţii în premieră din 21 februarie, ora 14.30, la TVR Cultural. Prima ediţie ni-l prezintă pe scriitorul şi jurnalistul Nikola Lakic.

 

„O primăvară frumoasă nu poate începe decât cu o poveste frumoasă. Dacă mai ai şi norocul să fie spusă, de la un capăt la celălalt, cu zâmbetul pe buze, atunci chiar că ai în vârful peniţei o mică nestemată. Aşa am simţit eu când am vorbit prima dată cu Nikola Lakic”, ne mărturiseşte jurnalistul TVR Cătălin Badea, realizatorul ediţiei ce dă startul noului sezon al emisiunii „Etnikult”, de la TVR Cultural. Avem şansa să-l cunoaştem şi noi pe scriitorul şi jurnalistul de etnie sârbă pe 21 februarie, de la ora 14.30, ori marţi, pe 25 februarie, la aceeaşi oră, când TVR Cultural difuzează reluarea ediţiei.

(w882) captura Ni

Dar de ce vorbeşte realizatorul despre o „nestemată”? „Din păcate, a devenit un clişeu să vorbim despre români care pleacă din ţară. Eu mi-am propus să caut o persoană care să îşi dorească opusul. Adică, să găsesc un sârb care s-a născut la ei, a copilărit, a învăţat tot în Serbia şi a căutat să se angajeze şi să se stabilescă definitiv în România. Şi am găsit! Mai mult de atât, susţine cu o putere de convingere rar întâlnită că aşa i-a fost scris şi că unele lucruri sunt cum sunt, nu are rost să încerci să le schimbi, e mai presus de puterea ta”, explică realizatorul.

Despre Nicola Lakic, jurnalistul TVR spune că i-a fost descris „ca o sageată, ca un om care a revoluţionat toate domeniile în care i s-a dat mână liberă, a schimbat, cu multă diplomaţie, vechiul stil de a face treabă bună cu cel mai modern şi tineresc.” Uniunea Sârbilor din Romania i-a oferit libertatea de a creşte profesional în acest colectiv şi apoi i-a dat ocazia să îşi formeze echipe cu care să ducă la bun sfârşit lucrări importante: un proiect video despre conacele sârbeşti din Banat, un altul culinar, să se ocupe, în calitate de redactor-şef, de revista sârbilor, NASA RECI, să modereze o emisiune în limba sârbă la Radio Romania Timişoara, să pornească un podcast. În plus, călatoreşte, citeşte foarte mult, găteşte şi...

(w882) captura /

„Totuşi, nu mai bine vă uitaţi la Etnikult vineri, de la ora 14.30, pe TVR Cultural, dar şi în reluare marţi, pe 25 februarie, la aceeaşi oră?”, ne invită realizatorul ediţiei, Cătălin Badea, asigurându-ne că vom cunoaşte un om straşnic. Emisiunea dedicată universului cultural al minorităților etnice din țara noastră, realizată de echipa Alte Minorităţi a Televiziunii Române, revine, aşadar, cu premiere din 21 februarie, aducându-ne poveşti ce merită aflate în fiecare vineri, la TVR Cultural.

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

0:00 Mânăstiri din Europa

Documentar * Mânăstiri din Europa (Monasteres d'Europe, Franţa, 2019) Regia: Jacques Debs, Marie Arnaud

Viaţa în mânăstirile ortodoxe şi catolice ale Europei. Cum de tinerii părăsesc traiul "normal" pentru a-şi dedica vieţile rugăciunii ? Călătorie spre izvoarele Europei şi dezvăluirea traiului în comunităţile monastice din Irlanda până în Rusia şi din Grecia până în Germania.

Multe dintre mânăstiri sunt adevărate capodopere arhitecturale şi adesea adăpostesc comori pe care călugării şi călugăriţele le-au păstrat şi transmis din generaţie în generaţie.

Episodul 4: Mânăstiri de la capătul lumii

Adesea monahii caută să se izoleze, chiar până la a ajunge la capătul lumi.

În mânăstirea Tatev din Armenia, aflată pe culmile unui munte greu accesibil, trăieşte un singur călugăr. În Franţa, un alt exemplu, bijuteria arhitecturală din satul Saint-Guilhem-le-Désert; în Irlanda, mânăstirea cisterciană Mount Melleray din Lismore; iar în cele din urmă, mânăstirea Iverski, situată pe mică insulă între Moscova şi Sankt Petersburg, unde se află o copie a icoanei Maicii Domnului „Portăriţa”.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural