loader
Foto

„Intrare liberă”: Despre cărți, istorie și basme, cu scriitoarea armeană Narine Abgarian | VIDEO

Marius Constantinescu a discutat, marți, 16 mai, cu scriitoarea de origine armeană Narine Abgarian, în cadrul emisiunii „Intrare liberă”. Alături de ei, în platou, s-au aflat scriitoarea Ioana Pârvulescu, traducătoarea Luana Schidu și Denisa Comănescu, poetă și directoare la editura Humanitas.  

 

Marius Constantinescu
Intrare liberă

Narine Abgarian (n.1971) - scriitoare de origine armeană, premiată în plan internațional. Bunicul patern este supraviețuitor al genocidului armean.

În anii 1990, a locuit la Moscova, unde a lansat un blog, pe care a scris despre o fetiță numită Maniunia. În 2010 a publicat prima carte pentru copii dedicată acestui personaj, pentru care, în 2011, i s-a decernat Premiul Național Rukopis Goda (Manuscrisul Anului). Au urmat „Maniunia pișet fantasticeski roman” („Maniunia scrie un roman fantastic”, 2011) și „Maniunia, iubilei Ba i procie trevolnenia” („Maniunia, aniversarea lui Ba și alte peripeții”, 2012). Pornind de la trilogia ei, s-a realizat un serial TV de zece episoade.

Culegerea de povestiri „Semion Andreici. Letopis v karakuliah” (Semion Andreici. Letopiseț în mâzgălituri, 2012) a fost desemnată cea mai bună carte pentru copii a deceniului în Rusia și i s-a decernat premiul BABY-NOS în 2013. Romanele și volumele sale de povestiri au impus-o drept una dintre cele mai importante voci ale literaturii ruse actuale; dintre acestea amintim: „Ponaehavșaia” (Imigranta, 2011), „Liudi, kotorîe vsegda so mnoi” (Oameni care sunt mereu cu mine, 2014), roman nominalizat la Premiul Bolșaia Kniga, „Zulali” (2016), ecranizare în 2021, „Liudi nașego dvora” („Oameni din curtea noastră”, 2016), „Dalșe jit” („Să trăiești mai departe”, 2018).

A cunoscut succesul internațional odată cu traducerea în peste 20 de limbi a bestsellerului „Din cer au căzut trei mere” („S neba upali tri iabloka”, 2015; Humanitas Fiction, 2021), distins, în 2016, cu Premiul Iasnaia Poliana. În 2020 a publicat „Simon” (Humanitas Fiction, 2023), roman câștigător al Bolșaia Kniga – Premiul cititorilor, devenit, de asemenea, bestseller, iar în 2022, volumul de povestiri „Molceanie țveta” („Tăcerea culorii”).

În 2015 lui Narine Abgarian i s-a acordat Premiul Literar Aleksandr Grin pentru contribuția excepțională la dezvoltarea literaturii naționale, iar în 2020 The Guardian a inclus-o pe lista celor mai buni șase autori contemporani europeni. În 2022 s-a mutat din Rusia în Armenia natală, iar în prezent își împarte timpul între Armenia și Germania, potrivit Humanitas.

(w882) ÃŽn platou

 

22:00 Opera

* Povestirile lui Hoffmann premieră

De Jacques Offenbach

*

Regie, mișcare scenică, lighting design Matteo Mazzoni

Scenograf decor Elisabetta Salvatori

Scenograf costume Roberta Fratini

Coregrafie Beatrice Șerbănescu

Video design Luca Attilii

Asistent regie Claudia Machedon

Asistent scenograf decor Giacomo Callari

Dirijor: Frederic Chaslin-invitat


Hoffmann
Daniel Magdal

Olympia/ Stella
Madalina Barbu

Lindorf/Coppelius/Miracle
Leonard Bernad

Dapertutto
Vicențiu Țaranu

Giulietta
Crina Zancu

Antonia
Julie Cherrier-Hoffmann-invitata

Nicklausse
Mihaela Ișpan

Spalanzani
Liviu Indricau

Nathanael
Ciprian Pahonea

Crespel
Filip Panait

O voce
Sorana Negrea

Luther
Florin Simionca

Andres, Cochenille, Franz, Pitichinaccio
Andrei Lazar

Hermann
Dan Indricau

Schlemil
Daniel Filipescu

Cu participarea Orchestrei, Corului, a Baletului Operei Naționale București și a elevilor de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”

Producător şi realizator: Claudia Robu

0:50 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
 
Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Fărșangul, echivalent cu "lăsatul secului" românesc, reprezintă o sărbătoare importantă pentru comunitatea bulgară din Banat.

Un sfert de secol

Pentru Agenția "Împreună", ultimii 25 de ani au reprezentat o investiție profundă în construirea unei societăți mai drepte și incluzive.

Călătorie prin sudul Angliei, în ultimul episod al seriei „Dincolo de porţile palatelor”

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic. ...

 

#TVRcultural