loader
Foto

„Intrare liberă”: Despre cărți, istorie și basme, cu scriitoarea armeană Narine Abgarian | VIDEO

Marius Constantinescu a discutat, marți, 16 mai, cu scriitoarea de origine armeană Narine Abgarian, în cadrul emisiunii „Intrare liberă”. Alături de ei, în platou, s-au aflat scriitoarea Ioana Pârvulescu, traducătoarea Luana Schidu și Denisa Comănescu, poetă și directoare la editura Humanitas.  

 

Marius Constantinescu
Intrare liberă

Narine Abgarian (n.1971) - scriitoare de origine armeană, premiată în plan internațional. Bunicul patern este supraviețuitor al genocidului armean.

În anii 1990, a locuit la Moscova, unde a lansat un blog, pe care a scris despre o fetiță numită Maniunia. În 2010 a publicat prima carte pentru copii dedicată acestui personaj, pentru care, în 2011, i s-a decernat Premiul Național Rukopis Goda (Manuscrisul Anului). Au urmat „Maniunia pișet fantasticeski roman” („Maniunia scrie un roman fantastic”, 2011) și „Maniunia, iubilei Ba i procie trevolnenia” („Maniunia, aniversarea lui Ba și alte peripeții”, 2012). Pornind de la trilogia ei, s-a realizat un serial TV de zece episoade.

Culegerea de povestiri „Semion Andreici. Letopis v karakuliah” (Semion Andreici. Letopiseț în mâzgălituri, 2012) a fost desemnată cea mai bună carte pentru copii a deceniului în Rusia și i s-a decernat premiul BABY-NOS în 2013. Romanele și volumele sale de povestiri au impus-o drept una dintre cele mai importante voci ale literaturii ruse actuale; dintre acestea amintim: „Ponaehavșaia” (Imigranta, 2011), „Liudi, kotorîe vsegda so mnoi” (Oameni care sunt mereu cu mine, 2014), roman nominalizat la Premiul Bolșaia Kniga, „Zulali” (2016), ecranizare în 2021, „Liudi nașego dvora” („Oameni din curtea noastră”, 2016), „Dalșe jit” („Să trăiești mai departe”, 2018).

A cunoscut succesul internațional odată cu traducerea în peste 20 de limbi a bestsellerului „Din cer au căzut trei mere” („S neba upali tri iabloka”, 2015; Humanitas Fiction, 2021), distins, în 2016, cu Premiul Iasnaia Poliana. În 2020 a publicat „Simon” (Humanitas Fiction, 2023), roman câștigător al Bolșaia Kniga – Premiul cititorilor, devenit, de asemenea, bestseller, iar în 2022, volumul de povestiri „Molceanie țveta” („Tăcerea culorii”).

În 2015 lui Narine Abgarian i s-a acordat Premiul Literar Aleksandr Grin pentru contribuția excepțională la dezvoltarea literaturii naționale, iar în 2020 The Guardian a inclus-o pe lista celor mai buni șase autori contemporani europeni. În 2022 s-a mutat din Rusia în Armenia natală, iar în prezent își împarte timpul între Armenia și Germania, potrivit Humanitas.

(w882) ÃŽn platou

 

3:30 CĂRTURAN-România, 2019 (R)

Film *

Regia: Liviu Săndulescu

Cu: Teodor Corban, Dana Dogaru, Cristina Flutur, Adrian Titieni, Tudor Brătucu

*Premiul UCIN pentru cel mai bun scenariu-2020

Dramă. Viaţa lui Cărturan, un bărbat de 60 de ani, este dată peste cap când află că, din cauza unei boli incurabile despre care nu ştia nimic, mai are de trăit foarte puţin. Situaţia lui este şi mai complicată fiindcă îl are în grijă pe nepotul său orfan, în vârstă de 14 ani. În timpul pe care îl mai are de trăit, bărbatul vrea să rezolve două lucruri foarte importante pentru el: găsirea unui loc cât mai bun unde să locuiască nepotul lui până când va fi suficient de mare pentru a se descurca singur şi organizarea unei pomeni pentru sufletul său, aşa cum se obişnuieşte în zona din care provine, obicei care îl va aduce pe Cărturan în conflict cu preotul din localitate, care ţine să respecte rânduiala creştină. Când vede că lucrurile nu merg în direcţia dorită de el, Cărturan îşi dă seama că trebuie să facă unele alegeri neaşteptate.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

5:05 Idei în libertate (R)

Producator Alice Săceanu

(Reluare)
 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, părintele Augustin, de la mânăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci”, de la „Râpa Robilor” din ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural