loader
Foto

Galerie foto

Cassian Maria Spiridon: „Poezia este emoţie pură. Este singura noastră şansă de a ne vedea sufletul” | VIDEO

În emisiunea „Mic dejun cu un campion”  din acest weekend, Daniela Zeca Buzura l-a avut invitat pe Cassian Maria Spiridon - poet, eseist, critic literar, jurnalist de presă scrisă şi televiziune şi, de 30 de ani, director al revistei „Convorbiri literare” - Filiala Iaşi, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi, din 2009, preşedinte al Filialei Iaşi.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

Pentru un poet şi un om de cultură autentic, precum Cassian Maria Spiridon, nu se poate ca remarca plină de iubire rostită de celebrul dirijor Sergiu Celibidache - „Nu există un oraş mai poetic decât Iaşiul!” - sau observaţia notată de istoricul Nicolae Iorga - cum că „Iaşiul este cel mai românesc oraş!” – să nu fi cântărit greu în decizia de a rămâne o viaţă în „târgul cel dulce al Ieşilor”.

Şi, ca să parafrazăm volumul de debut din anii ’80, „Pornind de la zero”, editat abia în 1985 şi republicat după 30 de ani, vom începe cu destăinuirea cum că, sub identitatea unui inginer serios, care şi-a făcut studiile la Politehnica din Bucureşti, s-a aflat mereu un om cu o sensibilitate aparte – ce dovadă mai evidentă decât aceea a carierei literare –, dar şi cu o conştiinţă a dreptăţii şi cu o determinare care l-au făcut să rişte totul în evenimentele excepţionale din decembrie 1989.

S-au găsit în arhivele Securităţii documentele de atunci ce atestă acţiunile de la Iaşi, care începuseră deja în 14 decembrie, manifestele – a căror matriţă în tipar înalt, înnegrită de cerneală, o putem vedea astăzi graţie invitatului nostru care a adus-o în platou ca pe o relicvă scumpă, alături de volumele ale căror coperte sunt tipărite cu îndemnul subversiv de a ieşi în stradă în acele momente tensionate.

A fost arestat şi anchetat, la fel ca mulţi alţi participanţi. „Aveam numărul 38. Eram doar un număr. După ce a început şi la Timişoara şi a fugit Ceauşescu, am fost eliberaţi!’’, îşi aduce aminte ca azi. Aşadar, primii arestaţi din istoria Revoluţiei Române au fost cei de la Iaşi, nu de la Timişoara. Ne-am asumat. Nu ne-am ascuns!”

Sunt fapte şi evenimente mai puţin cunoscute, la care Cassian Maria Spiridon a fost părtaş direct şi ale cărui amintiri au fost cu mare atenţie aşternute în paginile mai multor volume, pentru ca memoria să nu se şteargă, să rămână o dovadă palpabilă pentru generaţiile viitoare care se vor fi depărtat suficient de mult de istoria trăită pe viu, încât să piardă din vedere democraţia plătită din belşug cu sânge, o libertate pe care n-o bănuiam cu mai bine de 34 de ani în urmă şi pentru care mulţi compatrioţi (cei mai numeroşi, anonimi) şi-au riscat viaţa la propriu.

„Cred că nu se accepta ideea că românii se pot organiza şi că pot lupta’’ – îşi aminteşte Cassian Maria Spiridon. Erau zilele tinereţii, avântului, curajului nebunesc şi mai ales ale speranţelor ce dădeau o forţă nebănuită, consemnate acum, la vârsta maturităţii analitice, obiective şi experimentate cu condeiul incisiv al unui scriitor care ştie să filtreze şi să prezinte cu luciditate şi fără fals patriotism minutele, orele, zilele fierbinţi de atunci, cu nesiguranţa şi cu certitudinile acelui decembrie astral al României.

Cassian Maria Spiridon a ales. A ales să fie un om onest, discret, eficient, dedicat vocaţiei sale de intelectual. Anul viitor se împlinesc 30 de ani de când a fost desemnat în unanimitate ca director al revistei „Convorbiri literare” de la Iaşi, o publicaţie de renume care poate intimida prin notorietate, la care au publicat cei mai importanţi scriitori şi critici literari din istoria României. Tocmai de aceea, asumarea acestui rol nu l-a speriat pe Cassian Maria Spiridon, ci, dimpotrivă, i-a insuflat nu doar un cult al responsabilităţii, ci şi pe cel al continuităţii.

„Deasupra noastră nu sunt decât Dumnezeu şi poporul român”, spunea Petre Ţuţea, eliberat şi el din închisoare după 1990. L-a cunoscut când avea 60 de ani, iar el era un tinerel la vreo 20 de primăveri. L-a admirat de la prima întâlnire şi i-a dedicat un volum care se citeşte pe nerăsuflate. La fel şi cel despre Nichita. Sau cel despre Eminescu: „Publicistica lui este de o actualitate frapantă. Suntem ca acum 150 de ani. O societate neaşezată şi lipsită de ierarhia meritului. Şi atunci, şi acum”.

Editorialele din revista „Convorbiri literare”, strânse sub titlul „Atitudini”, îl ancorează într-o realitate de multe ori incomodă, dar care merită disecată, interogată, clarificată.

(w882)

Trăim vremuri deloc fericite, în care se citeşte din ce în ce mai puţin, ne luăm la trântă cu inteligenţa artificială, am devenit violenţi şi contradictorii, comunicăm prin SMS şi alte medii; de fapt, corectitudinea politică a inventat o nouă limbă de lemn, instituţionalizată şi lipsită de conţinut, uităm de noi, ne depărtăm din ce în ce mai mult de divinitatea fiinţei, trăim în corp, nu în spirit şi, toate acestea nu pot rămâne doar subiecte pasagere. Merită toată atenţia şi invitatul nostru chiar asta face. Cu îndărătnicie. De 30 de ani. Este cel mai longeviv director al „Convorbirilor Literare” şi singurul ales în această funcţie de atâtea decenii.

Volumele de poezie scrise de Cassian Maria Spiridon sunt traduse în peste 20 de limbi. Este invitat la festivaluri şi simpozioane în întreaga lume. De exemplu, în 2018, la a doua călătorie în China, a avut surpriza să-i întâlnească, la Universitatea din Beijing, la catedra de Limba şi literatura română, pe cei 50 de studenţi chinezi care învăţau cu succes şi traduceau din Eminescu şi din alţi scriitori şi poeţi români. A fost prilejul cu care la Festivalului de Poezie Li Bai – Du Fu de la Tianshui i s-a acordat Premiul Internaţional de Poezie.

În cariera sa a primit peste 25 de premii, diplome, distincţii şi brevete relevante printre care amintim doar trei: Premiul „Mihai Eminescu”, acordat de Academia Română, două premii ale Uniunii Scriitorilor pentru Eseu şi Ordinul „Meritul Cultural” în grad de ofiţer, acordat în 2004 de preşedinţia României.

„Literatura este mereu în criză. Ăsta este farmecul ei. Şi, pentru că este în criză, produce mereu. Niciun talent nu se pierde. Creaţia nu poate fi blocată şi nici înlocuită, aşa că am încrederea că nu poate exista o mai mare încântare decât să citeşti o poezie bună. Cei care sunt refactari nici nu ştiu ce pierd!’’, afirmă cel care doar din parcurgerea selectivă a unei liste cu mult mai lungi numără peste 70 de titluri de volume publicate.

(w882)

Petrecem împreună o dimineaţă sub semnul celei mai elevate forme de frumuseţe: poezia. Rostiri, mărturisiri, recitări şi bucuria împărtăşită de Cassian Maria Spiridon în compania Danielei Zeca Buzura, cu toţi prietenii noştri fideli care, suntem convinşi, nu vor fi dezamăgiţi. Ca de obicei, sâmbătă dimineaţă la 10:00, la TVR 2 şi duminică, de la aceeaşi oră, la TVR Cultural

***

Emisiunea a putut fi urmărită la:

- TVR 2, sâmbătă, 18 mai 2024, de la ora 10:00 (reluare luni, 20 mai 2024, ora 14:00)

- TVR Internaţional 18 mai 2024, ora 10:00

- TVR Moldova duminică, 19 mai 2024, ora 9:00

- TVR Cultural, duminică, 19 mai 2024, ora 10:00 şi la TVR+.

4:00 PARKING-România, 2019 (R)

Film *

Regia: Tudor Giurgiu

Cu: Mihai Smarandache, Belen Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Carmen Florescu, Eric Frances, Manuel Bandera

Dramă. Adrian e un emigrant român care lucrează ca paznic într-un parc auto din Cordoba. Întâlnirea cu Maria, în noaptea de Sânziene, pare predestinată. Pasiunea dintre ei nu ţine cont de nimeni, iar încercările prin care trec împreună nu fac decât să le testeze dragostea.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

5:55 Secolul 22 (R)

Producător: Bogdana Pascal

(Reluare)
 
Redescoperiți ”Legendele Olimpului”, la TVR Cultural

Poveşti de dragoste nemuritoare, lupte pentru putere, trădări, despărţiri dramatice, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a ...

Biologul și exploratorul Alexandru Stermin: Totul în viață este un fel de negociere despre frici | VIDEO

„În final, eu am înțeles că totul este despre frică, viața este despre frică”, a explicat biologul și exploratorul Alexandru Stermin, într-un ...

„Luna de miere

Filmul din 2018 spune o poveste despre emigrare, adaptare și prețul plătit pentru împlinirea visului american - de la ora 22:00, joi, 2 ianuarie, ...

 

#TVRcultural