loader
Foto

Galerie foto

Scriitorul Ioan T. Morar, invitatul special al emisiunii „România literară TV”, în 3 iunie | VIDEO

TVR Cultural le-a adus telespectatorilor, în 3 iunie, dialogul dintre Ioan T. Morar și Cristian Pătrășconiu, înregistrat în cadrul emisiunii „România literară TV”.

 

România literară TV

Ioan T. Morar a fost interlocutorul publicistului Cristian Pătrășconiu, în cadrul celei de-a zecea ediții „România literară TV”.

Pentru o perioadă, a făcut parte din Grupul Divertis. Este membru fondator al Academiei Cațavencu. Este și scriitor, jurnalist, diplomat, activist civic. În 2020, a primit premiul „Scriitorul lunii iulie” al Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Fake News în Epoca de Aur”, apărut la editura Polirom.

Îl puteți urmări pe Ioan T. Morar și pe Twitter, aici.

În cadrul rubricii „Tableta de scriitor”, Horia Gârbea le-a vorbit telespectatorilor despre literatura pentru copii.

(w882) Horia Gâr

Horia Gârbea. Sursă foto: TVR

TVR Cultural a difuzat o serie de imagini inedite cu Monica Lovinescu, în cronica literară prezentă de Răzvan Voncu, la 100 de ani de la nașterea uneia dintre cele mai importante voci ale disidenței anticomuniste.

Monica Lovinescu, fiica criticului literar Eugen Lovinescu și a Ecaterinei Bălăcioiu, a ajuns la Paris în 1947, în condiții riscante, ca bursieră a statului francez. A cerut azil politic în Franța după abdicarea regelui Mihai. Și-a continuat activitatea literară, publicând în numeroase reviste de specialitate din Franţa, traducând, în acelaşi timp, şi cărţi româneşti.

(w882) Monica Lov

Din 1951 a început colaborarea cu Radiodifuziunea Franceză – unde lucra la o emisiune în limba română – iar din 1962 vocea ei s-a auzit la Radio Europa Liberă, unde avea două emisiuni săptămânale: „Actualitatea culturală românească” și „Teze și antiteze la Paris”.

(w882) Nicolae Ma

Nicolae Manolescu. Sursă foto: TVR

Totodată, telespectatorii au putut urmări și editorialul semnat de Nicolae Manolescu, iar poemul săptămânii le-a fost prezentat de Marian Drăghici.

(w882) Marian DrÄ

Marian Drăghici. Sursă foto: TVR

Urmăriți emisiunea mai jos:

---

România literară TV”, proiect inedit realizat de Televiziunea Română în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, își propune să le ofere telespectatorilor o imagine cuprinzătoare asupra faptelor semnificative din literatura română.

Emisiunea este difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, cu reluare joi, la ora 13.30. Emisiunea este disponibilă și pe platforma TVR+.

---

Echipa:

Valentina Băințan si Cristian Pătrășconiu - moderatori

Andrea Duță si Daniela Guțu - jurnalisti TV

Bianca Florea - producător

18:00 Legendele marelui ecran

Documentar*

(Stars of the Silver Screen, Regatul Unit, 2017-2022)

Regia: Lyndy Saville

Narator: Ryan Mandrake

Premieră

Seria Legendele marelui ecran îi prezintă pe monştrii sacri ai cinematografiei din ultimii 90 de ani. Renumiţi critici de film britanici comentează şi reconstituie carierele şi impactul pe care l-au avut şi îl au în cinematografia mondială.

Paul Newman

Redactor: Laura Bălan

18:50 Istoria literaturii române contemporane cu Alex Ştefănescu

Tudor Arghezi

Regia, semnata de Andrei Magalie

Realizator Andrei Magalie

Producător Lucia Constantinescu

Redactor: Dana Ilie

 
Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

Portret de excelență: Scriitorul Mihai Călugărițoiu - ”Este foarte important primul pas, să te îndemne cineva, să-ţi descopere cineva talentul şi să te încurajeze”

Noul sezon al emisiunii ”Portret de excelență” continuă cu o ediție dedicată lui Mihai Călugărițoiu - istoric, cercetător, publicist şi autor al ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

 

#TVRcultural