loader
Foto

Galerie foto

Scrisoarea mitropolitului Vladimir către patriarhul Kiril, într-o analiză „Omul şi timpul”

Duminică, 12 noiembrie, de la ora 17.00, într-o nouă ediţie a emisiunii „Omul şi timpul”, realizatorul Rafael Udrişte a analizat procesele politice şi ecleziastice care au loc în Moldova şi care au determinat redactarea documentului trimis la Moscova în 5 septembrie şi adus în atenţia publicului abia în 20 octombrie.

 

Omul și timpul

La începutul lunii septembrie, mitropolitul Vladimir al Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, instituție subordonată Moscovei, trimitea patriarhului rus, Kiril, o scrisoare, scrisă în termeni foarte duri. În mesajul său curajos, mitropolitul Vladimir evalua drept critice perspectivele existenţei Mitropoliei Moldovei în Biserica Ortodoxă Rusă şi afirma că „lumea rusă” este străină de valorile naţionale.

(w882)

Duminică, 12 noiembrie, de la ora 17.00, într-o nouă ediţie a emisiunii „Omul şi timpul”, realizatorul Rafael Udrişte va analiza procesele politice şi ecleziastice care au loc în Moldova şi care au determinat redactarea documentului trimis la Moscova pe data de 5 septembrie şi adus în atenţia publicului abia pe 20 octombrie. Alături de realizator, în platoul emisiunii „Omul şi timpul” se vor afla invitaţii ediţiei: pr. profesor Radu Preda, Gheorghiță Ciocioi, jurnalist şi specialist în etnologie religioasă şi, prin zoom de la Chişinău, Iulian Rusanovschi, consilierul juridic al Episcopiei Basarabiei de Sud.

„Săptămâna aceasta, la „Omul și timpul”, vom vorbi despre modul în care au evoluat în ultima vreme relațiile dintre Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române, și Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova. Scrisoarea, extrem de discutată în spaţiul public a mitropolitului Vladimir către patriarhul Kirill al Moscovei şi întregii Rusii, este analizată de trei cunoscători ai spațiului eclesial ex-sovietic.

De asemenea, încercăm să înțelegem decizia curajoasă a mai multor preoți ortodocși care aparțineau bisericii subordonate Patriarhiei Ruse de a se integra în structurile bisericești ale Patriarhiei Române de pe cuprinsul Republicii Moldova", a spus realizatorul Rafael Udrişte.

(w882)

Conform presei de la Chișinău, Mitropolitul Vladimir acuza Patriarhia Rusă de dispreț față de moldoveni, de nesocotirea aspirațiilor naționale, neînțelegerea latinității moldovenilor, ignorarea cererilor de ajutor în criza energetică, nepăsarea față de soarta preoților. De asemenea, Mitropolitul Vladimir considera că, în contextul războiului din Ucraina, „legătura cu Moscova este echivalentă cu dispariția noastră de pe scena religioasă și socială a țării”.

(w882)

Care este substratul acestui document, trimis la Moscova în data de 5 septembrie şi făcut public abia în 20 octombrie? După cum știm, Mitropolia Chișinăului şi a întregii Moldove este subordonată Rusiei, iar, din 14 septembrie 1992, în Moldova a fost reînființată, după 67 de ani, Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române.

De-a lungul celor 30 de ani de coabitare a celor doua instituții bisericești, cazurile de persecuție asupra credincioșilor Mitropoliei Basarabiei au fost nenumărate și aproape toate au ajuns la CEDO. Însă, de la începutul războiului din Ucraina, echilibrul de putere dintre cele două Biserici Ortodoxe care împart Moldova – Mitropolia Moldovei, majoritară, subordonată Patriarhiei Ruse, și Mitropolia Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române – s-a schimbat în beneficiul celei de-a doua.

Zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei pentru a se alătura Mitropoliei Basarabiei - istoric vorbind, cea mai veche din zonă. Această migrare a preoților de care vorbim a fost generată mai ales de credincioși, mulţi dintre ei refuzând să mai participe la slujbe, atâta timp cât preoții lor se vor afla sub administrarea mitropolitului Vladimir, subordonatul lui Kiril. În acest context, mitropolitul Vladimir a decis să trimită deja amintita scrisoare patriarhului Kiril. Vladimir se plânge că Biserica Moldovei este percepută ca un „avanpost al Kremlinului” și un „partizan” al războiului.

„Concetăţenii noștri resping amestecul agresiv al Rusiei atât în treburile statului nostru vecin, cât şi în cele ale noastre, interne”, se mai spune în scrisoare.

(oar_w460)

„Despre toate aceste evenimente vom vorbi pe larg duminică, 12 noiembrie, de la ora 17:00, cu invitații mei, pr. profesor Radu Preda, Gheorghiță Ciocioi, jurnalist şi specialist în etnologie religioasă şi, prin zoom de la Chişinău, Iulian Rusanovschi, consilierul juridic al Episcopiei Basarabiei de Sud.. Rămâneți cu noi, începe „Omul si timpul”.

(w882)

 

13:30 In Slujba Binelui Premieră

TVR Moldova

14:00 Georgia-Din dragoste pentru vin

Documentar Geo * Georgia-din dragoste pentru vin

(Géorgie, pour l’amour du vin, Franţa-Germania, 2009)

Realizatori: Pierre Goetschel, Irma Inaridze

În epoca sovietică, Georgia era considerată pivniţa cu vinuri a URSS-ului. După prăbuşirea comunismului, vinul a rămas unul dintre principalele produse pentru export ale ţării, până la declararea embargoului de către Moscova, ceea ce a dus la scăderea considerabilă a exportului.

Dar viile din Caucaz continuă să producă din plin şi Georgia caută noi pieţe de desfacere. Reportajul-documentar prezintă o regiune viticolă în plină transformare, prinsă între tradiţii milenare, moştenirea sovietică şi regulile moderne ale economiei de piaţă.

Redactor: Adriana Vulpe

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural