loader
Foto

Galerie foto

Scrisoarea mitropolitului Vladimir către patriarhul Kiril, într-o analiză „Omul şi timpul”

Duminică, 12 noiembrie, de la ora 17.00, într-o nouă ediţie a emisiunii „Omul şi timpul”, realizatorul Rafael Udrişte a analizat procesele politice şi ecleziastice care au loc în Moldova şi care au determinat redactarea documentului trimis la Moscova în 5 septembrie şi adus în atenţia publicului abia în 20 octombrie.

 

Omul și timpul

La începutul lunii septembrie, mitropolitul Vladimir al Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, instituție subordonată Moscovei, trimitea patriarhului rus, Kiril, o scrisoare, scrisă în termeni foarte duri. În mesajul său curajos, mitropolitul Vladimir evalua drept critice perspectivele existenţei Mitropoliei Moldovei în Biserica Ortodoxă Rusă şi afirma că „lumea rusă” este străină de valorile naţionale.

(w882)

Duminică, 12 noiembrie, de la ora 17.00, într-o nouă ediţie a emisiunii „Omul şi timpul”, realizatorul Rafael Udrişte va analiza procesele politice şi ecleziastice care au loc în Moldova şi care au determinat redactarea documentului trimis la Moscova pe data de 5 septembrie şi adus în atenţia publicului abia pe 20 octombrie. Alături de realizator, în platoul emisiunii „Omul şi timpul” se vor afla invitaţii ediţiei: pr. profesor Radu Preda, Gheorghiță Ciocioi, jurnalist şi specialist în etnologie religioasă şi, prin zoom de la Chişinău, Iulian Rusanovschi, consilierul juridic al Episcopiei Basarabiei de Sud.

„Săptămâna aceasta, la „Omul și timpul”, vom vorbi despre modul în care au evoluat în ultima vreme relațiile dintre Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române, și Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova. Scrisoarea, extrem de discutată în spaţiul public a mitropolitului Vladimir către patriarhul Kirill al Moscovei şi întregii Rusii, este analizată de trei cunoscători ai spațiului eclesial ex-sovietic.

De asemenea, încercăm să înțelegem decizia curajoasă a mai multor preoți ortodocși care aparțineau bisericii subordonate Patriarhiei Ruse de a se integra în structurile bisericești ale Patriarhiei Române de pe cuprinsul Republicii Moldova", a spus realizatorul Rafael Udrişte.

(w882)

Conform presei de la Chișinău, Mitropolitul Vladimir acuza Patriarhia Rusă de dispreț față de moldoveni, de nesocotirea aspirațiilor naționale, neînțelegerea latinității moldovenilor, ignorarea cererilor de ajutor în criza energetică, nepăsarea față de soarta preoților. De asemenea, Mitropolitul Vladimir considera că, în contextul războiului din Ucraina, „legătura cu Moscova este echivalentă cu dispariția noastră de pe scena religioasă și socială a țării”.

(w882)

Care este substratul acestui document, trimis la Moscova în data de 5 septembrie şi făcut public abia în 20 octombrie? După cum știm, Mitropolia Chișinăului şi a întregii Moldove este subordonată Rusiei, iar, din 14 septembrie 1992, în Moldova a fost reînființată, după 67 de ani, Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române.

De-a lungul celor 30 de ani de coabitare a celor doua instituții bisericești, cazurile de persecuție asupra credincioșilor Mitropoliei Basarabiei au fost nenumărate și aproape toate au ajuns la CEDO. Însă, de la începutul războiului din Ucraina, echilibrul de putere dintre cele două Biserici Ortodoxe care împart Moldova – Mitropolia Moldovei, majoritară, subordonată Patriarhiei Ruse, și Mitropolia Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române – s-a schimbat în beneficiul celei de-a doua.

Zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei pentru a se alătura Mitropoliei Basarabiei - istoric vorbind, cea mai veche din zonă. Această migrare a preoților de care vorbim a fost generată mai ales de credincioși, mulţi dintre ei refuzând să mai participe la slujbe, atâta timp cât preoții lor se vor afla sub administrarea mitropolitului Vladimir, subordonatul lui Kiril. În acest context, mitropolitul Vladimir a decis să trimită deja amintita scrisoare patriarhului Kiril. Vladimir se plânge că Biserica Moldovei este percepută ca un „avanpost al Kremlinului” și un „partizan” al războiului.

„Concetăţenii noștri resping amestecul agresiv al Rusiei atât în treburile statului nostru vecin, cât şi în cele ale noastre, interne”, se mai spune în scrisoare.

(oar_w460)

„Despre toate aceste evenimente vom vorbi pe larg duminică, 12 noiembrie, de la ora 17:00, cu invitații mei, pr. profesor Radu Preda, Gheorghiță Ciocioi, jurnalist şi specialist în etnologie religioasă şi, prin zoom de la Chişinău, Iulian Rusanovschi, consilierul juridic al Episcopiei Basarabiei de Sud.. Rămâneți cu noi, începe „Omul si timpul”.

(w882)

 

13:00 Ediţie limitată Sezon nou

Producător Bianca Sărăţeanu

14:00 Aventură urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Oraviţa -invitat Pavel Şuşară

„Aventura urbană” călătoreşte în Banat şi descoperă că Oraviţa este un oraş al premierelor naţionale: aici s-a construit primul teatru, prima linie de cale ferată montană, prima gară, primul furnal, unii spun că şi prima fabrică de bere. Acum, multe case de pe străzile înguste şi drepte ca o coloană vertebrală au afişat în geam „de vînzare”, iar orăviţenii îşi doresc să părăsească tristeţea unui oraş parcă încremenit. Ilinca Ciobanu însă îi întîlneşte pe cei care mai au puterea să pună un pic de suflet în viaţa localităţii. Doctorul Gheorghe Iana, istoricul Ionel Bota, care a dedicat 40 de cărţi urbei, tînărul poet Raul Bribete ori speologii din Asociaţia Caraş pe care îi însoţim la peşterile Ponor, Uscata şi Abri, dar şi la mănăstirea Călugăra, în timp ce ne povestesc legendele locului. Ajungem într-un moment emoţionant al liceului, la întîlnirea de 20 de ani de la absolvire a unor foşti elevi, unii dintre ei, actuali dascăli.

Despre Oraviţa, vechea staţiune climaterică, parcă uitată în timp, povesteşte, la Bucureşti, criticul de artă Pavel Şuşară.

Reportaje de Ilinca V.Ciobanu, redactor Anda Docea.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca.

Producător Lidia Voicu.

 
Despre libertate și alegerile noastre din 1990 și până astăzi - o dezbatere necesară, la

Duminică, 22 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, antropologul Marian Munteanu, vor ...

La microfon Doina Alexandru. Aici Radio Europa Liberă!

La microfon Doina Alexandru. Aici Radio Europa Liberă!

publicat: vineri, 20 decembrie 2024

Este una dintre marile voci ale Radio Europa Liberă. Ştirile şi interviurile sale cu personalităţi româneşti de marcă sunt o punte peste timp ...

De Crăciun, momente unice și programe pentru toţi la TVR 2 și TVR Cultural

Atmosferă de sărbătoare, transmisiuni speciale și spectacole de excepție – acestea sunt ingredientele care transformă programele de Crăciun ale ...

 

#TVRcultural