Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să urmăriți interviul cu scriitorul Constantin Barbu la ”Portret de excelență”, sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 16, la TVR Cultural.
A învăţat carte studiind Eminescu. Constantin Noica, întocmind lista celor 22 de genii ale României, îl trecea în fruntea tuturor. Urmăriți mai jos câteva extrase din interviul oferit de filologul Constantin Barbu emisiunii ”Portret de excelență”:
…în 1978 i-am trimis domnului Noica o scrisoare cu un eseu lung, pe care îl publicasem când eram student. Atunci, domnul Noica i-a scris lui Marin Sorescu la revista Ramuri să-mi dea drepturile sale de autor pe un articol ca să merg la Păltiniș. Sigur nu era nevoie de așa ceva, era o politețe. Am fost la Păltiniș la vila sa, am bătut la ușă și i-am spus că mă numesc Constantin Barbu. Domnul Noica a rostit aceste cuvinte: “într-un fel te așteptam”, apoi a urmat o examinare de 14 ore, în prima zi, eram epuizat…aveam 26 de ani. Seara mi-a spus: ”îți aduc hârtiile vers…să identifici textele germane.”
…la un an după aniversările dedicate domnitorului Cantemir, am fost la Academia Germană din Berlin și am ținut o conferință cu tema “Cine este Eminescu pentru Germania?”. Partea frumoasă este că am vorbit cu președintele Günter Stock și am găsit în arhivele Universității din Berlin actele de studiu ale lui Eminescu.
…surpriza este că Eminescu are 39 de poeme originale în limba germană…și vreo 87-89 de texte fragmente.
…un bun prieten pleca la Paris în 1989 și (...) i-am trimis prin el domnului Emil Cioran o carte care a apărut cu un titlu aproape suprarealist “Despre temeiurile limbii românești”, în care aveam un capitol despre domnia sa și i-am trimis și o scrisoare…a fost o primă poveste din cunoașterea mea cu domnul Cioran. L-am căutat apoi, după 1990, când am putut merge și eu în Franța….la fiecare oră spuneam “domnule Cioran permiteți-mi să plec” și el dorea să mai rămân…discuțiile cu el au fost în principal despre Budismul Mahāyāna și eram în temă în povestea asta și a fost interesat și de ce a făcut Constantin Noica pușcărie.
Colecția de 10.000 de poeme am scris-o în aproape 300 de zile, cam din noiembrie până în septembrie anul următor. Ca să scrii într-o levitație mentală e complicat, trebuie să ai și minte, trebuie să ai și levitație și să ai și această cauzalitate care taie cauzalitățile. Eu scriu fără întrerupere. Deci este un alt tip, acauzalitate între cuvinte, care nu e teoretică și vine, nu e după mine. Ca să scrii 10.000 de poeme e greu de numărat. Eu lucrez 14-16 ore pe zi, cu mare drag, nu pot să stau. Când am scris “Fără de ce”, care este o carte grea, de filozofie, șase luni nici măcar nu am scos o vorbă în casă. Trebuie să fii cinstit cu hârtia, cu cartea.
…când eram copil, mama îmi spunea “să mănânci cartea” nu știam eu că asta se va adeveri în timp.
”…despre mine nu știu nimic și nici nu am timp să aflu și poate nici nu contează. Când publici atâtea cărți, când ești în 15 academii din lume sau ai primit 25 de mari premii internaționale, ți se face rușine și nu știi cum să fii modest. Eu așa am cunoscut modestia.”
”…am învățat vreo 10 ani citind zilnic, 10-12 ore, cărțile lui Martin Heidegger, iar Constantin Noica m-a învățat cum se învață. Am un mare respect față de domnia sa, m-a învățat multe lucruri și am ținut cont de tot ce m-a învățat…cred că e un Dumnezeu în toate.”
***
Foto credit: arhiva emisiunii ”Portret de excelență” - Raluca Amzăr
***
Echipa emisiunii:
Moderator Mihaela Olaru
Documentarist Giorgiana Şuşurincă - Enache
Jurnalişti Laris Anemarie Bobangă, Roxana Ghiţulescu
Producător Raluca Amzăr
***
https://www.facebook.com/TVRCultural
https://www.tvrplus.ro/live/tvr-cultural