loader
Foto

Secretele istoriei: Jean de La Fontaine, omul cu fabulele

Povestitor de geniu, La Fontaine era un om cu multiple faţete, totodată monden şi visător, parizian şi provincial, erudit şi popular. Şi, înainte de orice, era un om liber.

 

Jean de La Fontaine a scris atâtea fabule de neuitat, subliniind în ele natura umană, încât a devenit filosoful cel mai popular al timpului său. Lucrările sale sunt și astăzi, la peste 300 de ani de la moartea sa, printre cele mai cunoscute și apreciate capodopere ale literaturii franceze și universale.

După ce a decis să părăsească Seminarul din Saint-Magloire, La Fontaine a început să studieze Dreptul la Paris, să frecventeze cercuri literare și să scrie, sub protecția unor nobili iubitori ai artei sale.

Din 1673, vreme de 20 de ani, La Fontaine a fost invitat al salonului protectoarei sale, Marguerite de La Sablière, un loc al întâlnirilor pentru oamenii de cultură ai vremii. În 1683 era ales membru al Academiei franceze.

Celebrele sale fabule, publicate în 12 cărți, în perioada 1668-1694, critică prin umor moravurile epocii, La Fontaine personificând caractere cu ajutorul necuvântătoarelor și avându-i ca subiecți pe curteni, dar și pe rege.

Realizator: Jean-Louis Remilleux

Prezentator: Stephane Bern

* ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)

Documentarul ”Secrets d’histoire – Jean de La Fontaine, l’homme a fables” ( Franţa, 2019) se difuzează sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 20:00, la TVR Cultural.

Credit foto: Pixabay/StockSnap

Info: britannica.com/biography/Jean-de-La-Fontaine

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

0:05 Concert de prânz

Festival SoNoRo

* Ateneul Român

Partea I

Producător: Băinţan Valentina

(Reluare)
 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural