loader
Foto

Secretele istoriei: Jean de La Fontaine, omul cu fabulele

Povestitor de geniu, La Fontaine era un om cu multiple faţete, totodată monden şi visător, parizian şi provincial, erudit şi popular. Şi, înainte de orice, era un om liber.

 

Jean de La Fontaine a scris atâtea fabule de neuitat, subliniind în ele natura umană, încât a devenit filosoful cel mai popular al timpului său. Lucrările sale sunt și astăzi, la peste 300 de ani de la moartea sa, printre cele mai cunoscute și apreciate capodopere ale literaturii franceze și universale.

După ce a decis să părăsească Seminarul din Saint-Magloire, La Fontaine a început să studieze Dreptul la Paris, să frecventeze cercuri literare și să scrie, sub protecția unor nobili iubitori ai artei sale.

Din 1673, vreme de 20 de ani, La Fontaine a fost invitat al salonului protectoarei sale, Marguerite de La Sablière, un loc al întâlnirilor pentru oamenii de cultură ai vremii. În 1683 era ales membru al Academiei franceze.

Celebrele sale fabule, publicate în 12 cărți, în perioada 1668-1694, critică prin umor moravurile epocii, La Fontaine personificând caractere cu ajutorul necuvântătoarelor și avându-i ca subiecți pe curteni, dar și pe rege.

Realizator: Jean-Louis Remilleux

Prezentator: Stephane Bern

* ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)

Documentarul ”Secrets d’histoire – Jean de La Fontaine, l’homme a fables” ( Franţa, 2019) se difuzează sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 20:00, la TVR Cultural.

Credit foto: Pixabay/StockSnap

Info: britannica.com/biography/Jean-de-La-Fontaine

8:50 Mic portret de mari românce (R)

Producător: Cornel Mihalache

(Reluare)

9:00 Caperele din Sicilia-savoarea Mediteranei (R)

Documentar Geo *

(Les câpres de Sicile, la saveur de la Méditerranée, Franţa-Germania, 2020)

Realizator: Martin Schacht

Caperul, una dintre cele mai vechi plante cultivate în bazinul Mediteranei, este foarte răspândit în sudul Italiei. Se consumă nu doar fructele, boabe de capere-numite cucunci în Italia-, cât mai ales bobocii comestibili ai florilor, numiţi capere, care se conservă în sare sau în ulei. Pe insula vulcanică Pantelleria din sudul Siciliei se recoltează capere de cea mai bună calitate.

Redactor: Adriana Vulpe

(Reluare)
 
#Etnikult: Bolek Majeric, un sculptor polonez în inima Bucovinei | VIDEO

În inima Bucovinei, acolo unde orizontul se diluează într-o simfonie de albastru și verde, se ascunde un loc cu o frumusețe eterică: satul Pleșa. ...

Viaţa lui Claude Monet, reconstituită în locurile care i-au marcat destinul, într-un documentar plin de culoare, la TVR Cultural

Descoperim Giverny, grădina fantastică a lui Claude Monet. Două hectare de pajişti de flori colorate, tufe de trandafiri și pomi fructiferi ...

Invitaţie „Dincolo de porţile palatelor”, la TVR Cultural

Din 15 martie, sâmbăta şi duminica, de la ora 18.00, la TVR Cultural ne delectăm cu seria documentară „Dincolo de porţile palatelor” (L’Europe en ...

 

#TVRcultural