loader
Foto

Secretele istoriei: Ludovic al II-lea al Bavariei

Cunoscut în istorie ca Ludovic al II-lea sau Otto Friedrich Wilhelm de Wittelsbach, dar adeseori numit „regele lebădă” sau „regele nebun”, a fost proclamat rege al Bavariei la 10 martie 1864.

 

Ludovic al II-lea al Bavariei (1845-1886) a fost un mecena pentru Richard Wagner. La cererea compozitorului, Ludovic a pus să se construiască un teatru în Bayreuth, Festspielhaus, unde are loc un festival încă din 1874.

Prin intermediul arhitecturii, tânărul rege a reuşit să dea viaţă visurilor sale cele mai tainice. Mare admirator al palatului Versailles şi al lui Ludovic al XIV-lea, Ludovic al II-lea a zidit minunate castele în întreaga Bavarie.

”Regele venera teatrul și opera și, prin urmare, s-a dedicat aproape în întregime preocupărilor sale artistice, dezvoltând o manie extravagantă pentru construcții în munții Bavariei pe care i-a iubit.” (Enciclopedia Britannica)

Deși educat în spiritul disciplinei și demnității, Ludovic al II-lea a fost mai degrabă interesat de activitățile culturale decât de afacerile statului, pe care, potrivit guvernului bavarez, nu le-ar fi tratat cu responsabilitate.

De numele său se leagă, printre alte construcții începute și neterminate, proiectarea Castelului (Schloss) Neuschwanstein, devenit reședința sa favorită, a Castelului Linderhof și a Castelului Herrenchiemsee, proiecte foarte costisitoare care i-au creat mari probleme financiare.

Sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 20:00, documentarul ”Secrets d’histoire-Louis II de Baviere, le roi perche” (Franţa, 2015) se transmite pe TVR Cultural.

Realizator: Jean-Louis Remilleux

Prezentator: Stephane Bern

Info: britannica.com

Foto: free photo/pixabay.com/photos/castle-towers-architecture

2:30 Convorbiri spirituale

Producător : Ruxandra Ţuchel

(Reluare)

3:00 Satul, o lume în amurg, România, 2024

Documentar *

Regia şi scenariul: Cătălin Apostol

Cu: Christian Ciubotărescu, Iulia Paşca, Ilisie Paşca, Costea Violeta, Stelian Vlăsceanu

Neştiuţi de nimeni, ignoraţi de autorităţi, condamnaţi la veşnică uitare şi o viaţă grea, ei sunt ultimii supravieţuitori ai satelor româneşti, ai unei lumi cândva pline de frumuseţe şi tâlc.

În România de azi, 126 de localităţi au rămas complet părăsite, deşi încă mai apar pe hartă şi încă mai au un cod poştal. Iar fenomenul este într-o continuă creştere.

Zeci de sate sau cătune dispar sub ochii noştri, înghiţite de lăstăriş şi buruieni. O mare parte din această lume îşi trăieşte ultimele momente, prevestind drama unui sfârşit de istorie.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Remix junior: Nicolae Covaci și PHOENIX: trecut, prezent, viitor

Ediție specială  Remix Junior : Ultimul interviu Remix cu Nicolae Covaci / Phoenix merge mai departe: ...

Caritate prin credință, credință prin caritate

…Credin ț a este o super putere, ca să spunem a ș a, pentru că ne ajută să trecem peste ceea ce ra ț iunea de multe ori ne ...

Pătrundem „Secretele istoriei” şi îl cunoaştem pe „Rafael Sanzio, copilul-minune al Renaşterii”

Om, artist, semizeu. Urmărim la TVR Cultural sâmbătă, pe 26 aprilie, de la ora 20.00, un documentar ce înfăţişează personalitatea, parcursul şi ...

 

#TVRcultural