loader
Foto

Secretele istoriei: Ludovic al II-lea al Bavariei

Cunoscut în istorie ca Ludovic al II-lea sau Otto Friedrich Wilhelm de Wittelsbach, dar adeseori numit „regele lebădă” sau „regele nebun”, a fost proclamat rege al Bavariei la 10 martie 1864.

 

Ludovic al II-lea al Bavariei (1845-1886) a fost un mecena pentru Richard Wagner. La cererea compozitorului, Ludovic a pus să se construiască un teatru în Bayreuth, Festspielhaus, unde are loc un festival încă din 1874.

Prin intermediul arhitecturii, tânărul rege a reuşit să dea viaţă visurilor sale cele mai tainice. Mare admirator al palatului Versailles şi al lui Ludovic al XIV-lea, Ludovic al II-lea a zidit minunate castele în întreaga Bavarie.

”Regele venera teatrul și opera și, prin urmare, s-a dedicat aproape în întregime preocupărilor sale artistice, dezvoltând o manie extravagantă pentru construcții în munții Bavariei pe care i-a iubit.” (Enciclopedia Britannica)

Deși educat în spiritul disciplinei și demnității, Ludovic al II-lea a fost mai degrabă interesat de activitățile culturale decât de afacerile statului, pe care, potrivit guvernului bavarez, nu le-ar fi tratat cu responsabilitate.

De numele său se leagă, printre alte construcții începute și neterminate, proiectarea Castelului (Schloss) Neuschwanstein, devenit reședința sa favorită, a Castelului Linderhof și a Castelului Herrenchiemsee, proiecte foarte costisitoare care i-au creat mari probleme financiare.

Sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 20:00, documentarul ”Secrets d’histoire-Louis II de Baviere, le roi perche” (Franţa, 2015) se transmite pe TVR Cultural.

Realizator: Jean-Louis Remilleux

Prezentator: Stephane Bern

Info: britannica.com

Foto: free photo/pixabay.com/photos/castle-towers-architecture

13:00 Cultart redifuzare

*Reportaj cultural teritorial Târgu Mureş

*

Producător: Petronela Moraru

14:00 lnterviurile TVR Cultural (R)

Realizator: Ioana Pavel

(Reluare)
 
149 de ani de la naşterea Reginei Maria a României

149 de ani de la naşterea Reginei Maria a României

publicat: joi, 24 octombrie 2024

„Regina Maria”, documentarul semnat de Tessa Dunlop, ne-o prezintă pe prințesa Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha , nepoata ...

Sub semnul generozităţii. Concertul Regal Caritabil, în direct la TVR Cultural

Vineri, 25 octombrie, de la ora 19.00, TVR Cultural va difuza Concertul Regal Caritabil organizat de Fundația Regală Margareta a României. De la ...

Secretele istoriei: Ludovic al II-lea al Bavariei

Secretele istoriei: Ludovic al II-lea al Bavariei

publicat: miercuri, 23 octombrie 2024

Cunoscut în istorie ca Ludovic al II-lea sau Otto Friedrich Wilhelm de Wittelsbach, dar adeseori numit „regele lebădă” sau „regele nebun”, a fost ...

 

#TVRcultural