loader
Foto

Seria de documentare ”Zile de poveste”

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul. Descoperiți de ce au fost aceste date atât de importante și care este rolul lor în istoria universală.

 

33, 1492, 1789, 1945...sunt date bine întipărite în memoria noastră colectivă. Dar cum au ajuns ele să fie trecute în cărțile de istorie? Cine a decis care evenimente sunt mai importante decât altele? Istoricul Patrick Boucheron ne arată în ce mod aceste date din istorie ne ajută azi să surprindem panorama întregii istorii. Pentru că nu există o singură istorie, ci o serie de istorii încurcate.

Luni, 2 septembrie

1492: O lume nouă

Oficial, 1492 este anul descoperirii Americilor, moment care marchează sfârşitul Evului Mediu şi începutul timpurilor moderne. Dar piciorul pus de Cristofor Columb pe o plajă din Antile într-o zi de octombrie ascunde o poveste mult mai complexă, care începe în Andaluzia, la Granada.

Marți, 3 septembrie

Anul 33: Răstignirea Lui Iisus

Timpul creştin este un timp cu direcţie; începe cu naşterea lui Iisus Hristos. Iar Răstignirea şi Învierea Mântuitorului îi dau sens, direcţie şi speranţă. A fi creștin înseamnă a crede că Dumnezeu s-a făcut om, că a venit pe Pământ pentru a-l salva pe om de păcatele sale, că a propovăduit și a făcut minuni, că a murit pe cruce și că a înviat. Răstignirea nu este așadar un eveniment, este un fapt de credință - credința unui eveniment nesfârșit, care este comemorat în fiecare duminică.

Miercuri, 4 septembrie

6 august 1945: Bombardamentul de la Hiroshima

Hiroshima nu mai este numele unui loc, ci un nume universal pentru frica atomică. Pentru că orașul nu are altă istorie decât cea a anihilării sale, nici o altă amintire decât o frică de alungat.

Joi, 5 septembrie

1431: Prăbuşirea imperiului Khmer

Din Angkor, au mai rămas astăzi doar ruine; sau mai exact punerea în scenă a descoperirii lor. Aici a fost un oraș mare, și mai mult decât un oraș, o mare civilizație; acest oraș și această civilizație au dispărut, au fost uitate, apoi redescoperite de europeni. Și totuși: nu știm sigur ce s-a întâmplat aici. Nicio sursă, nicio reprezentare nu ne permit să stabilim o relatare corectă, verificată, dovedită a evenimentelor.

Vineri, 6 septembrie

1347: Moartea neagră

În 1347, ciuma apărea în Europa. În cinci ani, acest rău care răspândește teroarea va decima o treime din populația europeană. Epidemia a durat patru sute de ani și s-a stins abia în 1722, la Marsilia și în 1839, la Istanbul. Azi avem doar urme indirecte ale acestei catastrofe, cea mai groaznică pe care a trăit-o Evul Mediu.

Seria de documentare istorice ”Zile de poveste” (Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020) s-a transmis la TVR Cultural, de luni până vineri, de la ora 20:30.

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Info: educ.arte.tv

Foto: Pixabay/ Angkor Wat

11:30 ULTIMA ORĂ

Teatru TV *

4 decembrie 1979

Producție proprie TNTv

Autor: Mihail Sebastian
Adaptare: Timotei Ursu
Regie: Timotei Ursu
Dramă

O eroare de tipografie la un cunoscut ziar dă naștere unor situații dintre cele mai interesante: un mare afacerist, Bucșan interpretează în mod eronat un articol dedicat lui Alexandru cel Mare pe care un mare istoric intenționa să îl publice într-o revistă de specialitate. Încurcăturile se țin lanț, iar la final puterea financiară a lui Bucșan pare să rezolve situația.

Distribuție:

Ioana Pavelescu-Magda Miu
Alexandru Repan-Alexandru Andronic
Mircea Albulescu-Bucșan
Cornel Vulpe-Borcea
Matei Alexandru-Ștefănescu
Constantin Guriță-Brănescu
George Ulmeni-Voicu
Ion Gh. Arcudeanu-Pompilian
Ovidiu Schumacher-Hubert
Mihai Marta-Agopian
Mara Costea-Domnișoara Weber
Eugenia Bosânceanu-Ana
Nicolae Ifrim-Niță
Zoe Bălan-fata cu cafele
Rodica Mandache-Gabi Brăulescu

Echipa artistică:

decoruri: Vasile Rotaru, Ruxandra Bârsan; costume: Tania Leu; director de imagine: Bogdan Movileanu; regia de montaj: Bergi Diradurian; redactor: Ioana Prodan

Echipa tehnică:

șef de producție: Nicolae Stănilă; asistența tehnică: ing. Anca Pascu, Elena Dinu, Ion Anghel; lumini: Victor Rădulescu, Dorin Leoveanu; montaj electronic: Atena Politis, Dan Muscalu; machiaj: Georgeta Radu; sunet: Ioan Dinuță, Dinu Rădulescu, Nicolae Sabie; ilstrația muzicală: Ileana Popovici; regia de studio: Nicolae Rădulescu; asistent regie: George Ulmeni; imagine: Gelu Crăciunescu, Adrian Valentir, Aristică Popa, Radu Ioanid, Octavian Trandaburu

Producător: Ruxandra Ţuchel

(Reluare)

13:35 #Creativ

*George Bodocan, pictor

O emisiune dedicată tinerilor deştepţi, activi şi pasionaţi de ceea ce fac, care dintr-un motiv sau altul, nu sunt cunoscuţi de publicul larg.

Sunt profesionişti în domeniile alese, dar au pasiuni puternice şi în afara lor. Sunt oameni complecşi, sinceri şi direcţi în exprimare. Este vorba despre o generaţie autentică şi merită prezentată autentic.

#creativ este o combinaţie între emisiunea tv şi vlogging-ul, fiind filmată, pe lângă camerele profesioniste, cu telefonul şi o cameră GoPro, în mai multe locuri reprezentative pentru invitaţi. Tonul este unul relaxat, colocvial, se râde mult şi se spune adevărul.

La finalul fiecărei ediţii, gazda emisiunii, Claudia Spătărescu Picard, află de la fiecare invitat în parte ce sfat le-ar da tinerilor dornici să facă meseria lor.

Producători: Ana-Maria Pleşcan şi Claudia Spătărescu Picard

Realizator: Claudia Spătărescu Picard​

 
„Portret de excelență”, cu prof. univ. dr. ing. DOINA BANCIU: „Cultura se îmbină foarte bine cu tehnologia și cu noua societate”

Cariera didactică şi ştiinţifică, precum și contribuția domniei sale la dezvoltarea domeniului de informare şi documentare, la informatizarea ...

Medicul cardiolog DRAGOŞ VINEREANU, invitatul academicianului MIRCEA DUMITRU la

Duminică, 11 mai 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu medicul primar cardiolog DRAGOŞ VINEREANU ...

Remix: Victor Panfilov și „We are the Underground”

Doru Ionescu vă invită să urmăriți duminică, 4 mai, pe TVR Cultural, de la ora 23:00 o ediție Remix cu Victor Panfilov (un maestru al sunetului) ...

 

#TVRcultural