loader
Foto

Seria documentară „Arheologia crimelor comuniste” se vede la TVR Cultural

„Morții din închisori” şi „Cu arma în mână” sunt primele două episoade ale seriei semnate de producătorul TVR Alexandru Munteanu, fiind programate pentru 3 şi 4 decembrie, de la ora 20.00.

 

Sute de oameni au murit în România, în perioada 1945 – 1989, din cauza unui regim de teroare și exterminare planificat și aplicat cu multă metodă, conform dispozițiilor partidului, dar și gradului ridicat de bestialitate al gardienilor însetați de sânge. Pornind de la cercetările efectuate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi însoţind arheologii Institutului chiar pe şantiere, producătorul TVR Alexandru Munteanu şi echipa alături de care a realizat seria documentară „Arheologia crimelor comuniste” scot la lumină dovezile incontestabile ale represiunii acestui regim. Filmul poate fi urmărit, din 3 decembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 20.00, la TVR Cultural.

(w882)

De-a lungul episoadelor seriei, echipa TVR rememorează evenimente ce au marcat destinul României, în general şi al multora dintre cetăţenii ei, în particular. Astfel, cercetarea arheologică, şantierul propriu-zis este punctul de plecare în relatarea unor fapte, evenimente, destine.

Absente din manuale, dar existente în istoria terorismului de stat, Pitești, Gherla, Periprava, Târgu Ocna, Aiud sau Sighet rămân puncte sângerânde pe harta neagră a mizeriei penitenciarelor comuniste. Şi-au găsit sfârşitul acolo sute de mii de tineri, de intelectuali, de oameni care au avut vina de a fi rostit sau „gândit” ceva în afara sistemului, fiind îngropați în sicrie improvizate din lemn sau din stuf, ori băgați pur și simplu în pământ, precum gunoiul.

(w882)

Primul episod, „Morții din închisori”, difuzat pe 3 decembrie, urmărește cerectările dedicate victimelor din spațiile de detenție de la Periprava, Sighet, Aiud și Târgu Ocna. Pentru cei de la Periprava, pe 29 martie 2017, fostul comandant al lagărului, Ion Ficior a fost condamnat la 20 de ani de închisoare și datorită dovezilor descoperite în cimitirul din Periprava.

Duminică seară urmărim la TVR Cultural episodul 2, „Cu arma în mână”. Unul din primele grupuri de rezistență armată anticomunistă s-a organizat în Munții Banatului. Echipa TVR a redescoperit locurile bătăliilor cu Securitatea. În film este prezent cu o mărturie cu valoare de document și ultimul luptător cu arma în mână din munți, Nicolae Ciurică, recent decorat de Președintele României.

(w882)

Narator: Constantin Lupescu

Redactor: Mariana Ioniţă

Montaj: Robert Voiculescu

Imagine: Dinu Mărgărint

Realizator: Cristina Rădulescu şi Alexandru Munteanu

Producător: Alexandru Munteanu

Coproducţie TVR şi IICCMER

17:00 Lecţia de istorie Premieră

Lecţia de istorie Premieră

TVR Moldova

* ARHIVELE ISTORIEI-EDITIA II

Realizator: Vasile Munteanu

Producător: Zina Cerchez Signeanu

18:00 Legendele operei

Documentar *(Legends of Opera, Regatul Unit, 2018) Regia: Lyndy Saville

Prezentator: Danielle de Niese

Premieră

Seria Legendele operei îi prezintă pe marii interpreţi de operă ai vremurilor noastre. Gazdă este renumita soprană autraliano-americană Danielle de Niese. Filmat în Regatul Unit şi în Italia, în fiecare episod apar artişti, critici şi regizori, imagini din arhive, interpretări remarcabile ale marilor artişti lirici.

Jose Carreras

Redactor: Adriana Vulpe

 
Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

„Drumuri aproape”, la TVR Cultural: Un călător adevărat nu se oprește la locurile comune, ci merge către profunzimea lucrurilor

De luni până vineri, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la „Drumuri de poveste”, o emisiune dedicată călătoriilor, ...

 

#TVRcultural