loader
Foto

Galerie foto

Seria documentară „Artiștii și dragostea”, din 1 martie, la TVR Cultural

Din 1 martie, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să cunoască marile povești de iubire ale artiștilor și modul în care acestea s-au reflectat în creațiile lor, în seria documentară „L'amour à l'oeuvre”. Serie difuzată de luni până vineri, de la ora 20.30.

 

Dragostea este un pretext pentru a nara despre viețile artiștilor, pentru a povesti despre nevrozele și narcisismul lor și pentru a-i confrunta cu alter ego-ul lor. Povestea fiecăruia dintre cuplurile prezentate în această serie documentară răspunde la aceeași întrebare: este dragostea compatibilă cu creația?

Pot artiștii să se dezvăluie prin pasiunea lor? Aduce dragostea o nouă energie în actul creator?”, potrivit sinopsisului documentarului „L'amour à l'oeuvre” („Artiștii și dragostea”, Franța, 2019), regizat de Stephanie Colaux și Delphine Deloget.

Între poveștile de dragoste prezentate în documentar, se numără: Jeanne Hébuterne și Amedeo Modigliani, Gerda Taro și Robert Capa,  Lee Miller și Man Ray, Paula Becker și Otto Modersohn, Georgia O'Keeffe și Alfred Stieglitz, Emilie Flöge și Gustav Klimt, Claude Cahun și Marcel Moore, Frida Kahlo și Diego Rivera, Gabriele Münter și Vassily Kandinsky.

În primul episod al seriei, difuzat în 1 martie, de la ora 20.30, telespectatorii au aflat despre povestea de dragoste dintre Jeanne Hébuterne și Amedeo Modigliani.

(w882) Dragostea

Între 1917 și 1920, la Paris și Nisa, pictorul Amedeo Modigliani și frumoasa lui muză, Jeanne Hébuterne, și-au trăit cei trei ani de pasiune mistuitoare.

Ea a devenit nemuritoare prin portretele pe care el i le-a făcut (și care vor ajunge faimoase după moartea lui Modigliani), dar a plătit cu viața pentru acei ani. Zeci de ani mai târziu, întreaga lume a descoperit că și Jeanne era o pictoriță talentată.

În al doilea episod, difuzat luni, 4 martie, de la ora 20:30, descoperim povestea ce i-a legat pe Lee Miller şi Man Ray.

El a fost pictor, cineast, dar mai ales unul dintre cei mai mari fotografi suprarealişti ai secolului al XX-lea. Ea era femeia fatală, de o frumuseţe rece, un manechin care a ţinut prima pagină a marilor reviste de modă.

Sursă imagini: imdb.com

22:00 Opera

LA FANCIULLA DEL WEST

CASA DE PRODUCŢIE TVR ŞI OPERA NAŢIONALĂ ROMÂNĂ CLUJ-NAPOCA prezintă

LA FANCIULLA DEL WEST

De Giacomo Puccini

Dirijor DAVID CRESCENZI

Regie artistică, lighting design și concept video: RARESȘ TRIFAN

Scenografie: ADRIAN DAMIAN

Costume: OVIDIU POP

Solisti:

Minnie: Valentina Boi (invitată)
Dick Johnson/Ramirez: Hector Lopez
Jack Rance: Florin Estefan

Regia si adaptarea pentru televiziune Dominic Dembinski

La Fanciulla del West, este o poveste eternă din universul spectaculos al vestului american, în care Giacomo Puccini prin muzica inovatoare şi situaţiile dramatice ofera o vivacitate aparte intrigii, guvernate de o întrebare puternică: iubire sau lege?

După succesul operei Madama Butterfly, Puccini căuta un nou libret, în cele din urmă alegând piesa The Girl of the Golden West a autorului american David Belasco. Libretul a fost finalizat în august 1909, iar Puccini a avut nevoie de aproape un an pentru a finaliza partitura. Având premiera mondială în anul 1910 la Metropolitan Opera, noua operă a arătat fascinația compozitorului pentru culturile exotice. În acest caz, el se îndreaptă spre California, pentru a explora epoca Goanei după aur.

Povestea te invită să pătrunzi în atmosfera vestului american și relatează întâmplările a doi îndrăgostiți, Minnie și Dick. Aflând că Dick este de fapt un bandit al unei trupe de hoți, căutat pe numele de Ramirez, Minnie, îndrăgostită profund, plănuiește salvarea lui. Șeriful locului o curtează pe Minnie, dar totul se întunecă atunci când descoperă că aceasta îl ascunde pe Ramirez. Poate tânărul bandit să-și lase trecutul în urmă și să înceapă totul din nou alături de Minnie? Aceasta este întrebarea care oferă suspansul întregii povești.

Pentru realizarea acestui spectacol, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca a reunit o echipă extraordinară, din care fac parte David Crescenzi-Dirijor, Rareş Trifan-Regia, Lighting design şi concept video, Adrian Damian-Scenografia (invitat) şi Ovidiu Pop-Costumele (invitat). Distribuţia aduce în roluri principale solişti apreciaţi precum soprana invitată Valentina Boi în rolul Minnie, tenorul Hector Lopez în rolul banditului Dick Johnson şi baritonul Florin Estefan în rolul şeriful Jack Rance. Soliştii vor fi acompaniaţi de Orchestra, Corul şi Ansamblul de Balet ale Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

ORCHESTRA, CORUL și ANSAMBLUL DE BALET ale OPEREI NAȚIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA

ECHIPA TVR

Kit TV

Alexandru Paiu

Octavian Popa

Traian Agiu

Eugen Ciolacu

Gheorghe Bulgaru

TELEFICARE

Lucian Vulpe

ELECTRICA

Cristian-Mihai Şerban

Gabriel Voicu

Dragoş Gheorghiu

Mircea Gheorghiu

CAR SUNET

Ştefan Gabriel-Şef car sunet

Ionuţ Barbu-Tehnician

Ionuţ Bogdan Chiriac-Tehnician

SUNET

George Sandu-Maestru sunet

Cătălin Putinianu-Maestru sunet

ASISTENTI IMAGINE

Sorin Stroe-asistent cameră

Ionuţ Alexandru Bengescu-asistent cameră

CAMERAMANI

Andrei Ţoneş

Dan Stoian

Dragoş Claudiu Capotă

Nicolae Fotachi

Alina Dumitraşcu

Rodica Ivan

George Leca

VFX

Gabriela BURCEA

COLORIZARE

MIHNEA Biciuşcă

MONTAJ

ANDA OBRETIN

DIRECTOR DE IMAGINE

George Negrilă

Regizor muzical

Liviu Elekeş

Economist: Simona Păunescu

Organizatori de productie: Elena Martonos, MARC BRANESCU

Regizor tv: Dominic Dembinski

Producator tv: Diana Dumitru

Coordonator Casa de Productie TVR: Mihai Predescu

Casa de Producţie TVR

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Redactor : George Mladen

0:15 Festivalul Hariclea Darclée 2018 (R)

* Conferinţa

Producător: Claudia Robu

(Reluare)
 
„O poveste nespusă”. Constantin Cojocaru: Actorul este un cetățean de pe stradă și ce simte se vede pe el. Corpul lui, interiorul lui exprimă ceea ce îi trece prin cap și prin suflet | VIDEO

TVR Cultural difuzează, în memoria marelui actor Constantin Cojocaru, care s-a stins din viață în acest weekend, emisiunea „O poveste nespusă - ...

Avi Avital, primul interpret la mandolină nominalizat la Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 20 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 13.00, la „Podcasturile TVR#Enescu”, TVR Cultural difuzează dialogul Valentinei Băințan cu Avi Avital, interpret ...

Teleplay-ul „Crimă și pedeapsă”, difuzat la TVR Cultural în memoria lui Constantin Cojocaru. Regizorul Jon Gostin: Pierderea sufletului este adevărata maladie a omului contemporan | VIDEO

Miercuri, 17 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural difuzează, în memoria actorului Constantin Cojocaru, teleplay-ul „Crimă și pedeapsă”, după ...

 

#TVRcultural