loader
Foto

Seria „Expedițiile memoriei”, pe urmele celor deportați în Siberia

Am călătorit împreuna cu o echipă de jurnaliști de la TVR Iași în Kazahstan, Irkutsk și  Krasnoyarsk, într-un demers de recuperare a istoriei. TVR Cultural a difuzat documentarele între 11 și 15 septembrie, de la ora 12:00.

 

„Expediţiile memoriei” este un proiect la care au participat tineri din România şi Republica Moldova – istorici, jurnalişti şi oameni de film - care şi-au propus să meargă pe urmele înaintaşilor lor deportaţi în Siberia.

Luni, 11 septembrie

Kazahstan (I)

11 tineri din România şi Republica Moldova – istorici, jurnalişti şi oameni de film - şi-au propus să-şi recupereze trecutul, să meargă pe urmele strămoşilor lor ajunşi, fără voie, în stepa kazahă. O echipă de la TVR Iaşi a realizat un „jurnal de bord” al acestei călătorii. În prima ediţie, vizităm Lavra Pecerska de la Kiev, cunoaştem Asociaţia culturală moldo-română „Struguraş” din Almaty, înţelegem ce înseamnă spiritul nomad al băştinaşilor şi care este efectul lui asupra străinilor, întâlnim o familie moldo-kazahă, gustăm din bucatele casei şi cântăm, împreună cu gazdele, cântece româneşti.

Marți, 12 septembrie

Kazahstan (II)

În al doilea episod al acestui serial vom cunoaşte un kazah născut în Karlag, care a făcut legământ de suflet cu spiritele celor ajunşi acolo şi împreună cu studenţii de la Universitatea Balashak studiază arhivele locului şi reconstituie listele prizonierilor de război. Astfel am aflat că în Kazahstan au fost aduşi peste 11.000 de prizonieri români, iar publicarea acestor liste va aduce bucurie rudelor care ar putea să ajungă în Karaganda pentru a vedea locul unde au murit înaintaşii lor. Cunoaștem români stabiliţi în Kazahstan care continuă să practice obicieurile şi tradiţiile aduse cu ei de acasă: fac vin, plantează nuci, pun la murat castraveţi şi gogonele. Se cunosc unii pe alţii şi se întâlnesc în cadrul Asociaţiei „Dacia” la Karaganda şi al Asociaţiei Românilor din Almaty.

Miercuri, 13 septembrie

Irkutsk

Ajungem în acest episod în regiunea Irkutsk, pe malul lacului Baikal. În regiune există 2 raioane - Ciunsk şi Taishet, unde au locuit  cei mai multi moldoveni deportaţi în 1949. Victor Chetroi şi Liuba Badrajan sunt moldovenii născuţi acolo în familiile unor deportaţi. Ei ne-au ajutat să deschidem mai multe porţi şi să înţelegem altfel lucrurile.

Joi, 14 septembrie

Siberia, Krasnoyarsk (I)

În 2017, am ajuns în regiunea Krasnoyarsk, pe malul râului Enisei, unde au fost duşi români din Basarabia şi din Nordul Bucovinei în toate cele 3 valuri de deportări staliniste. Unii au revenit acasă după moartea lu Stalin, alţii au rămas să-şi ducă viaţa în Siberia, pe care au reuşit să o îmblânzească. Despre istoria lor, despre moldovenii de ieri şi de astăzi din Krasnoyarsk, despre cum percep băştinaşii problema deportărilor şi despre locurile marcate de spiritul moldovenilor în Siberia relatăm în acest episod.

Vineri, 15 septembrie

Siberia, Krasnoyarsk (II)

Acest documentar este despre viaţa românilor basarabeni care locuiesc astăzi în Siberia. De această dată vorbim despre oamenii care s-au dus acolo de bună voie şi au rămas să-şi ducă traiul departe de casă.

***

(w882)

Un film de Gorgos Violeta

Imagine Vasile Postolache

Montaj Marian Bucur

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

18:00 Piper pe limba

*Studioul teritorial Timişoara

* Piper pe limbă" este o emisiune realizată de către scriitorul și jurnalistul Robert Șerban.

Într-un format de talk-show, în cadrul căruia moderatorul are-în fiecare ediţie-unul, doi sau trei invitaţi din lumea artelor, a ştiinţelor, învăţământului, dreptului, medicinei etc., "Piper pe limbă" a adus în platotul TVR TImișoara nume consacrate ale culturii, ori oameni tineri, în plină afirmare, ce pot fi văzute şi auzite în dialoguri firești, fără emfază sau morgă, polemice și prietenești. Emisiunea este racordată la actualitatea culturală şi socială nu doar din Timişoara şi din vestul ţării, încercând să aducă în atenţia telespectatorilor oameni şi evenimente dintre cele mai importante din toată România.Sper finalul fiecărei ediţii, Robert Şerban prezintă noutăţi editoriale cu scopul de a-şi informa publicul despre cărţile recent apărute.

Producător Robert Serban

 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural