Am călătorit împreuna cu o echipă de jurnaliști de la TVR Iași în Kazahstan, Irkutsk și Krasnoyarsk, într-un demers de recuperare a istoriei. TVR Cultural a difuzat documentarele între 11 și 15 septembrie, de la ora 12:00.
„Expediţiile memoriei” este un proiect la care au participat tineri din România şi Republica Moldova – istorici, jurnalişti şi oameni de film - care şi-au propus să meargă pe urmele înaintaşilor lor deportaţi în Siberia.
Luni, 11 septembrie
Kazahstan (I)
11 tineri din România şi Republica Moldova – istorici, jurnalişti şi oameni de film - şi-au propus să-şi recupereze trecutul, să meargă pe urmele strămoşilor lor ajunşi, fără voie, în stepa kazahă. O echipă de la TVR Iaşi a realizat un „jurnal de bord” al acestei călătorii. În prima ediţie, vizităm Lavra Pecerska de la Kiev, cunoaştem Asociaţia culturală moldo-română „Struguraş” din Almaty, înţelegem ce înseamnă spiritul nomad al băştinaşilor şi care este efectul lui asupra străinilor, întâlnim o familie moldo-kazahă, gustăm din bucatele casei şi cântăm, împreună cu gazdele, cântece româneşti.
Marți, 12 septembrie
Kazahstan (II)
În al doilea episod al acestui serial vom cunoaşte un kazah născut în Karlag, care a făcut legământ de suflet cu spiritele celor ajunşi acolo şi împreună cu studenţii de la Universitatea Balashak studiază arhivele locului şi reconstituie listele prizonierilor de război. Astfel am aflat că în Kazahstan au fost aduşi peste 11.000 de prizonieri români, iar publicarea acestor liste va aduce bucurie rudelor care ar putea să ajungă în Karaganda pentru a vedea locul unde au murit înaintaşii lor. Cunoaștem români stabiliţi în Kazahstan care continuă să practice obicieurile şi tradiţiile aduse cu ei de acasă: fac vin, plantează nuci, pun la murat castraveţi şi gogonele. Se cunosc unii pe alţii şi se întâlnesc în cadrul Asociaţiei „Dacia” la Karaganda şi al Asociaţiei Românilor din Almaty.
Miercuri, 13 septembrie
Irkutsk
Ajungem în acest episod în regiunea Irkutsk, pe malul lacului Baikal. În regiune există 2 raioane - Ciunsk şi Taishet, unde au locuit cei mai multi moldoveni deportaţi în 1949. Victor Chetroi şi Liuba Badrajan sunt moldovenii născuţi acolo în familiile unor deportaţi. Ei ne-au ajutat să deschidem mai multe porţi şi să înţelegem altfel lucrurile.
Joi, 14 septembrie
Siberia, Krasnoyarsk (I)
În 2017, am ajuns în regiunea Krasnoyarsk, pe malul râului Enisei, unde au fost duşi români din Basarabia şi din Nordul Bucovinei în toate cele 3 valuri de deportări staliniste. Unii au revenit acasă după moartea lu Stalin, alţii au rămas să-şi ducă viaţa în Siberia, pe care au reuşit să o îmblânzească. Despre istoria lor, despre moldovenii de ieri şi de astăzi din Krasnoyarsk, despre cum percep băştinaşii problema deportărilor şi despre locurile marcate de spiritul moldovenilor în Siberia relatăm în acest episod.
Vineri, 15 septembrie
Siberia, Krasnoyarsk (II)
Acest documentar este despre viaţa românilor basarabeni care locuiesc astăzi în Siberia. De această dată vorbim despre oamenii care s-au dus acolo de bună voie şi au rămas să-şi ducă traiul departe de casă.
***
Un film de Gorgos Violeta
Imagine Vasile Postolache
Montaj Marian Bucur