loader
Foto

Galerie foto

Seriile documentare „68. Zece ani care au zguduit lumea” și „Napoleon Bonaparte - Campania din Rusia”, din 11 mai, la TVR Cultural

În fiecare sâmbătă, începând cu 11 mai, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească două serii documentare fascinante despre transformările sociale aduse de anii '70 și despre campania lui Napoleon Bonaparte în Rusia. „68. Zece ani care au zguduit lumea” este difuzat începând cu ora 20.00, iar „Napoleon Bonaparte - Campania din Rusia” este transmis începând cu 20.55.

 

De la ora 20.00, TVR Cultural le propune telespectatorilor seria documentară „Sixty Eight. 10 Years That Shook The World”, o producție Germania-Franța, din 2018, în regia lui Don Kent. Trailer-ul documentarului, aici.

După mai bine de 50 de ani, ce mai rămâne din mişcările deceniului 7, care au răscolit întreaga lume? Din Berkley la Paris, din Berlin la Mexico şi din Varşovia la Tokyo, lumea anului 1968 este marcată de un val de proteste inițiate de o nouă generaţie, foarte critică la adresa societăţilor în care trăiau, despre care considerau că adoptaseră politici coloniale, autoritare și moralizatoare, notează ARTE.

În 1968, valuri de proteste ale studenților au apărut în întreaga lume. Această mișcare contestatară declanșată de tineri, care s-au inspirat din mișcările pentru drepturile civile și protestele față de războiul din Vietnam, respingea valorile culturale, sociale și politice ale lumii de după Al Doilea Război Mondial. Prin proteste, ei sperau să creeze o nouă societate.

Documentarul analizează în profunzime acea lume în criză, divizată între progresism și conservatorism, care amintește de conflictul dintre o generație politizată și majoritatea tăcută. Totodată, producția își propune să treacă în revistă moștenirea lăsată lumii de acea generație de protestatari.

(w882) Documentar

****

De la ora 20.55, TVR Cultural le propune telespectatorilor docudrama „Napoleon Bonaparte – Campania din Rusia” („Napoléon - la campagne de Russie”, Franţa, 2014), realizată de Fabrice Hourlier. Din distribuție fac parte Marc Duret, Jean-Pierre Michael și Pawel Delag. Trailer-ul, aici.

Docudrama reconstituie o campanie militară memorabilă și o înfrângere spectaculoasă din istoria recentă: invadarea Rusiei de o uriaşă armată condusă de Împăratul Napoleon I.

1811: Rusia și Franța sunt aliate, dar Napoleon îi reproșează țarului Alexandru I politicile sale binevoitoare față de comerțul cu Anglia. Dorind să slăbească puterea adversarilor săi de peste Canal,  Napoleon se pregătește de un război împotriva Rusiei, pe care spera să îl încheie în două luni.

Iunie 1812: Cea mai mare armată din istoria de până atunci a Europei invadează Rusia. Dar rușii refuză să lupte și adoptă o altă tacită împotriva francezilor - pârjolirea pământului, lăsându-i pe francezi să moară de foame. Napoleon nu a ținut seama de sfaturile consilierilor săi, care i-au cerut să retragă trupele înainte de venirea iernii, lucru care le-a fost fatal soldaților francezi, notează ARTE.

(w882) Napoleon

10:00 Secvenţe UNATC (R)

Producător: Bianca Sărăţeanu

Jurnalist : Andrea Duţă

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

(Reluare)

10:30 Istoriile oraşului redifuzare

Documentar*

Bucureștiul înseamnă acasă pentru 2 milioane de oameni. Aproximativ 4 milioane tranzitează în fiecare zi

orașul. Cât din istoria lui cunoaștem? Ce semnificație au pentru noi, locuitorii urbei, construcțiile pe lângă care

trecem zilnic? Câte din istoriile lor mai mari sau mai mici cunoaștem și, până la urmă, cum ne influențează

locul în care trăim? Explorăm prezentul continuu al spațiul urban, microistorii personale care se ramifică la nivel comunitar (înrudiri, prietenii) și care se suprapun temporal coexistând în memoria personală, amprentând suprafața texturii

urbane prin comportamente, stiluri de viață, construcții noi, hibridizări și contopiri cu trecutul.

Producător : Raluca Bibiri

 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

O seară de excepție la TVR Cultural: Opereta „Liliacul”, pusă în scenă la Royal Opera House în 1990, în 30 iulie

TVR Cultural le propune telespectatorilor să revadă, în 30 iulie, de la ora 22.00, opereta „Liliacul” („Die Fledermaus”), pusă în scenă la Royal ...

„Buchet de flori”, tablou al lui Rachel Ruysch, apreciată reprezentantă a picturii florale olandeze, la „Pastila de artă”

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

 

#TVRcultural