loader
Foto

Soprana Lise Davidsen, în concert la Palatul Schönbrunn

Mii de oameni se reunesc, an de an, în grădinile impresionante ale Palatului Schönbrunn, pentru a se bucura de una dintre cele mai bune orchestre europene și de unul dintre cele mai fermecătoare concerte de muzică clasică. Și an de an, zeci de televiziuni din întreaga lume, oferă melomanilor pasionați, acest eveniment excepțional.  

 

TVR Cultural vă propune să revedeţi sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 11:30, "Concertul unei nopţi de vară" susţinut de Orchestra Filarmonicii din Viena la Palatul Schönbrunn şi dirijat anul acesta de muzicianul leton Andris Nelsons.

Invitata serii a fost soprana Lise Davidsen, iar programul s-a concentrat pe lucrări europene din secolele XIX și XX, din bogata moștenire muzicală a Europei, Bedřich Smetana fiind compozitorul omagiat cu trei lucrări cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea sa.

Viena este singurul oraş din lume unde, în fiecare seară, în jur de 10.000 de melomani ascultă muzică live. Şi în niciun alt oraş din Europa nu au excelat în muzică atât de mulţi compozitori ca aici: de la Mozart, Mahler, Haydn şi Beethoven, până la regele valsului, Johann Strauss.

Filarmonica Vieneză, fondată în 1842, este considerată una dintre orchestrele simfonice de top din lume. Și în fiecare an, milioane de telespectatori din lumea întreagă urmăresc Concertul unei nopți de vară de la Palatul Schönbrunn, dar și alte producții celebre ce definesc această orchestră.

Producător: Valentina Băinţan

Credit foto: Valentina Băinţan TVR

 

 

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

6:00 Odiseea focii călugăr

(L’odysée du phoque-moine, Franţa-Germania, 2021)

Realizator: Thomas Delorme

Vânate încă din antichitate, focile călugăr sunt unele dintre cele mai misterioase mamifere marine din Mediterana. Ultimele cinci sute de exemplare ale acestei specii decimate populează apele greceşti şi turceşti şi se ascund în grote submarine. Membrii unei echipe elveţiene de cercetători încearcă să afle mai multe despre modul lor de viaţă, ca să le poată proteja mai bine.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

Documentarul „Legendele Parisului” continuă cu episoadele 3 şi 4, la TVR Cultural

Inedita serie documentară „Legendele Parisului” reconstituie - prin animaţie 2D - scena artistică a Parisului secolului al XIX-lea. Printre ...

Melodii celebre din opere și operete, în Concertul de vară de la Schönbrunn 2025. Pe 5 iulie, la TVR Cultural

Evenimentul de muzică clasică în aer liber este unul dintre cele mai importante puncte culminante ale anului Filarmonicii vieneze. Concertul ...

 

#TVRcultural