loader
Foto

Galerie foto

Teatru TV: Producțiile „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest” și „Inspecțiune”, premiate de UNITER, în 8 mai, la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor spectacolele de teatru „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest”, după un text de Ruxandra Cesereanu, și „Inspecțiune”, după un text de I.L. Caragiale, regizate de Cornel Mihalache.

 

De la ora 22.00, TVR Cultural a programat spectacolul „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest”, de Ruxandra Cesereanu, în regia lui Cornel Mihalache, cu actrița Mara Opriș. Spectacolul a obținut Premiul UNITER 2020, pentru cel mai bun spectacol de teatru de televiziune.

Cum să-i spun acestui produs audiovizual? Nu știu. One woman show. Teatru TV. Film documentar. Poem dramatic. Eseu cinematografic. Clip. Câte ceva din toate, și pentru că rulează pe ecran și mare și mic, să-i spunem „film”. Oricum, este o istorie subiectivă a ultimilor 30 de ani. Vizionare responsabilă”, spunea Cornel Mihalache despre producție.

Despre „Scrisoare”, scriitorul Radu Vancu a spus: „Un poem splendid, politic în cel mai nobil și mai pur sens al cuvântului. Mă bucur mult că literatura noastră reușește să recupereze și continentul ăsta – și că Ruxandra Cesereanu e unul dintre cei puțini care o fac atât de exemplar”.

Echipa: organizator producție - Marius Flonta; montare decor - Florin Tudorache, Viorel Gheorghe; lumini - Bogdan Penciu, Aurel Ghinea; teleficare - George Oancea și Sorin Nedelcu; sunet - Valentin Bartolomeu, Radu Paraschivescu; asistenți imagine - Valentin Ciolan, Grigoruț Stoica, Alexandru Bengescu; recuzita - Marian Cerchez; costumieră - Elena Cerchez; machiaj - Roxana Pletea; scenografia - Raluca Chelaru; cameramani - Andrei Tones, Mihai Covrig; director de imagine - Dan Constantinescu JR.; regizor - Cornel Mihalache; producător - Diana Dumitru: producător coordonator - Demeter Andras Istvan.

***

De la ora 22.51, TVR Cultural le propune telespectatorilor spectacolul „Inspecțiune”, după nuvela lui Ion Luca Caragiale, scrisă în 1900. Regia spectacolului este semnată de Cornel Mihalache, iar din distribuție fac parte Dan Condurache, Radu Amzulescu, Marius Chivu, Daniel Popa, Ștefan Sileanu, Irina Duță, Gheorghe Șimonca, Radu Zetu. Imaginea - Sorin Popa, montajul - Lenți Constantinescu și Robert Kallos.

Producția a fost premiată de UNITER în 2003 pentru cel mai bun spectacol de teatru de televiziune.

Povestea nuvelei „Inspecțiune“, de I.L. Caragiale este, poate, cea mai pasionantă și mai enigmatică din literatura română. De când a apărut, în foileton, în ziarul „Universul”, zeci de scriitori, critici și istorici literari și-au frământat creierii, și-au pus la bătaie inteligența și au căutat un răspuns corect pentru tainica sinucidere a lui nenea Anghelache. Textul e direct și nesofisticat și, totuși, înțelesul atât de ascuns, încât este resimțit ca o provocare perpetuă”, arăta Florin Iaru.

Producător: Cornel Mihalache

(w882) Inspecțiu

****

 

22,51

Teatru TV * Inspecțiune

* Scrisă în 1900. Cu Dan Condurache, Radu Amzulescu, Marius Chivu, Daniel Popa, Ștefan Sileanu, Irina Duță, Gheorghe Șimonca, Radu Zetu. Imagine – Sorin Popa, montaj Lenți Constantinescu și Robert Kallos. Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru de televiziune (2003).

Povestea nuvelei „Inspecțiune“ de I.L. Caragiale este, poate, cea mai pasionantă și mai enigmatică din literatura română. De 124 ani, de cînd a apărut, în foileton, în ziarul Universul, zeci de scriitori, critici și istorici literari și-au frămîntat creierii, și-au pus la bătaie inteligența și au căutat un răspuns corect pentru tainica sinucidere a lui nenea Anghelache. Textul e direct și nesofisticat și, totuși, înțelesul atît de ascuns, încît este resimțit ca o provocare perpetuă. (Florin Iaru)

Producător: Cornel Mihalache

20:00 OBSESIA

Film* OBSESIA (OSSESSIONE-Italia, 1943)

Regia: Luchino Visconti

Cu: Clara Calamai, Massimo Girotti, Juan de Landa

Dramă-film bazat pe romanul lui James M. Cain, "Poştaşul sună întotdeauna de două ori". Gino, un tânăr hoinar chipeş, se opreşte la o tavernă-benzinărie de pe marginea şoselei, ai cărei proprietari sunt Giuseppe Bragana şi soţia lui, Giovanna. Atracţia dintre Gino şi Giovanna este instantanee, iar femeia, frustrată de viaţa monotonă alături de un bărbat pe care-l dispreţuieşte, îl convinge pe noul ei amant s-o ajute să-l ucidă pe Giuseppe.

"Obsesia" a fost debutul de lung-metraj al lui Luchino Visconti şi este considerat filmul care a marcat începutul neorealismului italian.

Redactor: Adriana Vulpe

22:15 Biografii necesare Premieră

’’Matematica picturii pure’’

Amfitrion: Ileana Ploscaru Panait-artist vizual şi realizator TV

Invitat: Constantin Flondor-pictor, profesor la Facultatea de Arte Plastice şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, profesor-invitat, la Sommermalakademie, Beratzhausen/Germania. Din 1964 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Dintotdeauna Constantin Flondor s-a simţit solidar cu avangarda artistică alături de colegi cu care a împărtăşit năzuinţe şi concepte comune. În ordine cronologică, amintim că în 1966 a fost co-fondator al grupului "1,1,1", în 1969 al grupului "Sigma"-două grupări artistice de factură interdisciplinară-, şi, în 1985, al grupării "Prolog". Pentru Constantin Flondor imaginea plastică are o încărcătură sensibilă şi subtilă. Începuturile sale au stat, şi, cu siguranţă continuă să o facă, sub auspiciile unei proiecţii logice şi ludice în acelaşi timp. Astfel, artistul, asigură o continuitate nefracturată de accentele diferite atribuite diferitelor sale perioade de creaţie. Este o caracteristică pe care a păstrat-o în timp, graţie unei construcţii şi a unui concept viguros de cercetare plastică, de la perioada anilor ’60 și ’70, la registrul gestual al picturii de observaţie asupra naturii. După mai bine de 60 de ani de carieră artistică şi pedagogică, Constantin Flondor continuă să privească cu luare aminte detaliile acestei lumi. Este la fel de prezent, la fel de activ, la fel de motivat ca întotdeauna.

(difuzare duminica, 19 mai 2024, ora 23:00, la TVRCultural).

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

 
Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

„Drumuri aproape”, la TVR Cultural: Un călător adevărat nu se oprește la locurile comune, ci merge către profunzimea lucrurilor

De luni până vineri, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la „Drumuri de poveste”, o emisiune dedicată călătoriilor, ...

 

#TVRcultural