loader
Foto

Spectacolul „Al dvs., Orson Welles!”, în 22 martie, la TVR Cultural

Miercuri, 22 martie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat spectacolul „Al dumneavoastră, Orson Welles”, după piesa semnată de Richard France, cu Dorel Vișan în rolul celebrului regizor și actor.

 

„Al dumneavoastră, Orson Welles!” („Obediently Yours, Orson Welles”) este un spectacol bazat pe piesa lui Richard France, în traducerea și regia lui Cezar Ghioca.

În distribuție: Orson Welles - Dorel Vişan și Mel - Silviu Debu.

Echipa: scenograf decor şi costume - Roxana Lungoci, muzica originală si regia muzicală - Liviu Elekeş, imagine - Cristian Grigore și Peter Velciov, montaj - Cristi Grosu si Alina Vana, director de imagine - Peter Velciov, producător - Cătălin Rebengiuc, producător delegat - Dana Filip von Becker, producător coordonator - Andras Demeter, scenariul TV și regia - Cezar Ghioca.

Acțiunea piesei în două acte are loc în 7 mai 1985, la o zi după ce Orson Welles împlinește 70 de ani (avea să moară în acel an), într-un studio de la Hollywood. Welles speră că Steven Spielberg îl va ajuta să-și reînvie cariera, prin încheierea capodoperei sale, rămasă neterminată „Don Quijote” - „copilul meu”, cum îi spunea Welles.

În timp ce își așteaptă asistentul să vină cu banii, Welles face probe de voce, amintindu-și de trecutul său strălucitor. În cele din urmă, află că Spielberg nu a vrut să-și ajute idolul și concluzionează că singurul său viitor este cel în care își împrumută vocea pentru produsele altor oameni.

Richard Frances, dramaturg și critic de teatru american, este expert în opera lui Orson Welles, publicând mai multe lucrări și eseuri pe această temă, între care cunoscutele „Teatrul lui Orson Welles” și „Orson Welles despre Shakespeare”.

Orson Welles (1915-1985) a fost regizor de teatru și film, actor, scenarist și producător american. Celebru pentru emisiunea radio din 1938, în care a citit „Războiul lumilor”, de H.G. Wells, provocând panică în rândul americanilor. Semnează, între altele, regia filmului „Citizen Kane”, din 1941, nominalizat la Oscar.

Spectacolul „Al dumneavostră, Orson Welles!” este o producție a Casei de Producție TVR.

 

10:00 Mic dejun cu un campion redifuzare

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această întâlnire se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cei peste şapte ani de difuzare, timp de 16 sezoane, ’’Mic Dejun cu un Campion’’ a prilejuit participarea a aproape 200 de invitaţi în platoul de filmare de la Librăriile Cărtureşti-Cafe Verona. Ne sunt alături şi prietenii fideli pe pe facebook, peste 30.000 la număr, ce ne încurajează cu mesajele lor.

Producător: Ileana Ploscaru Panait

10:50 Agenda Culturală a zilei (R)

Producator Mimi Necula

Realizator: Ana Maria Onisei

(Reluare)
 
„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre trei cărți de luat în seamă ale lui Titus Popovici: „Cutia de ghete”, „Disciplina dezordinii” și „Cartierul Primăverii”

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

„Idei în libertate”, emisiune moderată de H.R. Patapievici și premiată de APTR, din 22 aprilie, la TVR Cultural. Edițiile săptămânii

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească, din 22 aprilie, emisiunea „Idei în libertate”, realizată de Horia Roman Patapievici în ...

Cercetătoarea Simona Preda, la „Mic dejun cu un campion”: Într-o societate patriarhală, femeile frumoase au de muncit dublu. Pe undeva, frumusețea încurcă (ediție din 2023) | VIDEO

Între 22 și 28 aprilie , telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Bucura cu acad. Georgeta Filitti, istoric, ...

 

#TVRcultural