loader
Foto

Galerie foto

Statul național-legionar - o dezbatere „Omul și timpul”, la TVR Cultural

Duminică, 18 mai, de ora 17.00, moderatorul Rafael Udriște și invitatul său, prof. univ. dr. Florin Müller, unul dintre cercetătorii de referință ai interbelicului românesc, vor analiza o perioadă mult prea puțin cercetată a istoriei noastre: septembrie 1940 - ianuarie 1941.

 

Omul și timpul este emisiunea de istorie a televiziunii publice care, de-a lungul celor șapte sezoane pe care le-am realizat, a încercat să decripteze momente mai puțin lămurite ale istoriei noastre recente. Am analizat România, împreună cu invitații noștri – unii dintre cei mai importanți istorici ai momentului –, și din perspectiva dictaturilor ei. Am vorbit despre dictatura carlistă, despre regimul antonescian, despre dictatura comunistă, de la bolșevism până la național-comunismul lui Nicolae Ceaușescu, despre represiune și poliție politică, în încercarea noastră de a înțelege cât mai bine prezentul.

În ediția de duminică, 18 mai, vom vorbi despre o perioadă mult prea puțin cercetată a istoriei noastre – statul național-legionar –, dar și despre tulburările sociale și politice din perioada septembrie 1940 - ianuarie 1941. Cinci luni din istoria noastră recentă care au stârnit și continuă să stârnească mituri, legende și temeri.

Am ales această temă, împinși într-o oarecare măsură de realitatea imediată, dar și de un eveniment de actualitate culturală. Săptămâna aceasta, mai exact pe 14 mai, Facultatea de Istorie din București a organizat o dezbatere publică pe această temă, prilejuită de apariția volumului semnat de profesorul Florin Müller, „Statul național-legionar. Septembrie 1940 – ianuarie 1941”, apărut la editura Corint la începutul lunii martie.

(w882)

Despre existența unui stat dual, despre conceptul de regim comisarial, despre dictatura regală ca principală cauză a frământărilor politice și sociale pe care le-a cunoscut România între septembrie 1940 - ianuarie 1941, dar și despre un context global incert, presat de război și de revendicări teritoriale, care a răsturnat ordinea stabilită după 1918, vom vorbi cu prof. univ. dr. Florin Müller, unul dintre cercetătorii de referință ai interbelicului românesc.

Moderator: Rafael Udriște

Producător: Ruxandra Țuchel

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

7:30 Eveniment TVR Cultural

* Conferințele Operei Naționale București

*Daniel Jinga-Manager Opera Națională București și Cristian Mandeal-dirijor

Producător: Claudia Robu

(Reluare)
 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural