loader
Foto

„Strigoii”, un spectacol tulburător, după piesa lui Ibsen, în 18 octombrie, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori miercuri, 18 octombrie, de la ora 22.00, la spectacolul „Strigoii”, după piesa lui Henrik Ibsen, cu o distribuție de excepție: Leopoldina Bălănuță, Adrian Pintea, Gheorghe Cozorici, Diana Gheorghian și Mircea Andreescu.

 

Spectacolul a fost pus în scenă în 1992, adaptarea TV și regia artistică fiind semnate de Eugen Todoran. „Strigoii” este un proiect al Casei de Producție a Televiziunii Române.

Distribuția: Leopoldina Bălănuță - Helene Alving, Adrian Pintea - Osvald Alving, Gheorghe Cozorici - Pastorul Manders, Diana Gheorghian - Regina Engstrand, Mircea Andreescu - Engstrand.

Eu cred că toți suntem niște strigoi. Nu-i vorba numai de sângele care ne curge în vine, de cele ce moștenim de la mama și tatăl nostru, ci și de ideile lor vechi, moarte, de tot felul de credințe vechi”, spunea Henrik Ibsen, care a scris această piesă în anul 1881. Ibsen critică lipsa de moralitate a oamenilor, vorbește despre religie, boli venerice, incest și eutanasie.

(w882) Strigoii

Captură video Arhiva TVR

Helene Alving plănuiește să deschidă un orfelinat în memoria soțului ei, căpitanul Alving, deși acesta o înșela, pentru a-și proteja fiul, Osvald, de un scandal public. Totuși, tânărul moștenește boala venerică a tatălui său (sifilis) și se îndrăgostește de Regina Engstrand, menajera Helenei, despre care află, mai târziu, că este fiica din flori a tatălui său, prin urmare, sora lui vitregă.

(w882) Strigoii

Captură video Arhiva TVR

Într-un alt plan, tâmplarul Engstrang, cel care a crescut-o pe Regina, încearcă să deschidă un han pentru marinari. În seara de dinaintea inaugurării orfelinatului, acesta ia foc. Anterior, pastorul o convinsese pe Helene Alving să nu asigure construcția, spunându-i să aibă încredere în divinitate. După ce orfelinatul arde, pastorul îl ajută pe Engstrand cu hanul său.

În cele din urmă, Helene este pusă să ia o decizie teribilă: dacă își va ajuta fiul să moară, administrându-i o doză mare de morfină, ca să nu mai suporte chinurile bolii.

(w882) Strigoii

Captură video Arhiva TVR

Echipa artistică: traducere - Alecu Popovici si N. Filipovici; adaptare - Eugen Todoran; regie - Eugen Todoran; redactor - Ada Popovici; director de producţie - Viorel Suciu; director imagine - Cristian Nicolau; costume - Eugenia Botănescu; decoruri - Dumitru Georgescu, Florentina Popescu; regia de montaj - Marga Niţă; adaptarea TV şi regia artistică - Eugen Todoran.

Urmăriți mai jos un clip de promovare al spectacolului:

 

15:00 De ce-aş citi ? Premieră

* Ca să-ți cunoști trecutul și să nu-i repeți greșelile. Dar nu e nevoie să știi neapărat date și cifre, cât epocile, fenomenele, curentele, tendințele istorice, aștfel vei avea un avantaj față de cei care nu ştiu ce-a făcut Carol I pentru România ori Mustafa Kemal Atatürk pentru Turcia. Pentru că, în esență, nimic nu e nou sub soare și din orice fenomen sau eveniment major al trecutului poți trage învățături pentru prezent și viitor. Viitorul lumii, al țării tale, dar și al tău personal. Tudor Călin Zărojanu îi are ca invitați pe Cristina Modreanu, critic de teatru și cercetatoare în teatru la Universitatea Babeș-Bolyai/Facultatea de Teatru si Film și pe Ion M. Ioniță, senior-editor și editorialist al ziarului Adevărul, redactor-şef al revistei Historia și coordonatorul colecției Corint Istorie a Editurii Corint.

Producător Bogdana Pascal

16:00 Biruitorii

Documentar*

Despre viața părintelui Arsenie Boca.

Este o serie de documentare care urmărește mai mult latura duhovnicească a vieții părintelui Arsenie Boca iar printre cei care vorbesc despre marele duhovnic sunt părintele Constantin Necula de la Sibiu, părintele Geroge Remete de la Alba Iulia, părintele Jan Nicolae de la Alba Iulia, părintele Răzvan Petcu de la Drăgănești (Biserica pictată integral de părintele Arsenie Boca).

Realizator: Coralia Matea

 
Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

„Drumuri aproape”, la TVR Cultural: Un călător adevărat nu se oprește la locurile comune, ci merge către profunzimea lucrurilor

De luni până vineri, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la „Drumuri de poveste”, o emisiune dedicată călătoriilor, ...

 

#TVRcultural