loader
Foto

O dimineață magică pentru copii, cu Crăiasa Zăpezii, în 23 septembrie, la TVR Cultural

TVR Cultural îi invită pe cei mici, sâmbătă, 23 septembrie, de la ora 11.00, la piesa de teatru „Crăiasa Zăpezii”, regizată de Rosamunde Hutt.

 

Spectacolul „Crăiasa Zăpezii” se bazează pe textul lui Charles Way, o adaptare a poveștii clasice a lui Hans Christian Andersen. Piesa aparține Teatrului „Ion Creangă” și a fost preluată de TVR prin proiectul Teatrul Național de Televiziune, al Casei de Producție TVR.

Traducerea piesei este semnată de Ilinca Hărnuț.

„Povestea, care începe cu „A fost odată...”, vorbeşte despre o iarnă friguroasă, despre un orăşel cât se poate de obişnuit şi despre o făptură care încearcă să distrugă echilibrul fragil al lumii.

„Crăiasa zăpezii” nu este povestea clasică despre bine şi rău, ci o lume cu personaje puternice şi complexe, dialoguri cu mult umor şi scene de acţiune pline de suspans: o lume într-un glob de cristal, peste care ninge încet”, este prezentat spectacolul pe site-ul Teatrului „Ion Creangă”.

Rosamunde Hutt a regizat peste 40 de spectacole adresate copiilor şi familiilor şi a făcut parte din echipa de conducere a patru mari companii de teatru: Hijinx Theatre, Polka Theatre, Theatre Centre şi Unicorn Theatre. O interesează dramaturgia contemporană, inclusiv dramatizările moderne după opere clasice ca „Jane Eyre”, „Cei trei muschetari” sau „Alice în Ţara Minunilor”. De-a lungul timpului, s-a implicat activ în realizarea de politici si programe care să promoveze tinerii artişti, a coordonat workshop-uri şi a ţinut conferinţe despre teatrul pentru copii şi tineret. Rosamunde Hutt a montat „Crăiasa zăpezii” pentru a doua oară.

Charles Way şi-a început cariera ca actor. A început să scrie pentru teatru în 1978, la foarte scurt timp de la debut. A scris peste 40 de piese care au fost montate în toată lumea, între care „Frumoasa din pădurea adormită", „Căutându-l pe Odiseu” şi „O vrajă pentru vreme rece”: care au fost nominalizate la premiul „Cea mai bună piesă pentru copii” acordat de Writer's Guild of Great Britain.

Distributie:

Crăiasa Zăpezii: Julieana Drăghici / Carla Oloş

Gerda: Eliza Păuna

Cei: Mihai Cojocaru

Bunica, Narcisa, Tâlhar: Liliana Donici

John, Fred, Tâlharul care râde, Brusture: Gabi Costin / Cezar Vlad Popescu

Elisa, Trandafirul, Lily, Fata de tâlhar: Graţiela Teohari Duban

Domnul Overskou, JJ, Bae: Eduard Petru Jighirgiu

Doamna Fyn, Ghiocel, Fredrica: Maria Ţăran

Doamna Drăguţă, Tâlhăroaica: Ilinca Atanasiu

Organizator producție: Marius Flonta

(w882) AfiÈ™ spec

De la Teatrul „Ion Creangă”:

Coregrafia: Violeta Dincă

Muzica: Eduard Petru Jighirgiu

Scenografia: Andreea Săndulescu

 

De la TVR:

Scenografie TV: Roxana Lungoci şi Silvia Porojnicu

Director de imagine: Laurenţiu Popescu

Regizor de montaj: Gini Ignat Regizor tv: Gini Ignat

Regizor muzical: Liana Elekes

Ilustrator muzical: Dan Dascălu

Editor de imagine: Cosmin Găleată

PPS: Răzvan Ionescu

Producător: Diana Dumitru

Jurnalist TV: Jon Gostin

Redactor: Alice Simona Săceanu

18:00 Dincolo de porţile palatelor

Documentar * Dincolo de porţile palatelor

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante ale constructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic.

Episodul 3: Baden-Württemberg-Germania

Vizităm perla coroanei a regiunii Şvabia Alb-castelul Hohenzollern, palatul baroc Ludwigsburg, dar şi pe cel din apropiere-Monrepos, şi, în cele din urmă, insula Mainau de pe lacul Constanţa.

Redactor: Ştefan Asavei

19:00 FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Documentar* FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Episoade 1, 2

În încercarea de-a înțelege “de ce este așa cum este”, Ana Preda, autorul documentarului, ne poartă în istoria familiei sale de lipoveni, adică de ortodocși ruși de veche credință, și astfel descoperim identitatea și trecutul comunității de staroveri din România, refugiați oprimați de Imperiul Țarist stabiliți în secolul al XVII-lea în principatele românești. Regizorul parcurge arborele familie sale înspre cele mai adânci rădăcini. Călătoria o ajută să schițeze elementele definitorii ale etniei din care face parte. Pornește de la poveștile de viață ale familiei, trece prin momentele esențiale ale vieții, nașterea, căsătoria, înmormântarea și ajunge la dificila menire a părinților de a păstra și transmite moștenire copiilor, limba maternă, obiceiurile, tradiția, religia. Toate acestea, trăind în armonie cu obiceiurile, limba, tradițiile din țara adoptivă a străbunilor săi.

Oprimați și alungați din patria mamă, staroverii sau ortodocșii de veche credință, au o istorie care se întinde pe mai bine de 3 secole și jumătate. În anul 1653 se consumă primul moment declanșator al rupturii din biserica ortodoxă rusă, după 650 de ani de la creștinarea poporului.

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Producător: Anca Preda

 
Falsuri, minciuni si propaganda - Anatomia unei lumi în descompunere în dezbatere la „Omul şi timpul” numai la TVR Cultural

Duminică, 15 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, ...

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

publicat: vineri, 13 decembrie 2024

Este cunoscut critic de film, membru în diferite jurii cinematografice naţionale şi internaţionale şi are o vocea inconfundabilă. ...

Întâlnire cu jucăriile anilor '80, într-un nou episod

În episodul cu numărul opt al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, realizatorul ...

 

#TVRcultural