loader
Foto

Galerie foto

Teleplay-ul „Crimă și pedeapsă”, difuzat la TVR Cultural, în memoria lui Constantin Cojocaru. Regizorul Jon Gostin: Pierderea sufletului este adevărata maladie a omului contemporan | VIDEO

Miercuri, 17 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural a programat, în memoria actorului Constantin Cojocaru, teleplay-ul „Crimă și pedeapsă”, după celebrul roman al lui Dostoievski, în regia lui Jon Gostin (2017). Traducerea și dramatizarea sunt semnate de Virgil Tănase.  

 

„O crimă odioasă a fost comisă. Porfiri Petrovici, judecător de instrucţie, bănuieşte un tânăr student la Drept, Rodion Romanîci Raskolnikov, care, în articolele sale, exaltă crima comisă în beneficiul unei cauze superioare. În loc să-l confrunte pe terenul juridic, vulgar şi nesemnificativ, care transformă ancheta într-un joc câştigat de cel mai abil în manipularea argumentelor, judecătorul îl conduce pe suspect spre acele zone ale conştiinţei, la fel de palpitante ca o intrigă poliţistă, unde crima este insuportabilă fiindcă distruge raţiunea de a fi a omului.

Mai multe personaje gravitează în jurul acestui nucleu, din care fiecare oferă o imagine edificatoare a dificultăţii de a trăi, toate aceste destine individuale deschizându-i lui Raskolnikov calea spre a-şi mărturisi crima. De la moartea unui beţiv care visează să fie iertat de Dumnezeu, la nebunia soţiei lui; de la pasiunea iubirii lui Svidrigailov, care sfârşeşte prin a se sinucide, la nenorocirea Soniei, obligată să se vândă pentru    a-şi ajuta părinţii; de la exaltarea lui Raskolnikov, la aceea a surorii lui, care îl împuşcă pe bărbatul iubit tocmai fiindcă îl iubeşte; rar se mai găseşte în literatură un asemenea tablou al condiţiei umane, condiţie cu atât mai tragică, cu cât este expresia neputinţei indivizilor de a trăi în concordanţă cu grăuntele de lumină care este în ei şi pe care ei îl consideră bunul lor cel mai de preţ”, explica regizorul Jon Gostin, pentru Aarc.ro, cum a înțeles „Crimă și pedeapsă”, celebrul roman al lui Feodor Dostoievski din 1866.

În distribuție, îi regăsim pe: Rareș Gabriel Andrici - Raskolnikov, Niculae Urs - Porfiri, Gavril Pătru - Svidrigailov, Marina Palii - Sonia, Daniela Tocari - Dunia, Constantin Cojocaru - Marmeladov, Vivian Alivizache - Marfa, Carmen Ungureanu - Katerina, Mihai Răzuș - Lujin, Alexandru Mirea - Dementiev, Liana Mărgineanu - Cămătăreasa, Radu Gălbinașu - Raskolnikov copil, Claudia Soare - Fata moartă.

CITIȚI ȘI: A murit actorul Constantin Cojocaru

Echipa TVR: producător coordonator - Andras Demeter, producător - Mihai Răzuș, jurnalist senior TV - Jon Gostin, director de imagine - Andrei Lupu, montajul - Cosmin Găleată, regia muzicală - Tudor Stănescu, producţia - Traian Andriescu, postprocesare sunet/ mixaj -  Cornel Ciuleanu, scenograf decor - Virgil Popa, scenograf costume - Raluca Chelaru. Scenariul şi regia artistică - Jon Gostin.

„Filmul „Crimă și pedeapsă” nu este un thriller, ci o dramă care își propune să răspundă la celebra întrebare dostoievskiană: «Are un om superior dreptul să săvârșească o crimă, daca această crimă este în folosul întregii omeniri?»”, mai arăta Jon Gostin, explicând, într-un promo pentru TVR, că teleplay-ul pe care l-a regizat reprezintă o „meditație asupra trecutului, dar și o reflecție asupra viitorului nostru imediat. Pierderea sufletului este adevărata maladie a omului contemporan, care nu mai poate conviețui cu grăuntele de lumină care sălășluiește în el și pe care el îl consideră bunul lui cel mai de preț. De aceea, eliberarea gândirii omului contemporan, curățirea conștiinței lui sunt năzuințele creației mele. (...) Dacă vă veți asuma neliniștea metafizică a lui Dostoievski, veți fi răsplătiți cu bogăția de tristețe care îi împlinește doar pe oamenii superiori”.

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

14:00 Jurnal Cultural

Prezinta: Bogdan Stănescu, Camelia Văcaru

Producător: Sânziana Miloşoiu

(Reluare)
 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural