loader
Foto

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun", de Gogol | VIDEO

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la TVR3 și TVR Internațional. Arhiva TVR păstrează de 56 de ani acest spectacol după un text scris de Gogol în anul 1835.

 

Un om obişnuit, supus birocraţiei sistemului, înnebuneşte treptat. Nu poate înţelege şi nici accepta modul în care funcţionează societatea.

Proza lui Gogol este cel puțin cvadridimensională. El poate fi comparat cu contemporanul său, matematicianul Lobacevski, care a aruncat în aer lumea euclidiană." (Vladimir Nabokov)

Pe Poprişcin îl interpretează Dumitru Furdui, iar scenografia, dramatizarea și regia artistică îi aparțin lui Mircea Marosin.

Înregistrare din anul 1968.

Nikolai Vasilievici Gogol (1809-1852) s-a născut într-un sat din Ucraina. După absolvirea liceului, a plecat la Sankt Petersburg, unde a început să publice, sub diverse pseudonime, în reviste literare. Atinge recunoașterea în anul 1831, odată cu publicarea volumului de povestiri Serile în cătunul de lângă Dikanka. A publicat ulterior volume de nuvele şi povestiri (MirgorodPovestiri din PetersburgArabescuri), romane (Taras BulbaSuflete moarte) şi piese de teatru (RevizorulCăsătoriaJucătorii de cărţi). Inovator și comic, stilul său literar i-a adus o largă apreciere și un loc în galeria celor mai importanţi autori. Povestirea sa Mantaua (1842) este considerată de scriitori realiști ruși punctul de referință al literaturii care s-a născut după a doua jumătate a secolului al XIX-lea („Toți ne tragem din Mantaua lui Gogol" a fost crezul unei perioade literare întregi).

Jurnalul unui nebun (sau Însemnările unui nebun, în unele variante de traducere și reprezentare teatrală) este o povestire publicată de Gogol în 1835.

Tragicul se împletește cu tonul comic pe măsură ce nebunia, care plăsmuiește o realitate paralelă, pune stăpânire pe mintea personajului principal, apăsat de întrebări și frustrări. Iar atunci când singurătatea şi disperarea îi otrăvesc existența, unica posibilitate de evadare se dovedește a fi imaginaţia.

(w882) Furdui Gog

Actorul Dumitru Furdui s-a născut în 1936 la Soroca (astăzi în Republica Moldova). A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" în 1957. Debutul său în film în 1958, în Doi vecini, a fost în prima producție a regizorului Geo Saizescu. A jucat în seria B.D. -urilor lui Mircea Drăgan, în anii '70. În 1982 a plecat din România și a devenit refugiat politic în Franța unde și-a continuat cariera cinematografică în mai multe filme. A murit la Paris în 1998.

***

Jurnalul unui nebun

Program de difuzare:

TVR Cultural - miercuri, 24 aprilie, ora 22.02

TVR3 - duminică, 28 aprilie, ora 20.00

TVR Internațional - duminică, 28 aprilie, ora 23.10

Redactor: George Mladen

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

***

Mai multe fotografii și detalii - aici.

Surse: Program TVR, aarc.ro, polirom.ro

16:00 Concert Madrigal redifuzare

Producător: Valentina Băinţan

17:15 Viitori muzicieni redifuzare

Episodul 1

Realizator: Ruxandra Ţuchel

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 16:00, la TVR Cultural, vă invităm la o nouă ediție "Portret de Excelenţă".

„Glasul lunii”, o aventură în căutarea femeii perfecte din imaginația lui Fellini, în 6 mai, la TVR Cultural

„Glasul lunii”, al lui Federico Fellini, „Afacerea Est”, în regia lui Igor Cobileanski, și „Trauma”, în regia lui Paul Schrader, premiat cu ...

 

#TVRcultural