loader
Foto

Galerie foto

Când obsesia erotică întunecă judecata: Teleplay-ul „Îl osândesc jurații?”, în 15 noiembrie, la TVR Cultural | VIDEO

Miercuri, 15 noiembrie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat teleplay-ul „Îl osândesc jurații?” (1992), în regia lui Cornel Todea, după nuvela „Gheorghe Cătălina”, a lui Gala Galaction, din 1904. Scenariul pentru TV este semnat de Octavian Sava și Cornel Todea.

 

Teleplay-ul se bucură de o distribuție de excepție: Gheorghe Visu, Teodora Mareș, Monica Ghiuță, Mircea Albulescu, Răzvan Ionescu, Valentin Uritescu, Eusebiu Ștefănescu, Mitică Popescu.

Nuvela „Gheorghe Cătălina”, ce spune povestea unui țăran îndrăgostit până la obsesie de soția lui, Mira, a apărut pentru prima oară în 1904, în revista „Linia Dreaptă”, scoasă de Tudor Arghezi și V. Demetrius, sub titlul „Îl osândesc jurații?” și este pentru prima oară când Grigore Pișculescu folosește semnătura „Gala Galaction”.

Mira! Pentru Mira, Gheorghe s-ar arunca pe gura iadului, cu Mira în brațe, însă, cu ea pe inimă-i. Căci dragă îi era Mira! Mai dragă decât casa lui, mai dragă decât rostul lui, mai dragă decât viața și decât ochii lui! Casă, rost și tot ce vreai, de n-ar mai fi Mira, Oltul le-ar ști de știre. Ca s-o vază pe Mira în casa lui, Gheorghe, cu șapte-opt ani mai mare decât ea, făcuse lucruri de poveste; minunase și speriase satul.” („Gheorghe Cătălina”, Gala Galaction, 1904)

Gheorghe este, însă, extrem de gelos și bănuitor, mai ales pe un alt pretedent al Mirei, boierul. Cu prima ocazie, boierul îl închide, însă, când Gheorghe evadează evadează, vede hainele cele bune ale Mirei în încăperile boierului și crede că femeia și-a petrecut noaptea cu acesta. Din gelozie, Gheorghe îl omoară. Ajuns acasă, însă, țăranul descoperă că femeia lăsase hainele de sărbătoare gaj în schimbul boilor.

Echipa: imagine - Cristian Muller, decor - Virgil Popa, costume - Eva Szantay, ilustrația muzicală - Lidia Danciu. Regia este semnată de Cornel Todea, după un scenariu de Octavian Sava și Cornel Todea.

Teleplay-ul a fost realizat în cadrul proiectului „Teatrul Național de Televiziune”, al Casei de Producție TVR.

17:00 Omul şi timpul Premieră

Producător : Rafael Udrişte

Redactor: Diana Ilica

18:00 Legendele operei

Documentar *(Legends of Opera, Regatul Unit, 2018) Regia: Lyndy Saville

Prezentator: Danielle de Niese

Premieră

Seria Legendele operei îi prezintă pe marii interpreţi de operă ai vremurilor noastre. Gazdă este renumita soprană autraliano-americană Danielle de Niese. Filmat în Regatul Unit şi în Italia, în fiecare episod apar artişti, critici şi regizori, imagini din arhive, interpretări remarcabile ale marilor artişti lirici.

Montserrat Caballe

Redactor: Ştefan Asavei

 
Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

„Drumuri aproape”, la TVR Cultural: Un călător adevărat nu se oprește la locurile comune, ci merge către profunzimea lucrurilor

De luni până vineri, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la „Drumuri de poveste”, o emisiune dedicată călătoriilor, ...

 

#TVRcultural