loader
Foto

(P) Tezaur medieval constând în bijuterii și monede de argint, descoperit în Teleorman

După ce anul trecut a descoperit o piesă de aur veche de peste 5000 de ani, un român a găsit o adevărată comoară în județul Teleorman. Spectaculosul tezaur medieval se afla îngropat într-o pădure, la mai puțin de jumătate de metru sub pământ. Descoperirea a fost posibilă cu ajutorul unui detector de metale.

 

Conform Euronews România, care a realizat un interviu cu "vânătorul de comori", au fost identificate bijuterii și monede din argint cu valoare istorică importantă. În total, sunt 26 de obiecte din perioada medievală. Cel mai probabil, au fost îngropate în acel loc cu sute de ani în urmă, fiind găsite pe o suprafață cu diametrul de circa un metru.

Comoara din mijlocul pădurii care i-a aparținut unui boier

Cercetarea zonei a fost determinată de unele povești ale localnicilor cu privire la istoria pădurii de lângă satul Beuca, din Teleorman. Se pare că acolo ar fi fost un conac boieresc în mijlocul pădurii, dărâmat între timp.

Echipat cu detectorul de metale și cu o cazma, norocoasa persoană pasionată de arheologie a identificat semnal nu tocmai puternic în acea zonă, însă a fost suficient de motivat pentru a săpa și a cerceta întreaga arie. Anul trecut, același român a descoperit, în satul Ghimpețeni din județul Olt, o piesă rară, din aur, datând din eneolitic, perioada de tranziție de la neolitic la epoca bronzului.

Monedele și celelalte obiecte descoperite de această dată au fost predate Muzeului din Alexandria, unde obiectele de tezaur sunt în plină evaluare de către experți. Aparent, piesele au o vechime de circa 500 de ani. Conform legislației din România, cei care găsesc astfel de comori neprețuite sunt obligați să le predea autorităților în cel mult 72 de ore. Pe baza unei expertize, se acordă ulterior o recompensă substanțială - 30% din valoarea estimată, eventual și cu bonus (5% - 15%) pentru obiectele rare.

Vânătoarea de comori, între aventuri ficționale și realitate curentă

De regulă, filmele, serialele și jocurile video care abordează intrigi legate de căutarea unor comori străvechi se bucură de succes. De obicei, acțiunea presupune un întreg proces de cercetare, cu mistere de elucidat pe baza unor hărți și a altor indicatori subtili.

Emblematice pentru această categorie sunt producțiile cinematografice Codul lui Da Vinci (2006), Lara Croft: Tomb Raider (2001) sau seria de filme cu Indiana Jones, care cuprinde lungmetraje precum Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023).

Un serial recent de mare succes pe streaming, Outer Banks (4 sezoane deja lansate în perioada 2020 - 2024), expune o vânătoare de comori în stil modern, cu tineri americani care realizează descoperiri absolut impresionante. Deja a fost programat și un al 5-lea sezon din Outer Banks, care va duce mai departe aventurile personajelor implicate în acțiune încă din primul episod.

În domeniul jocurilor video, spiritul acestor căutări de comori ajunge la un nivel interactiv cu titluri ca Treasure Hunter Simulator sau Sea Of Thieves, ambele lansate în anul 2018. Sunt și o mulțime de pacanele gratis și cu mize reale care abordează această tematică în cazinouri online, inclusiv în cele licențiate în România. Se evidențiază, de exemplu, sloturi video precum John Hunter and the Aztec Treasure (2019) de la Pragmatic Play, Treasure Hill (2014) de la CT Gaming și Kemet’s Treasures (2023) de la Amusnet.

Pasiunea pentru astfel de aventuri este evidentă și în alte sectoare de divertisment precum provocările constituite de camerele de tip escape room. Aceste locații moderne sunt amenajate în așa fel încât jucătorii să descifreze fel de fel de mistere pe baza indiciilor pe care le primesc în mod treptat. În cele mai multe situații, scopul jocului este pur și simplu evadarea, însă etapele de parcurs sunt similare celor necesare pentru descoperirea de comori.

 

Sursa foto: canva.com

2:30 Convorbiri spirituale

Producător : Ruxandra Ţuchel

(Reluare)

3:00 Topografia hazardului, Franţa-România, 2021

Documentar *

Regia şi scenariul: Eva Pervolovici

Personaje: Daniel Spoerri, Turcăman Iancu, Zăicescu Leonard, Sternin Martin, Kosta Theos, Camelia Toporas, Leila Godet Voight, Maria Manolescu

În anul 1982, artistul român Daniel Spoerri, îngroapă resturile unui festin la care participaseră sute de oameni din suburbiile Parisului. În 2016, odată cu redescoperirea acestora, începe şi călătoria filmului, în încercarea de descoperire a copilăriei acestuia, a locurilor unde şi-a petrecut copilăria. Un festin asemănător unei încercări de a învinge moartea.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Vlad Rădescu, invitat la „Portret de excelență”

Încă din primul an de facultate, în 1972, i-a fost oferit rolul principal în „Ciprian Porumbescu”. Așa a reușit, ca prin acest rol interpretat ...

Î.P.S. IOAN ROBU, invitatul special al ACADEMICIANULUI MIRCEA DUMITRU la

TVR Cultural si Academia Română vă invită duminică, 27 aprilie 2025, ora 13:00, la o întâlnire de colecţie a "Dialogurilor Academice" cu Î.P.S. ...

Remix junior: Nicolae Covaci și PHOENIX: trecut, prezent, viitor

Ediție specială  Remix Junior : Ultimul interviu Remix cu Nicolae Covaci / Phoenix merge mai departe: ...

 

#TVRcultural