loader
Foto

Galerie foto

Theodor Paleologu: „Se pune întrebarea dacă în viitor unii vor scrie cărţi cu ChatGPT....?”

Zeci de vizitatori ai Salonului de Carte Bookfest 2025 s-au alăturat sâmbătă, 30 iunie, dezbaterii TVR Cultural „De la AI la infinitul cuvintelor", un eveniment despre viitorul cărții în era inteligenței artificiale.

 

Moderată de Daniela Zeca-Buzura, gazda “Mic dejun cu un campion”, dezbaterea care i-a avut ca participanți pe Teodor Paleologu, eseist, profesor, preşedinte al Fundaţiei Paleologu, diplomat şi fost ministru al Culturii, Barna Nemethi – director al Editurii Curtea Veche, dar şi pe jurnaliștii Toader Păun (Revista Biz), Mihaela Helmis (Radio România), Raluca Anghel (Agerpres) şi Ştefan Onică (TVR) s-a dovedit a fi nu doar interesantă şi educativă, ci şi relaxată şi plină de umor.

“Mă bucur să fiu alături de invitaţii mei în această aventură inedită, care şi pentru mine este surprinzătoare. Mărturisesc, este prima oară în biografia mea când un avatar creat de inteligenţa artificială vine şi mă scuteşte de prezentări, mă scuteşte de salutul de intrare în emisiune…”, spune cu umor Daniela Zeca-Buzura.

(w882)

Inteligenţa artificială este o realitate pe care n-o mai putem ignora, un subiect fierbinte şi ofertant mai ales în domeniul creaţiei. Dialogul s-a împletit firesc şi antrenant mai ales că în cadrul evenimentului au fost prezentate și două avataruri digitale, ale Danielei Zeca-Buzura și al lui Teodor Paleologu.

“Trebuie să recunosc că sunt din tabăra celor curioşi sau cel puţin uimiţi plăcut de ceea ce poate să facă inteligenţa artificială. Nu cred că suntem în pragul acelor roboţi care să vină să facă lucruri, dar la nivel de text, de citit şi înţelegere vrem să spunem că s-a făcut un salt important, cu siguranţă. Asistăm la un moment care ar fi fost cu totul de neprevăzut acum cinci sau zece ani. Este momentul în care trebuie să începem să ne punem întrebări: Cum vrem să folosim aceşti roboţi?; Ce vor şti ei să facă? ; Ce îi învăţăm?”, spune Barna Nemethi, director Curtea Veche Publishing. Cu această ocazie, Barna Nemethi a mărturisit şi că Editura Curtea Veche foloseşte déjà inteligenţa non umană pentru traduceri şi grafică.

(w882)

Despre întâlnirea sa cu inteligenţa artificială, eseistul şi profesorul Theodor Paleologu a spus cu umor: „Nu m-aş fi interesectat cu inteligenţa artificială dacă n-ar fi fost cei din jurul meu care au vorbit sau au folosi asta. Un bun prieten, Alex Bălăşescu, antropolog, vorbeşte foarte mult despre inteligenţa artificială, am şi făcut o emisiune cu el şi aşa am aflat lucruri noi. Ioana Prândurel, directorul Fundaţiei Paleologu, fololoseşte ChatGPT, de exemplu pentru răspunsuri la email-uri sau chestiuni de contabilitate, unde este foarte util. Şi se mai amuză să-i ceară lui ChatGPT să scrie eseuri în stilul meu şi iese ceva la care mă uit cu stupoare. Seamănă pe de-o parte, iar pe de altă parte este pe lângă. Uneori e foarte caraghios, pentru că spune lucruri pe care eu nu le-aş spune în ruptul capului. La Palermo, de exemplu, ne-am amuzat într-un răgaz... Eu tot întârzi cu o carte pe care vreau să o scriu şi nu ştiam ce titlu să-i dau. Tot punându-i întrebări, ChatGPT a venit cu o sugestie de titlu care, nu ştiu dacă e cea mai bună, s-ar putea să nu o păstrez, dar chiar e o sugestie remarcabilă. Dincolo de asta, se pune întrebarea dacă în viitor unii vor scrie cărţi cu ChatGPT....?”

Concluziile dezbaterii „De la AI... la infinitul cuvintelor", le veţi afla în la TVR Cultural, sâmbătă, 14 iunie, de la ora 18:00 (în reluare vineri, 20 iunie, ora 16:30) urmărind o ediţie specială “Eveniment TVR Cultural la Bookfest”.

(w882)

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

8:30 La pas prin ţară

*TVR Moldova

Prezentator: Ion Răilean

Realizatorul, jurnalistul Ion Railean pornește într-o aventură prin România și Republica Moldova pentru a descoperi obiectivele, traseele care merită vizitate, tradiția, gastronomia și cultura locului. Sunt un călător cu misiune, spune Ion Railean, misiunea de a descoperi țara. De a valorifica frumusețile României și Republicii Moldova! Da avem o țară atât de frumoasă, de bogată cu potențial, avem istorie, tradiție cultură gastronomică și lista poate continua. Zonele montane din România, cramele din Basarabia, locații superbe care merită promovate să pornim la drum.

Producător: Luminița Popa

(Reluare)
 
Maria Dorobanțu, la „Portret de excelență: Această permanentă autodepășire este pentru mine un motor extraordinar, care mă face să progresez, nu numai în profesia mea, dar ca om

Este membru corespondent al Academiei Române, secţia de Ştiinţe medicale şi primul român membru asociat al Academiei Naţionale de Medicină din ...

Uluitoarea scenă artistică a Parisului secolului al XIX-lea, reconstituită în documentrul „Legendele Parisului”, la TVR Cultural

Au zguduit convenţiile cu cuvintele şi penelurile lor, iar luptele duse de ei pentru a trezi societatea rezonează şi în lumea contemporană. ...

Paradoxurile din ţara lui Take, Ianke şi Cadâr – undeva, în România. Vineri, la „Etnikult”

O moschee, o biserică ortodoxă şi o sinagogă îşi împlinesc menirea în tăcere, pe acelaşi deal. George Lungoci le află poveştile vineri, 20 iunie, ...

 

#TVRcultural