loader
Foto

Invitație la aventură: Serialul „Toate pânzele sus!”, din 22 aprilie, la TVR Cultural

Începând cu 22 aprilie, de la ora 12.00, TVR Cultural le aduce telespectatorilor unul dintre cele mai îndrăgite seriale ale copilăriei: „Toate pânzele sus!” (1976), după romanul omonim al lui Radu Tudoran.

 

Cartea de la care pornim a fost un fel de dragoste dintâi, în ceea ce privește lecturile, pentru o bună parte din generațiile mai noi. Cei care au citit-o acum 15 ani și aveau pe atunci 15 ani (romanul a apărut în 1954, n.r.) sunt acum oameni maturi. Toți pe care i-am întâlnit iubesc însă în continuare această carte și ar vrea să se întoarcă la ea pe calea filmului.

Dar presupun că serialul nostru va fi văzut cu plăcere și de către cei care n-au cunoscut romanul lui Radu Tudoran, fie ei mai vârstnici, fie — poate cu precădere —tineri, mai precis, adolescenți. Acest tip romantic de aventură corespunde necesității de vârstă, dar răspunde și setei permanente de cunoaștere, nu numai în sens geografic”, spunea regizorul Mircea Mureșan, într-un interviu publicat în revista „Cinema”, în 1975, citat pe site-ul aarc.ro.

(w882) Toate pân

Sursă foto: imdb.com

„Toate pânzele sus!” prezintă aventurile prin care trec Anton Lupan, căpitanul vasului „Speranța” și echipajul său, în căutarea bunului prieten al căpitanului, Pierre Vaillant.

Lupan și Vaillant au studiat împreună ingineria în Franţa şi au muncit la construirea drumului de fier la Stambul, până când au avut suficienţi bani să cumpere o goeletă cu două catarge. Cu acest vas, aveau de gând să pornească într-o expediţie spre un teritoriu necunoscut, unde cei care mai încercaseră să pătrundă muriseră ori se întorseseră, după încercări cumplite, fără succes.

Anton Lupan a rămas la Stambul, în timp ce Pierre Vaillant a plecat spre Brăila cu un transport de marfă. Din păcate, „Speranţa” nu a mai ajuns niciodată în port, deoarece fusese atacată de piraţi, iar Pierre a fost luat prizonier. Corabia a fost găsită, dar despre prietenul său nu se mai ştie nimic.

Mânat de împlinirea obligației sale morale față de prietenul său, Lupan pleacă, împreună cu echipajul său, spre Țara de Foc, trecând prin porturi precum Constantinopole, Pireu, Marsilia, Port Said, Montevideo, Buenos Aires.

(w882) Toate pân

Sursă foto: imdb.com

Produs de Televiziunea Română în anul 1976, serialul „Toate pânzele sus!” are în distribuţie nume mari ale cinematografiei româneşti: Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Julieta Szönyi, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, Ion Dichiseanu, Gheorghe Visu.

Serialul are 12 episoade: „Speranţa”, „Secretul epavei”, „Bazarul deşertăciunilor şi omul negru”, „Cine eşti dumneata, domnule Vaillant?”, „Cântecul sirenei”, „Ancora împotmolită”, „Uraganul şi paharul de apă”, „O întâlnire...sau chiar două”, „Martin Stricland intră în scenă”, „Praf de aur”, „La capătul lumii”, „Aventura nu s-a sfârşit”.

Aventura lui Tudoran (1954) este, în această Republică Populară, aventura care nu se poate încheia niciodată. Pentru generaţii de–a rândul, romanul lui Tudoran a însemnat acel catalog mirabil din care se hrăneşte imaginaţia în libertate. Dincolo de blocuri, dincolo de anii de ucenicie calpă ai pionierilor, se află această cărare ce duce nu spre castelul din romanul lui Alain Fournier, ci spre întinsul oceanului.

Geniul lui Tudoran se întâlneşte, în comunism, cu cel al lui Ionel Teodoreanu. Spre moşiile de altădată, încărcate de rod, sau spre Patagonia alcalufilor, iată drumurile care ni se înfăţişau, spre a lumina universul meschin al comunismului. Naşterea textului lui Tudoran ţine de un registru al miracolului.

Într-o cultură literară dominată de imperativul pământului ferm, Tudoran a simţit pornirea mării. Ca şi «Un port la Răsărit», «Toate pânzele sus!» este confesiunea acestui spirit sedus de jocul valurilor şi al depărtărilor. Hagealâcurile lui Tudoran respiră şi acum, neîmblânzite şi magice. «Speranţa» este în căutarea altor porturi, nota Ioan Stanomir, scriitor și politolog, într-un text publicat în Lapunkt.ro.

(w882) Toate pân

Sursă foto: imdb.com

2:00 Istoriile oraşului (R)

Documentar *

Producător : Raluca Bibiri

(Reluare)

2:30 În Slujba Binelui (R)

TVR Moldova

(Reluare)
 
Aurora Liiceanu la ”Mic dejun cu un campion”

Aurora Liiceanu la ”Mic dejun cu un campion”

publicat: duminică, 29 septembrie 2024

”Mic dejun cu un campion” vă propune o serie de dialoguri cu unii dintre cei mai apreciați oameni de cultură ai momentului. În această săptămână ...

Capodopere din Galeria de Artă Modernă Românească

Capodopere din Galeria de Artă Modernă Românească

publicat: duminică, 29 septembrie 2024

TVR Cultural vă prezintă, în cadrul emisiunii ”Pastila de artă”, o serie de lucrări reprezentative din colecţia Galeriei de Artă Modernă ...

Drama „Corpus Christi”, despre credință și izbăvire

Drama „Corpus Christi”, despre credință și izbăvire

publicat: duminică, 29 septembrie 2024

”Știi la ce suntem buni? Să renunțăm la oameni. Arătându-i cu degetul. A ierta nu înseamnă a uita. Să ierți înseamnă să iubești. Să iubești pe ...

 

#TVRcultural