loader
Foto

Invitație la aventură: Serialul „Toate pânzele sus!”, din 22 aprilie, la TVR Cultural

Începând cu 22 aprilie, de la ora 12.00, TVR Cultural le aduce telespectatorilor unul dintre cele mai îndrăgite seriale ale copilăriei: „Toate pânzele sus!” (1976), după romanul omonim al lui Radu Tudoran.

 

Cartea de la care pornim a fost un fel de dragoste dintâi, în ceea ce privește lecturile, pentru o bună parte din generațiile mai noi. Cei care au citit-o acum 15 ani și aveau pe atunci 15 ani (romanul a apărut în 1954, n.r.) sunt acum oameni maturi. Toți pe care i-am întâlnit iubesc însă în continuare această carte și ar vrea să se întoarcă la ea pe calea filmului.

Dar presupun că serialul nostru va fi văzut cu plăcere și de către cei care n-au cunoscut romanul lui Radu Tudoran, fie ei mai vârstnici, fie — poate cu precădere —tineri, mai precis, adolescenți. Acest tip romantic de aventură corespunde necesității de vârstă, dar răspunde și setei permanente de cunoaștere, nu numai în sens geografic”, spunea regizorul Mircea Mureșan, într-un interviu publicat în revista „Cinema”, în 1975, citat pe site-ul aarc.ro.

(w882) Toate pân

Sursă foto: imdb.com

„Toate pânzele sus!” prezintă aventurile prin care trec Anton Lupan, căpitanul vasului „Speranța” și echipajul său, în căutarea bunului prieten al căpitanului, Pierre Vaillant.

Lupan și Vaillant au studiat împreună ingineria în Franţa şi au muncit la construirea drumului de fier la Stambul, până când au avut suficienţi bani să cumpere o goeletă cu două catarge. Cu acest vas, aveau de gând să pornească într-o expediţie spre un teritoriu necunoscut, unde cei care mai încercaseră să pătrundă muriseră ori se întorseseră, după încercări cumplite, fără succes.

Anton Lupan a rămas la Stambul, în timp ce Pierre Vaillant a plecat spre Brăila cu un transport de marfă. Din păcate, „Speranţa” nu a mai ajuns niciodată în port, deoarece fusese atacată de piraţi, iar Pierre a fost luat prizonier. Corabia a fost găsită, dar despre prietenul său nu se mai ştie nimic.

Mânat de împlinirea obligației sale morale față de prietenul său, Lupan pleacă, împreună cu echipajul său, spre Țara de Foc, trecând prin porturi precum Constantinopole, Pireu, Marsilia, Port Said, Montevideo, Buenos Aires.

(w882) Toate pân

Sursă foto: imdb.com

Produs de Televiziunea Română în anul 1976, serialul „Toate pânzele sus!” are în distribuţie nume mari ale cinematografiei româneşti: Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Julieta Szönyi, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, Ion Dichiseanu, Gheorghe Visu.

Serialul are 12 episoade: „Speranţa”, „Secretul epavei”, „Bazarul deşertăciunilor şi omul negru”, „Cine eşti dumneata, domnule Vaillant?”, „Cântecul sirenei”, „Ancora împotmolită”, „Uraganul şi paharul de apă”, „O întâlnire...sau chiar două”, „Martin Stricland intră în scenă”, „Praf de aur”, „La capătul lumii”, „Aventura nu s-a sfârşit”.

Aventura lui Tudoran (1954) este, în această Republică Populară, aventura care nu se poate încheia niciodată. Pentru generaţii de–a rândul, romanul lui Tudoran a însemnat acel catalog mirabil din care se hrăneşte imaginaţia în libertate. Dincolo de blocuri, dincolo de anii de ucenicie calpă ai pionierilor, se află această cărare ce duce nu spre castelul din romanul lui Alain Fournier, ci spre întinsul oceanului.

Geniul lui Tudoran se întâlneşte, în comunism, cu cel al lui Ionel Teodoreanu. Spre moşiile de altădată, încărcate de rod, sau spre Patagonia alcalufilor, iată drumurile care ni se înfăţişau, spre a lumina universul meschin al comunismului. Naşterea textului lui Tudoran ţine de un registru al miracolului.

Într-o cultură literară dominată de imperativul pământului ferm, Tudoran a simţit pornirea mării. Ca şi «Un port la Răsărit», «Toate pânzele sus!» este confesiunea acestui spirit sedus de jocul valurilor şi al depărtărilor. Hagealâcurile lui Tudoran respiră şi acum, neîmblânzite şi magice. «Speranţa» este în căutarea altor porturi, nota Ioan Stanomir, scriitor și politolog, într-un text publicat în Lapunkt.ro.

(w882) Toate pân

Sursă foto: imdb.com

5:00 Classy Jukebox

Este un tonomat de 2 ore de fragmente muzicale, care va oferi telespectatorilor o selecție eclectică de genuri (simfonic, jazz, fusion, indie, operă etc) selectate din concerte, arii celebre, videoclipuri, cu rolul de a ne aminti sau învăța partituri care au scris istoria muzicii.​

Producător: Valentina Ionescu

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Vlad Rădescu, invitat la „Portret de excelență”

Încă din primul an de facultate, în 1972, i-a fost oferit rolul principal în „Ciprian Porumbescu”. Așa a reușit, ca prin acest rol interpretat ...

Î.P.S. IOAN ROBU, invitatul special al ACADEMICIANULUI MIRCEA DUMITRU la

TVR Cultural si Academia Română vă invită duminică, 27 aprilie 2025, ora 13:00, la o întâlnire de colecţie a "Dialogurilor Academice" cu Î.P.S. ...

Remix junior: Nicolae Covaci și PHOENIX: trecut, prezent, viitor

Ediție specială  Remix Junior : Ultimul interviu Remix cu Nicolae Covaci / Phoenix merge mai departe: ...

 

#TVRcultural