loader
Foto

„Tradiţii”, la TVR Cultural: Grigore Leșe, o viață trăită în rost și rânduială

Realizată de jurnalista Tatiana Slivca, emisiunea pune în valoare patrimoniul naţional şi promovează obiceiurile românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Din 4 decembrie, duminica, de la ora 8.00, la TVR Cultural.

 

Artişti valoroşi ai neamului nostru - interpreţi, instrumentişti, dansatori, meşteri populari – sunt protagoniştii unor adevărate poveşti despre meşteşuguri, cântec, dans şi port tradiţional. Îi întâlnim în fiecare dimineaţă de duminică, de la ora 8.00, la „Tradiţii”, alături de jurnalista TVR Moldova Tatiana Slivca .

În căutare de gânduri profunde spuse printre rânduri, echipa emisiunii „Tradiţii” ajunge în Bucureşti la o așezare parohială, unde îşi trăieşte anotimpurile Grigore Leşe. Este artistul care nu se gândește doar la sine, ci face proiecte de țară şi ridică România în ochii întregii lumi. Prima parte a poveștii de viață a maestrului, surprinsă de realizatoarea emisiunii Tatiana Slivca şi echipa sa, va fi difuzată pe 4 decembrie, la TVR Cultural.

Fiecare apariție a artistului Grigore Leşe este bine gândită, pregătită cu minuțiozitate și cu multă rigoare. Deseori se întâmplă să revenim la povețele și înțelepciunea pe care le scrie în cărți, le spune în emisiuni, le cântă cu glasul moștenit de la mama şi cu harul primit la naştere de la Dumnezeu.

„Din când în când, dacă doriți să vă refugiați într-un colț de Maramureș la București, sunteți invitații mei”, spune maestrul.

„Totuși, nu toți au privilegiul să-i calce pragul. Echipa Televiziunii Române a fost primită cu bucurie şi dacă orice dialog trebuie să fie înălţător, să ieşi din el mai câştigat, aşa a fost”, mărturiseşte realizatoarea.

(w882)

Interpreţi, instrumentişti, dansatori, meşteri populari sunt protagoniştii unor adevărate poveşti despre meşteşuguri, cântec, dans şi port tradiţional. Emisiunea „Tradiţii”, realizată şi prezentată de jurnalista Tatiana Slivca, pune în valoare patrimoniul naţional - material şi imaterial - şi promovează obiceiurile românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Invitaţii emisiunii sunt surprinşi atât în studioul de înregistrări, în sălile de repetiţii, acolo unde îşi desfăşoară activitatea, cât şi în locurile de baştină, acolo de unde îşi trag rădăcinile. Avem bucuria de a-i întâlni, din 4 decembrie, în fiecare dimineaţă de duminică, la TVR Cultural.

18:45 CONCERT-EVENIMENT

* GALA PUCCINI Premieră

Prezinta Marius Constantinescu

Producător: Valentina Băinţan

20:50 Zece ani care au zguduit lumea

Documentar *

(Sixty Eight-10 Years That Shook The World, Germania-Franţa, 2018) Regia: Don Kent

Premieră

După mai bine de 50 de ani, ce rămâne din mişcările deceniului 7, care au răscolit întreg mapamondul ? Din Berkley la Paris, din Berlin la Mexico şi din Varşovia la Tokyo, lumea anului 1968 este marcată de contestaţii multidimensionale şi simultane, iniţiate de o nouă generaţie, foarte critică la adresa societăţilor în care trăiau, pe care le considerau coloniale, autoritare şi moralizatoare.

Episodul 2: Vara iubirii, vara conflictelor

Redactor: Delia Clonaru

 
Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

„Drumuri aproape”, la TVR Cultural: Un călător adevărat nu se oprește la locurile comune, ci merge către profunzimea lucrurilor

De luni până vineri, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la „Drumuri de poveste”, o emisiune dedicată călătoriilor, ...

 

#TVRcultural