loader
Foto

TVR Cultural, alături de Concursul Internațional „George Enescu”

Lansarea celei de-a XIX-a ediții a Concursului Internațional „George Enescu” a avut loc vineri, 30 august, în fața unui public numeros. Jurnalişti culturali, critici muzicali şi reprezentanţi ai instituţiilor media s-au alăturat conferinţei de presă care a marcat deschiderea Concursului Internaţional „George Enescu”.

 

(w500)

La Conferința de presă au participat maestrul Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului și Concursului George Enescu, Cristina Uruc, manager al ARTEXIM, organizatorul Festivalului și Concursului George Enescu, alături de reprezentanți ai coproducătorilor evenimentului: director interimar Direcția TV a SRTV, Carla Tompea și manager Radio România Muzical, Cristina Comandașu. În sală s-au mai aflat câștigătorii ai ediției anterioare a Concursului Internațional George Enescu: violonista Maria Marica, pianista Alexandra Segal și violoncelistul Benjamin Kruithof - artiști care vor urca pe scenă sâmbătă, 31 august 2024, la Concertul de deschidere al Concursului.

Au mai fost prezenți compozitorul Shin Kim, a cărui simfonie, „Consolations”, a câștigat secțiunea de compoziție și va fi interpretată în premieră mondială sâmbătă, 31 august, la București, dar și dirijorul Delyana Lazarova, care va urca pe podium alături de Orchestra Națională Radio pentru a conduce concertul de deschidere al Concursul Internațional George Enescu.

Citiți și: Premieră mondială la Concursul „Enescu”: Simfonia „Consolations”, lucrarea câștigătoare a anului 2022, în 31 august, în direct la TVR Cultural

(w882)

„TVR Cultural va fi alături de Concursul Enescu, înregistrând și transmițând de la Ateneul Român toate evenimentele ce conturează actuala ediție a prestigioasei competiții. Efort nemăsurat, multă muncă și dedicare se ascund în spatele complexei organizări a Concursului Enescu, imprimând o valoare de necontestat acestui eveniment. Pentru că modelul de funcționare a concursului este inspirat din modelul de viață al artistului al cărui nume îl poartă. Susține și promovează tinerele talente din muzica clasică, la fel cum marele compozitor îi sprijinea în timpul vieții pe tinerii muzicieni.

Să nu uităm că George Enescu a făcut donații substanțiale pentru a plăti burse acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susținut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înființa și acorda un premiu național de compoziție.

Această generozitate uriașă trebuie să ne fie și astăzi exemplu. Să ne inspire spre a face mult bine în jur, pentru că întotdeauna binele a generat și mai mult bine numai prin forța exemplului. Tânăra generație de muzicieni (și nu numai) are nevoie de sprijin, susținere, apreciere și promovare mai mult ca niciodată. Şi cu toții avem datoria de a-i ajuta să-şi deschidă aripile, arătându-le întreaga noastră prețuire.

Vă invit să ne fiți alături între 31 august şi 27 septembrie, atât prin prezența dumneavoastră la Ateneul Român, cât și ca telespectatori ai TVR Cultural, pentru a urmări împreună cum se contureaza noi destine, cum se validează talentul şi cum se deschid uşile către cea mai frumoasă și puternică formă de exprimare a emoțiilor”, a spus Valentina Băinţan, producătorul transmisiunilor TVR de la Concursul Enescu.

11:30 ULTIMA ORĂ

Teatru TV *

4 decembrie 1979

Producție proprie TNTv

Autor: Mihail Sebastian
Adaptare: Timotei Ursu
Regie: Timotei Ursu
Dramă

O eroare de tipografie la un cunoscut ziar dă naștere unor situații dintre cele mai interesante: un mare afacerist, Bucșan interpretează în mod eronat un articol dedicat lui Alexandru cel Mare pe care un mare istoric intenționa să îl publice într-o revistă de specialitate. Încurcăturile se țin lanț, iar la final puterea financiară a lui Bucșan pare să rezolve situația.

Distribuție:

Ioana Pavelescu-Magda Miu
Alexandru Repan-Alexandru Andronic
Mircea Albulescu-Bucșan
Cornel Vulpe-Borcea
Matei Alexandru-Ștefănescu
Constantin Guriță-Brănescu
George Ulmeni-Voicu
Ion Gh. Arcudeanu-Pompilian
Ovidiu Schumacher-Hubert
Mihai Marta-Agopian
Mara Costea-Domnișoara Weber
Eugenia Bosânceanu-Ana
Nicolae Ifrim-Niță
Zoe Bălan-fata cu cafele
Rodica Mandache-Gabi Brăulescu

Echipa artistică:

decoruri: Vasile Rotaru, Ruxandra Bârsan; costume: Tania Leu; director de imagine: Bogdan Movileanu; regia de montaj: Bergi Diradurian; redactor: Ioana Prodan

Echipa tehnică:

șef de producție: Nicolae Stănilă; asistența tehnică: ing. Anca Pascu, Elena Dinu, Ion Anghel; lumini: Victor Rădulescu, Dorin Leoveanu; montaj electronic: Atena Politis, Dan Muscalu; machiaj: Georgeta Radu; sunet: Ioan Dinuță, Dinu Rădulescu, Nicolae Sabie; ilstrația muzicală: Ileana Popovici; regia de studio: Nicolae Rădulescu; asistent regie: George Ulmeni; imagine: Gelu Crăciunescu, Adrian Valentir, Aristică Popa, Radu Ioanid, Octavian Trandaburu

Producător: Ruxandra Ţuchel

(Reluare)

13:35 #Creativ

*George Bodocan, pictor

O emisiune dedicată tinerilor deştepţi, activi şi pasionaţi de ceea ce fac, care dintr-un motiv sau altul, nu sunt cunoscuţi de publicul larg.

Sunt profesionişti în domeniile alese, dar au pasiuni puternice şi în afara lor. Sunt oameni complecşi, sinceri şi direcţi în exprimare. Este vorba despre o generaţie autentică şi merită prezentată autentic.

#creativ este o combinaţie între emisiunea tv şi vlogging-ul, fiind filmată, pe lângă camerele profesioniste, cu telefonul şi o cameră GoPro, în mai multe locuri reprezentative pentru invitaţi. Tonul este unul relaxat, colocvial, se râde mult şi se spune adevărul.

La finalul fiecărei ediţii, gazda emisiunii, Claudia Spătărescu Picard, află de la fiecare invitat în parte ce sfat le-ar da tinerilor dornici să facă meseria lor.

Producători: Ana-Maria Pleşcan şi Claudia Spătărescu Picard

Realizator: Claudia Spătărescu Picard​

 
„Portret de excelență”, cu prof. univ. dr. ing. DOINA BANCIU: „Cultura se îmbină foarte bine cu tehnologia și cu noua societate”

Cariera didactică şi ştiinţifică, precum și contribuția domniei sale la dezvoltarea domeniului de informare şi documentare, la informatizarea ...

Medicul cardiolog DRAGOŞ VINEREANU, invitatul academicianului MIRCEA DUMITRU la

Duminică, 11 mai 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu medicul primar cardiolog DRAGOŞ VINEREANU ...

Remix: Victor Panfilov și „We are the Underground”

Doru Ionescu vă invită să urmăriți duminică, 4 mai, pe TVR Cultural, de la ora 23:00 o ediție Remix cu Victor Panfilov (un maestru al sunetului) ...

 

#TVRcultural