loader
Foto

Conferința lui H.R. Patapievici, „Eminescu și paradisul”, difuzată la TVR Cultural | VIDEO

În 26 martie, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă prelegerea lui Horia Roman Patapievici, „Eminescu și paradisul”, susținută în cadrul Conferințelor Operei Naționale București. Expunerea a fost precedată de dialogul Claudiei Robu, realizatoare TV, cu muzicologul Octavian Lazăr Cosma. Discuția a fost retransmisă de la ora 18.30.

 

Teza de la care pleacă, în prelegerea sa, Horia Roman Patapievici este că, în poezia eminesciană, se cristalizează o „sensibilitate paradiziacă”, adică un anumit mod de a resimți lumea ca splendoare.

Pe de o parte, această experiență senzorială, această manieră de a simți poate fi regăsită sub forma unui repertoriu de simboluri, imagini și metafore, ce transmit o nostalgie edenică; iar, pe de altă parte, sub forma unei muzicalități „paradiziace”, pe care Mihai Eminescu a lăsat-o moștenire culturii române.

Conferința susținută de Horia Roman Patapievici a fost urmată de un dialog cu moderatorul programului de conferințe al Operei, Daniel Nica, filosof, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București).

Prelegerea lui Patapievici și dialogul invitaților au fost precedate și însoțite de momente muzicale: soprana Marta Sandu-Ofrim și tenorul Andrei Lazăr au interpretat lieduri pe versuri de Eminescu, iar la pian a cântat Ioana Maxim.

Conferința a fost susținută în 14 februarie 2023. O puteți urmări mai jos:

Opera Națională a demarat, la începutul anului 2023, programul de conferințe „Scena Gândirii”, la inițiativa lui Daniel Jinga, dirijor și director general al ONB.

TVR Cultural este partener al Operei Naționale București.

Mai jos, puteți urmări un dialog între Daniel Nica și gazda Jurnalului Cultural, Bogdan Stănescu, despre conferința care a fost difuzată la TVR Cultural:

19:00 Ediţie limitată Premieră

Prezinta Marius Constantinescu

Producător Bianca Sărăţeanu

20:00 Secretele istoriei-Beethoven, totul pentru muzică

Documentar*

(Secrets d’histoire-Beethoven, tout pour la musique..., Franţa, 2020)

Realizator: Jean-Louis Remilleux

Prezentator: Stephane Bern

Stéphane Bern porneşte într-un periplu care-l va purta în Austria, Germania şi în Cehia, pe urmele unuia dntre cei mai mari compozitori din istorie: Ludwig van Beethoven.

După mai bine de două secole de la naşterea sa, compoziţiile sale sunt interpretate în toată lumea, fiindcă acest om a fost un vizionar care a revoluţionat muzica şi a lăsat omenirii un patrimoniu excepţional.

Crescut la Bonn, Beethoven debutează în cariera muzicală la Viena, dar succesul său ascunde un secret cumplit: compozitorul este surd de la vârsta de treizeci de ani. El nu va auzi niciodată unele dintre lucrările sale.

Redactor: Gabriela Onea​

 
Celebra soprană Sally Matthews a cântat în deschiderea Athenaeum Summer Festival

Celebra soprană britanică Sally Matthews a fost invitata specială a Orchestrei Filarmonicii George Enescu la concertul de deschidere a ...

 Ediţie specială TVR CULTURAL dedicată poetului Ioan Es. Pop

Televiziunea Română a marcat dispariţia prematură a unuia dintre cei mai importanți poeţi ai ultimelor decenii - Ioan Es. Pop, printr-o ediţie ...

„Vandalul”, de Hamish Linklater, o comedie americană contemporană despre viață, dragoste și moarte

Premiera spectacolului după piesa „Vandalul”, de Hamish Linklater, a avut loc în urmă cu zece ani în SUA. Adaptarea și regia reprezentației de la ...

 

#TVRcultural