loader
Foto

Conferința lui H.R. Patapievici, „Eminescu și paradisul”, difuzată la TVR Cultural | VIDEO

În 26 martie, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă prelegerea lui Horia Roman Patapievici, „Eminescu și paradisul”, susținută în cadrul Conferințelor Operei Naționale București. Expunerea a fost precedată de dialogul Claudiei Robu, realizatoare TV, cu muzicologul Octavian Lazăr Cosma. Discuția a fost retransmisă de la ora 18.30.

 

Teza de la care pleacă, în prelegerea sa, Horia Roman Patapievici este că, în poezia eminesciană, se cristalizează o „sensibilitate paradiziacă”, adică un anumit mod de a resimți lumea ca splendoare.

Pe de o parte, această experiență senzorială, această manieră de a simți poate fi regăsită sub forma unui repertoriu de simboluri, imagini și metafore, ce transmit o nostalgie edenică; iar, pe de altă parte, sub forma unei muzicalități „paradiziace”, pe care Mihai Eminescu a lăsat-o moștenire culturii române.

Conferința susținută de Horia Roman Patapievici a fost urmată de un dialog cu moderatorul programului de conferințe al Operei, Daniel Nica, filosof, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București).

Prelegerea lui Patapievici și dialogul invitaților au fost precedate și însoțite de momente muzicale: soprana Marta Sandu-Ofrim și tenorul Andrei Lazăr au interpretat lieduri pe versuri de Eminescu, iar la pian a cântat Ioana Maxim.

Conferința a fost susținută în 14 februarie 2023. O puteți urmări mai jos:

Opera Națională a demarat, la începutul anului 2023, programul de conferințe „Scena Gândirii”, la inițiativa lui Daniel Jinga, dirijor și director general al ONB.

TVR Cultural este partener al Operei Naționale București.

Mai jos, puteți urmări un dialog între Daniel Nica și gazda Jurnalului Cultural, Bogdan Stănescu, despre conferința care a fost difuzată la TVR Cultural:

9:55 VideoART

TVRCultural continuă seria VideoART cu un nou sezon. De data aceasta, cu producţiile studenţilor şi masteranzilor de la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, un centru de învăţământ artistic renumit pentru explorările lui nonconformiste, mult mai deschise către inovaţie, mult mai libere şi mai conectate la experimentele artistice internaţionale. Vom alătura şi creaţiile artiştilor consacraţi pentru a avea o imagine cât mai cuprinzătoare a acestui gen artistic.

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru

10:00 Mic dejun cu un campion redifuzare

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această întâlnire se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cei peste şapte ani de difuzare, timp de 16 sezoane, ’’Mic Dejun cu un Campion’’ a prilejuit participarea a aproape 200 de invitaţi în platoul de filmare de la Librăriile Cărtureşti-Cafe Verona. Ne sunt alături şi prietenii fideli pe pe facebook, peste 30.000 la număr, ce ne încurajează cu mesajele lor.

Producător: Ileana Ploscaru Panait

 
„Istoriile orașului”: Cum a apărut crematoriul „Cenușa” și cum s-a transformat „Valea Pângerii” în Parcul Tineretului din București | VIDEO

Alături de istoricul Mihai Burcea și de vechii locuitori ai cartierului de pe strada Lânăriei, realizatorii Bogdan Vârșan și Lucia Zamfir îi ...

Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: joi, 02 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Filmul românesc „Cărturan” (2019), în 2 mai, la TVR Cultural. Regretatul actor Teodor Corban: „Viața și moartea ne fac destinul, ăștia doi poli”

Cu ocazia Paștelui ortodox, TVR Cultural le propune telespectatorilor un clasic al lui Andrei Tarkovski, „Andrei Rubliov”, despre un pictor de ...

 

#TVRcultural