loader
Foto

Conferința lui H.R. Patapievici, „Eminescu și paradisul”, difuzată la TVR Cultural | VIDEO

În 26 martie, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă prelegerea lui Horia Roman Patapievici, „Eminescu și paradisul”, susținută în cadrul Conferințelor Operei Naționale București. Expunerea a fost precedată de dialogul Claudiei Robu, realizatoare TV, cu muzicologul Octavian Lazăr Cosma. Discuția a fost retransmisă de la ora 18.30.

 

Teza de la care pleacă, în prelegerea sa, Horia Roman Patapievici este că, în poezia eminesciană, se cristalizează o „sensibilitate paradiziacă”, adică un anumit mod de a resimți lumea ca splendoare.

Pe de o parte, această experiență senzorială, această manieră de a simți poate fi regăsită sub forma unui repertoriu de simboluri, imagini și metafore, ce transmit o nostalgie edenică; iar, pe de altă parte, sub forma unei muzicalități „paradiziace”, pe care Mihai Eminescu a lăsat-o moștenire culturii române.

Conferința susținută de Horia Roman Patapievici a fost urmată de un dialog cu moderatorul programului de conferințe al Operei, Daniel Nica, filosof, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București).

Prelegerea lui Patapievici și dialogul invitaților au fost precedate și însoțite de momente muzicale: soprana Marta Sandu-Ofrim și tenorul Andrei Lazăr au interpretat lieduri pe versuri de Eminescu, iar la pian a cântat Ioana Maxim.

Conferința a fost susținută în 14 februarie 2023. O puteți urmări mai jos:

Opera Națională a demarat, la începutul anului 2023, programul de conferințe „Scena Gândirii”, la inițiativa lui Daniel Jinga, dirijor și director general al ONB.

TVR Cultural este partener al Operei Naționale București.

Mai jos, puteți urmări un dialog între Daniel Nica și gazda Jurnalului Cultural, Bogdan Stănescu, despre conferința care a fost difuzată la TVR Cultural:

6:25 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

Documentar *

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Episodul 10: Freyr

Rare sunt domeniile atât de dominate de elemente naturale: o serie de stânci ameţitoare, un râu care sculptează valea, totul încercuit de o pădure vastă. În centrul acestui sit natural găsim castelul Freÿr şi ansamblul său de grădini din afara timpului.

Se află în proprietatea unei aceleaşi familii din anul 1410, când Jacques de Beaufort a achiziţionat castelul. Grădinile au trecut prin timp câştigând o patină şi un farmec ieşite din comun.

A fost cât pe ce ca domeniul să fie distrus în timpul Revoluţiei Franceze. A fost cruţat datorită portocalilor săi excepţionali. De atunci, au fost protejaţi de fiecare generaţie de proprietari.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

O seară de excepție la TVR Cultural: Opereta „Liliacul”, pusă în scenă la Royal Opera House în 1990, în 30 iulie

TVR Cultural le propune telespectatorilor să revadă, în 30 iulie, de la ora 22.00, opereta „Liliacul” („Die Fledermaus”), pusă în scenă la Royal ...

„Buchet de flori”, tablou al lui Rachel Ruysch, apreciată reprezentantă a picturii florale olandeze, la „Pastila de artă”

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

 

#TVRcultural