loader
Foto

Un documentar despre ctitoriile lui Neagoe Basarab, la Athos, în 23 iunie, la TVR Cultural

Vineri, 23 iunie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat documentarul „Pe urmele Măriei Sale, Sfântul Voievod Neagoe Basarab”, realizat de Cristian Ciorăneanu, student la teologie.

 

Documentarul a avut premiera în anul 2021, anul în care s-au împlinit 500 de ani de la moartea domnitorului.

Cristian Ciorăneanu a început să lucreze la documentarul „Pe urmele Măriei Sale, Sfântul Voievod Neagoe Basarab” odată cu disertația sa pentru un master de teologie istorică, dedicată ctitoriilor lui Neagoe Basarab la Muntele Athos. A sperat să facă filmul în urma unei călătorii de-o vară, dar a ajuns să lucreze la el timp de cinci ani.

L-a finanțat din banii obținuți din bursele Erasmus și din cei câștigați muncind ca bucătar și grădinar, la Athos.

Cred că sunt singurul student din România care a luat toate bursele posibile ca să fie cât mai mult pe Sfântul Munte”, explica Ciorăneanu, citat de Basilica, agenția de presă a Bisericii Ortodoxe.

Neagoe Basarab, domn al Ţării Româneşti între 1512-1521, a fost ctitorul a numeroase biserici și mănăstiri.

A contribuit la reconstruirea bisericii vechii mitropolii din Târgovişte, la reconstruirea mănăstirilor Tismana, Cozia şi Snagov, la rezidirea şcolii din Scheii Braşovului, a reparat şi înzestrat cu daruri multe mănăstiri şi biserici, atât în Țara Românească, cât și la Athos.

Este ctitorul bisericii mănăstirii de la Curtea de Argeş, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, o capodoperă arhitectonică a acelor timpuri, păstrată până astăzi, cu o îmbinare de motive bizantine, orientale (microasiatice şi armeneşti), sârbeşti şi occidentale, construită între 1514-1522. Odată cu sfințirea bisericii a fost canonizat și Nifon, fost patriarh al Constantinopolului și mitropolit al Țării Românești, fiind prima canonizare săvârșită pe teritoriul românesc, notează Agerpres.

Neagoe Basarab este autorul lucrării „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Teodosie”, scrisă între 1513 și 1521, importantă operă literară veche, scrisă în slavonă.

Producător TVR: Ruxandra Țuchel.

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

14:00 Jurnal Cultural

Prezinta: Bogdan Stănescu, Camelia Văcaru

Producător: Sânziana Miloşoiu

(Reluare)
 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural