loader
Foto

Un documentar despre ctitoriile lui Neagoe Basarab, la Athos, în 23 iunie, la TVR Cultural

Vineri, 23 iunie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat documentarul „Pe urmele Măriei Sale, Sfântul Voievod Neagoe Basarab”, realizat de Cristian Ciorăneanu, student la teologie.

 

Documentarul a avut premiera în anul 2021, anul în care s-au împlinit 500 de ani de la moartea domnitorului.

Cristian Ciorăneanu a început să lucreze la documentarul „Pe urmele Măriei Sale, Sfântul Voievod Neagoe Basarab” odată cu disertația sa pentru un master de teologie istorică, dedicată ctitoriilor lui Neagoe Basarab la Muntele Athos. A sperat să facă filmul în urma unei călătorii de-o vară, dar a ajuns să lucreze la el timp de cinci ani.

L-a finanțat din banii obținuți din bursele Erasmus și din cei câștigați muncind ca bucătar și grădinar, la Athos.

Cred că sunt singurul student din România care a luat toate bursele posibile ca să fie cât mai mult pe Sfântul Munte”, explica Ciorăneanu, citat de Basilica, agenția de presă a Bisericii Ortodoxe.

Neagoe Basarab, domn al Ţării Româneşti între 1512-1521, a fost ctitorul a numeroase biserici și mănăstiri.

A contribuit la reconstruirea bisericii vechii mitropolii din Târgovişte, la reconstruirea mănăstirilor Tismana, Cozia şi Snagov, la rezidirea şcolii din Scheii Braşovului, a reparat şi înzestrat cu daruri multe mănăstiri şi biserici, atât în Țara Românească, cât și la Athos.

Este ctitorul bisericii mănăstirii de la Curtea de Argeş, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, o capodoperă arhitectonică a acelor timpuri, păstrată până astăzi, cu o îmbinare de motive bizantine, orientale (microasiatice şi armeneşti), sârbeşti şi occidentale, construită între 1514-1522. Odată cu sfințirea bisericii a fost canonizat și Nifon, fost patriarh al Constantinopolului și mitropolit al Țării Românești, fiind prima canonizare săvârșită pe teritoriul românesc, notează Agerpres.

Neagoe Basarab este autorul lucrării „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Teodosie”, scrisă între 1513 și 1521, importantă operă literară veche, scrisă în slavonă.

Producător TVR: Ruxandra Țuchel.

10:00 Classy Jukebox

Este un tonomat de 2 ore de fragmente muzicale, care va oferi telespectatorilor o selecție eclectică de genuri (simfonic, jazz, fusion, indie, operă etc) selectate din concerte, arii celebre, videoclipuri, cu rolul de a ne aminti sau învăța partituri care au scris istoria muzicii.​

Producător: Valentina Ionescu

12:00 Concert de prânz

Sezon nou

Concurs Festival Enescu

Recital Enrico Dindo (violoncel) şi Mikhail Mordvinov (pian) Partea I

Producător: Băinţan Valentina

 
PROFESORUL DE ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI, ROMIŢĂ IUCU, ÎN

Duminică, 18 mai 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă propun să intrăm în "Dialoguri Academice" cu profesorul de pedagogie, ...

Dincolo de roluri şi prejudecăți, „Sharon Stone–supravieţuitoarea”, la TVR Cultural

O poveste despre ambiție, luptă și supraviețuire în inima unei industrii nemiloase. Documentarul „Sharon Stone – supravieţuitoarea” oferă o ...

„Acasă” - povestea familiei care a trăit 20 de ani în Delta Văcărești, în premieră la TVR Cultural

Despre trecerea de la traiul în mijlocul naturii la cel urban, despre definirea propriei identități și găsirea unui „acasă”, situaţia emoţionantă ...

 

#TVRcultural