loader
Foto

Galerie foto

Filosoful Mircea Dumitru și medicul neurolog Constantin Popa, la „Dialoguri academice”, în 19 mai, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, în 19 mai, dialogul filosofului Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, cu medicul neurolog Constantin Popa.

 

Dialoguri academice

Constantin Popa este doctor în neurologie, profesor universitar al Facultății de Medicină Generală din Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti, șeful Clinicii de Neurologie din cadrul Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare și președintele Asociației Naționale Române de Stroke (AVC).

În urma concursului național din anul 1969, Constantin Popa a devenit medic specialist neurolog, cu prima medie pe țară, la Clinica de Neurologie a Spitalului Clinic Colentina. Tot prin concurs, a devenit medic primar neurolog, iar ulterior, șef de secție în cadrul Clinicii de neurologie Colentina.

Coordonează activitatea Clinicii de Neurologie din Spitalul Clinic „Dr. Gh. Marinescu“ începând cu anul 1985.

Profesorul Constantin Popa a înfiinţat primul Institut de Neurologie şi Boli Neurovasculare din zona centrală şi sud-est europeană.

A participat la realizarea cercetărilor fundamentale de neurofiziologie experimentală care au precedat abordarea stroke-ului (AVC), studiind la București cu acad. Oscar Sager şi la Paris cu profesorii Albe Fessard și P. Busser activitatea neuronală și a rețelelor neuronale pe leziunile vasculare experimentale, realizate la animale (inclusiv la maimuță), utilizate și acceptate în acea perioadă.

Domeniile de cercetare ştiinţifică ale profesorului Constantin Popa sunt: neurologie, neuropatologie, AVC(stroke), neuroștiințe, patologia vasculară cerebrală, scleroza în plăci, epilepsia, metode originale de explorare neurovasculară, izotopi radioactivi în studiul hemodinamic al circulaţiei cerebrale, mecanismul infarctului de arteră cerebrală posterioară, „perfuzia de lux“ în ocluzia arterială cervicală, sindromul de hemoabatare („Steal syndrome“), mecanismele de auto-reglare în ocluziile arteriale cervico-cerebrale, determinarea timpului de tranzit transcerebral, semnalele microembolice cerebrale, fibrinoliza în stroke, „unitățile de stroke“ (urgențe neurovasculare), encefalopatia hepatică experimentală, zona de penumbră în stroke – zona de „mismatch“, tratamentul anticoagulant în AVC-ul ischemic.

În anul 2002, Constantin Popa a fost distins cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Cavaler, iar din 2003 este membru al Academiei Române.

****

Program difuzare

TVR Cultural: duminică, ora 22.40 și vineri, ora 13.30

TVR Internațional: luni, ora 00.20 (ora României)

Echipa

Adina Toderașcu - jurnalistă

Daniel Paraschiv - producător

9:00 Ce facem în weekend (R)

Invitaţie la muzee

Producător: Narcisa Manoliu

(Reluare)

10:00 Secvenţe UNATC (R)

Producător: Bianca Sărăţeanu

Jurnalist : Andrea Duţă

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

(Reluare)
 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

O seară de excepție la TVR Cultural: Opereta „Liliacul”, pusă în scenă la Royal Opera House în 1990, în 30 iulie

TVR Cultural le propune telespectatorilor să revadă, în 30 iulie, de la ora 22.00, opereta „Liliacul” („Die Fledermaus”), pusă în scenă la Royal ...

„Buchet de flori”, tablou al lui Rachel Ruysch, apreciată reprezentantă a picturii florale olandeze, la „Pastila de artă”

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

 

#TVRcultural