loader
Foto

Galerie foto

Filosoful Mircea Dumitru și medicul neurolog Constantin Popa, la „Dialoguri academice”, în 19 mai, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, în 19 mai, dialogul filosofului Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, cu medicul neurolog Constantin Popa.

 

Dialoguri academice

Constantin Popa este doctor în neurologie, profesor universitar al Facultății de Medicină Generală din Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti, șeful Clinicii de Neurologie din cadrul Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare și președintele Asociației Naționale Române de Stroke (AVC).

În urma concursului național din anul 1969, Constantin Popa a devenit medic specialist neurolog, cu prima medie pe țară, la Clinica de Neurologie a Spitalului Clinic Colentina. Tot prin concurs, a devenit medic primar neurolog, iar ulterior, șef de secție în cadrul Clinicii de neurologie Colentina.

Coordonează activitatea Clinicii de Neurologie din Spitalul Clinic „Dr. Gh. Marinescu“ începând cu anul 1985.

Profesorul Constantin Popa a înfiinţat primul Institut de Neurologie şi Boli Neurovasculare din zona centrală şi sud-est europeană.

A participat la realizarea cercetărilor fundamentale de neurofiziologie experimentală care au precedat abordarea stroke-ului (AVC), studiind la București cu acad. Oscar Sager şi la Paris cu profesorii Albe Fessard și P. Busser activitatea neuronală și a rețelelor neuronale pe leziunile vasculare experimentale, realizate la animale (inclusiv la maimuță), utilizate și acceptate în acea perioadă.

Domeniile de cercetare ştiinţifică ale profesorului Constantin Popa sunt: neurologie, neuropatologie, AVC(stroke), neuroștiințe, patologia vasculară cerebrală, scleroza în plăci, epilepsia, metode originale de explorare neurovasculară, izotopi radioactivi în studiul hemodinamic al circulaţiei cerebrale, mecanismul infarctului de arteră cerebrală posterioară, „perfuzia de lux“ în ocluzia arterială cervicală, sindromul de hemoabatare („Steal syndrome“), mecanismele de auto-reglare în ocluziile arteriale cervico-cerebrale, determinarea timpului de tranzit transcerebral, semnalele microembolice cerebrale, fibrinoliza în stroke, „unitățile de stroke“ (urgențe neurovasculare), encefalopatia hepatică experimentală, zona de penumbră în stroke – zona de „mismatch“, tratamentul anticoagulant în AVC-ul ischemic.

În anul 2002, Constantin Popa a fost distins cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Cavaler, iar din 2003 este membru al Academiei Române.

****

Program difuzare

TVR Cultural: duminică, ora 22.40 și vineri, ora 13.30

TVR Internațional: luni, ora 00.20 (ora României)

Echipa

Adina Toderașcu - jurnalistă

Daniel Paraschiv - producător

9:10 Splendorile Italiei (R)

Documentar

(Meraviglie-A Journey in Italy, the Land of Treasures, Italia, 2019)

Sezon 3, Episodul 3

Realizator: Gabriele Cipollitti

Prezentator: Alberto Angela

Călătorie printre comorile Italiei cuprinse în Patrimoniul Mondial, Italia fiind ţara cu cele mai multe situri UNESCO din toată lumea, aflate pe întreg cuprinsul ţării şi datând din toate perioadele istorice, de la neolitic şi antichitatea clasică, trecând prin Evul Mediu şi Renaştere, până la Epoca Iluminismului.

din 25 mai//

(Reluare)

10:10 Mic dejun cu un campion Premieră

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această întâlnire se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cei peste şapte ani de difuzare, timp de 16 sezoane, ’’Mic Dejun cu un Campion’’ a prilejuit participarea a aproape 200 de invitaţi în platoul de filmare de la Librăriile Cărtureşti-Cafe Verona. Ne sunt alături şi prietenii fideli pe pe facebook, peste 30.000 la număr, ce ne încurajează cu mesajele lor.

Amfitrion: scriitoarea şi jurnalista Daniela Zeca Buzura.

Producător Ileana Ploscaru Panait

 
Poetul Mihai Firică la ”Portret de excelență”: ”Deschizând o carte este imposibil să nu găsești un fragment care te inspiră”

A studiat literele, istoria, dreptul şi managementul relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri şi stagii de pregătire în jurnalism organizate ...

Valentina Băințan, în dialog cu soprana Chen Reiss, „o voce perfectă Strauss”, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 25 mai

La „Podcasturile TVR#Enescu”, de sâmbătă, 25 mai, Valentina Băințan o are ca invitată pe soprana Chen Reiss, „o voce de o luminozitate și de o ...

Pictorul Vasile Tolan, la „Biografii necesare”: Prin artă, se ajunge la o spiritualizare a materiei

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îl are ca invitat pe pictorul Vasile Tolan, membru al Uniunii Artiștilor Plastici ...

 

#TVRcultural