loader
Foto

Comemorarea victimelor Holocaustului: Fragmente din cartea psihiatrului Viktor Frankl, supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz, citite vineri la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează, vineri, 27 ianuarie, la orele 10.55, 14.45 și 21.55, un proiect video în cadrul căruia sunt citite fragmente din cartea „Omul în căutarea sensului vieții”, de Viktor Frankl, despre detenția sa la Auschwitz, în cadrul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

 

Katia Pascariu, Andrei Miercure, Anka Levana, Mircea Dragoman și Maia Morgenstern citesc fragmente din cartea „Omul în căutarea sensului vieții”, de Viktor Frankl, în cadrul proiectului video realizat de editura Vellant și Teatrul Evreiesc de Stat.

„Omul în căutarea sensului vieții” este cronica experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentraționiste. Devenită bestseller internațional, cartea deschide cea mai intimă perspectivă asupra lecției universale a supraviețuirii. Cartea a fost publicată în două ediții (2018 și 2022) la editura Vellant.

Viktor Frankl (1905-1997) a fost un psihiatru austriac, considerat părintele logoterapiei. A fondat „ a treia școală de psihoterapie”, după cele ale lui Sigmund Freud și Alfred Adler. Născut la Viena, în Austria, într-o familie evreiască, a ajuns pentru prima oară într-un lagăr în 1942, la Theresienstadt, unde și-a pierdut tatăl. În 1944, a ajuns la Auschwitz, împreună cu familia rămasă; acolo și-a pierdut mama. Soția sa a murit în lagărul Bergen-Belsen. Martor al brutalității și degradării umane, a lucrat la teoria că prizonierii care aveau un motiv pentru a trăi aveau șanse mai mari să supraviețuiască în lagăr, recreând în minte un manuscris la care lucra când a fost internat pentru prima dată într-un lagăr nazist.

După eliberare, a lucrat la cartea „Ein Psycholog erlebt das Konzentrationslager”, publicată în 1946 și devenită cunoscută în toată lumea ca „Omul în căutarea sensului vieții”. El a dictat cartea în nouă zile echipei sale de asistenți. Frankl a predat la Universitatea din Viena până în 1990.

În 27 ianuarie 2023, se împlinesc 78 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz. Din 2005, ONU a stabilit că această zi este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În țară, memoria victimelor Holocaustului din România se comemorează în 9 octombrie.

 

 

 

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

18:05 Mânăstiri din Europa

Documentar * Mânăstiri din Europa (Monasteres d'Europe, Franţa, 2019) Regia: Jacques Debs, Marie Arnaud

Viaţa în mânăstirile ortodoxe şi catolice ale Europei. Cum de tinerii părăsesc traiul "normal" pentru a-şi dedica vieţile rugăciunii ? Călătorie spre izvoarele Europei şi dezvăluirea traiului în comunităţile monastice din Irlanda până în Rusia şi din Grecia până în Germania.

Multe dintre mânăstiri sunt adevărate capodopere arhitecturale şi adesea adăpostesc comori pe care călugării şi călugăriţele le-au păstrat şi transmis din generaţie în generaţie.

Episodul 4: Mânăstiri de la capătul lumii

Adesea monahii caută să se izoleze, chiar până la a ajunge la capătul lumi.

În mânăstirea Tatev din Armenia, aflată pe culmile unui munte greu accesibil, trăieşte un singur călugăr. În Franţa, un alt exemplu, bijuteria arhitecturală din satul Saint-Guilhem-le-Désert; în Irlanda, mânăstirea cisterciană Mount Melleray din Lismore; iar în cele din urmă, mânăstirea Iverski, situată pe mică insulă între Moscova şi Sankt Petersburg, unde se află o copie a icoanei Maicii Domnului „Portăriţa”.

Redactor: Gabriela Onea

 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural