TVR Cultural difuzează, vineri, 27 ianuarie, la orele 10.55, 14.45 și 21.55, un proiect video în cadrul căruia sunt citite fragmente din cartea „Omul în căutarea sensului vieții”, de Viktor Frankl, despre detenția sa la Auschwitz, în cadrul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Katia Pascariu, Andrei Miercure, Anka Levana, Mircea Dragoman și Maia Morgenstern citesc fragmente din cartea „Omul în căutarea sensului vieții”, de Viktor Frankl, în cadrul proiectului video realizat de editura Vellant și Teatrul Evreiesc de Stat.
„Omul în căutarea sensului vieții” este cronica experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentraționiste. Devenită bestseller internațional, cartea deschide cea mai intimă perspectivă asupra lecției universale a supraviețuirii. Cartea a fost publicată în două ediții (2018 și 2022) la editura Vellant.
Viktor Frankl (1905-1997) a fost un psihiatru austriac, considerat părintele logoterapiei. A fondat „ a treia școală de psihoterapie”, după cele ale lui Sigmund Freud și Alfred Adler. Născut la Viena, în Austria, într-o familie evreiască, a ajuns pentru prima oară într-un lagăr în 1942, la Theresienstadt, unde și-a pierdut tatăl. În 1944, a ajuns la Auschwitz, împreună cu familia rămasă; acolo și-a pierdut mama. Soția sa a murit în lagărul Bergen-Belsen. Martor al brutalității și degradării umane, a lucrat la teoria că prizonierii care aveau un motiv pentru a trăi aveau șanse mai mari să supraviețuiască în lagăr, recreând în minte un manuscris la care lucra când a fost internat pentru prima dată într-un lagăr nazist.
După eliberare, a lucrat la cartea „Ein Psycholog erlebt das Konzentrationslager”, publicată în 1946 și devenită cunoscută în toată lumea ca „Omul în căutarea sensului vieții”. El a dictat cartea în nouă zile echipei sale de asistenți. Frankl a predat la Universitatea din Viena până în 1990.
În 27 ianuarie 2023, se împlinesc 78 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz. Din 2005, ONU a stabilit că această zi este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În țară, memoria victimelor Holocaustului din România se comemorează în 9 octombrie.