loader
Foto

Galerie foto

Ziua Enescu la TVR Cultural

La 143 de ani de la nașterea celui mai important și prolific compozitor al României, în data de 19 august, Televiziunea Română, prin intermediul TVR CULTURAL, și-a propus pentru al optulea an consecutiv, un maraton de emisiuni dedicate muzicianului care a adus României aprecierea și recunoașterea internațională: GEORGE ENESCU.

 

Astfel, luni, 19 august, TVR Cultural a propus telespectatorilor săi o serie de programe de arhivă, testimoniale inedite, concerte, materiale rarissime și documente video de o mare valoare patrimonială, dar și o ediție specială a emisiunii Intrare Liberă, unde jurnaliștii culturali Valentina Băințan și Marius Constantinescu ne-au așteptat cu o serie de invitați de marcă, voci importante ale lumii culturale și muzicale din România.

De la ora 12.30, Orchestra Națională a Ungariei, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, v-a propus Simfonia a II-a, într-o interpretare menită să evoce un Enescu profund și genial, cu o scriitură monumentală, în care resimțim un puternic suflu romantic. Lucrarea a fost interpretată în primă audiţie absolută după doar patru luni de la finalizarea partiturii, la data de 15 (28) martie 1915, compozitorul aflându-se la pupitrul dirijoral al Orchestrei Ministerului Instrucţiunii Publice, în sala Ateneului Român.

(w882)

(w882)

De la ora 13.00, telespectatorii TVR Cultural  au putut urmări documentarul „Plaiurile dorului” – Casele lui George Enescu (Palatul Cantacuzino), realizat de regretatul om de televiziune, Luminița Constantinescu, ce ne-a lăsat moștenire o emisiune document ce ne rezervă un inedit periplu prin celebra casă de pe Calea Victoriei din București, Palatul Cantacuzino, edificiu arhitectural impresionant, dar și un adevărat sanctuar al muzicii, unde oameni de cultură, artiști de prestigiu și muzicieni celebri, au stat în compania lui George Enescu.

Totodată, pe întreg parcursul zilei s-au difuzat și o serie de testimoniale unice, din arhiva de aur a TVR, ai căror protagoniști sunt Cella Delavrancea, Pablo Casals, Yehudi Menuhin, Nadia Boulanger, Tudor Arghezi, Arthur Rubinstein și mulți alții, toate aceste documente video reprezentând o exclusivitate pe piața media din România.

Tot în cadrul ZILEI ENESCU la TVR Cultural, prin stilul oratoric rafinat al eruditei Georgeta Filitti, de la ora 15.00, am descoperit laturi ale personalității enesciene mai puțin punctate în ultimii ani în peisajul media: viața personală a muzicianului, relaționarea plină de căldură cu familia regală a României din perioada primului Război Mondial, multiplele sale acte de caritate, precum și relaționarea cu marii artiști ai lumii. Astfel, datorită distinsei Georgeta Filitti, al cărei soț a fost nepotul Marucăi Cantacuzino (soția lui George Enescu) am fost privilegiații descoperirii unui Enescu mai puțin “vizibil”. Unul plin de jovialitate și umor, caracterizat de o ironie fină, dar și de o discreție regală, capabil totodată și de un altruism ieșit din comun. Am fost părtașii unor povești inedite, istorii menite să ne poarte imaginația prin “unghere” istorice nestrăbătute până acum. Poveștile istoricului Georgeta Filitti capătă viață, fiind capabile să ne plimbe prin lumi cu un parfum cu totul aparte.

De la ora 18.00, “Experimentul Enescu” a propus o abordare a creației lui George Enescu dintr-un unghi mai puțin obișnuit, ce nu a mai fost parcurs până în acest moment: ochiul de analiză al tuturor generațiilor, de la 6 la 60 de ani, întrupați deopotrivă în melomani, neavizați, necunoscători ai opusurilor enesciene, dar și în oameni de specialitate. Formatul vine cu o provocare, un experiment, “un joc” auditiv în urma căruia fiecare dintre generații va veni cu propriile concluzii asupra muzicii enesciene. Copii și adolescenți, dar și personalități din peisajul muzical și artistic românesc, sunt testați auditiv și purtați prin muzica lui George Enescu. Oana Sârbu, Monica Davidescu, Zoli Toth, Liana Stanciu, Doru Trascău (liderul trupei The Mono Jacks), arhitectul Hamid Katrib, Daniel Rocca (liderul trupei Firma), Sandra Ecobescu (manager cultural Fundația Calea Victoriei), sunt câțiva dintre protagoniștii ce se vor lăsa provocați de această formulă ce reușește să descrie personalitatea lui George Enescu într-o manieră cu totul inedită.

ZIUA ENESCU la TVR Cultural a continuat de la ora 19.00 cu ediția specială a emisiunii INTRARE LIBERĂ, unde telespectatorii TVR Cultural au urmărit importante imagini din Arhiva de aur a Televiziunii Române, dar și două surprize muzicale enesciene din cadrul Festivalului Enescu ediția 2023, în premieră, în interpretarea Orchestrei Naționale a Franței, sub bagheta dirijorului si Directorului Artistic al Festivalului Enescu, Cristian Măcealaru, dar și a Orchestrei Naționale a Ungariei, sub bagheta dirijorului Charles Dutoit. Două interpretări energice și pline de profunzime, dominate însă de acel rafinament elegant, specific celor două orchestre conduse magistral de cei doi șefi de orchestră.

(w882)

(w882)

(w882)

Seara s-a încheiat, de la ora 21:00, cu o lucrare muzicală etalon, una dintre cele mai profunde și tulburătoare creații ale lui George Enescu: Simfonia a III-a, într-o interpretare excepțională în premieră: Orchestra Națională a Franței, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru. O lucrare monumentală şi solicitantă, ce implică orchestră, cor şi cor de copii, al cărei mesaj profund filosofic încearcă să genereze în fiecare ascultător, același unic sentiment care ne face umani: importanța capitală a iubirii aproapelui.

Producători ZIUA ENESCU la TVR Cultural: Valentina Băințan și Anca Lăzărescu.

 

2:00 Istoriile oraşului (R)

Documentar *

Producător : Raluca Bibiri

(Reluare)

2:30 În Slujba Binelui (R)

TVR Moldova

(Reluare)
 
Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

TVR Cultural vă propune să revedeți punerea în scenă de la Theater an der Wien (2021), a operei „La Wally”, de Alfredo Catalani. Catalani a scris ...

Sub impulsul #creativ

Sub impulsul #creativ

publicat: joi, 12 septembrie 2024

Sunt profesionişti în domeniile alese, dar au pasiuni puternice şi în afara lor. Mesajele pe care le transmit sunt autentice și merită să fie ...

ARHIVA TVR. În culisele emisiunii “Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava”

Muzicolog şi realizator de emisiuni radio și de televiziune, Iosif Sava este unul dintre cei mai importanţi oameni de cultură români ai secolului ...

 

#TVRcultural